60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζοντας τις έξι δεκαετίες του εμβληματικού χρονογράφου Speedmaster η Omega παρουσιάζει τα 60 σημαντικότερα μοντέλα, από το 1957 μέχρι σήμερα. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Κάποια είναι συλλεκτικά και σπάνια, άλλα αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία ή εισήγαγαν κάποια τεχνολογική ή σχεδιαστική καινοτομία, όλα όμως αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία ενός από τα διασημότερα ρολόγια όλων των εποχών. Κάθε εβδομάδα –και για έξι εβδομάδες– θα σας παρουσιάζουμε και μία δεκαετία, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τη δεκαετία του ’90 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τα σημαντικότερα μοντέλα της δεκαετίας του 2000.

2000 APOLLO-SOYUZ – 25η Επέτειος

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-1

Με τα διαστημόπλοια τους να συναντώνται στο διάστημα το 1975, οι κυβερνήτες των Apollo και Soyuz έσφιξαν τα χέρια μέσω μιας ανοιχτής καταπακτής, εγκαινιάζοντας ένα φωτεινό μέλλον για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το συγκεκριμένο χρυσό ρολόι δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 25η επέτειο του σημαντικού αυτού γεγονότος και κατασκευάστηκε σε συλλεκτική έκδοση 50 αντιτύπων. Το όνομα της αποστολής εμφανίζεται με αγγλική και κυριλλική γραφή στον μετρητή των ωρών στο 6 ενώ στο πίσω καπάκι υπάρχει μια ειδική αφιέρωση. 

2003 SNOOPY – Γιορτάζοντας την επιτυχία του Apollo 13

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-2

Το συγκεκριμένο μοντέλο δημιουργήθηκε ως ανάμνηση του βραβείου Snoopy που έλαβε η OMEGA το 1970 για την βοήθεια που παρείχε, ώστε το πλήρωμα του Apollo 13 να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη. Το ρολόι φέρει αναπαράσταση του εμβλήματος «Eyes on the Stars» στο υποκαντράν των δευτερολέπτων (στο 9), καθώς και στο πίσω καπάκι από κρύσταλλο ζαφειριού. Κατασκευάστηκε σε συλλεκτική έκδοση 5.441 κομματιών που παρέπεμπε στην διάρκεια της αποστολής: 142 ώρες, 54 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα.

2003 FROM THE MOON TO MARS – Προσδοκώντας το μέλλον

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-3

Φτιαγμένο για τον επόμενο μεγάλο στόχο της ανθρωπότητας, το συγκεκριμένο μοντέλο ταυτίστηκε με την ανακοίνωση των Αμερικανών ότι σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα μόνιμο διαστημικό σταθμό στη Σελήνη πριν από το έτος 2020, ο οποίος θα λειτουργούσε ως βάση εκτόξευσης για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Οι τρεις μετρητές του χρονογράφου είναι αφιερωμένοι στα τρία ουράνια σώματα: τη Γη, τη Σελήνη και τον Άρη.

2004 APOLLO 11 – 35η Επέτειος

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-4

Το ρολόι αυτό κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση 3.500 κομματιών και δημιουργήθηκε με αφορμή την 35η επέτειο από την αποστολή του Apollo 11, όταν το Speedmaster της OMEGA έγινε το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη. Γι’ αυτό και φέρει την ημερομηνία 20 Ιουλίου 1969 τυπωμένη με κόκκινα γράμματα στο άνω μισό του καντράν καθώς και το έμβλημα του Apollo 11 τυπωμένο στο πίσω καπάκι από κρύσταλλο ζαφειριού.

2005 GEMINI IV – 40ή Επέτειος

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-5

Το 1965, ο Edward White έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που «περπάτησε» στο διάστημα με ένα Speedmaster στον καρπό του. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ρολόι OMEGA βρέθηκε εκτός του διαστημοπλοίου. Το συγκεκριμένο Speedmaster κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση 2.005 κομματιών, σηματοδοτώντας την 40η επέτειο από την αποστολή του Gemini IV. Το καντράν του ρολογιού όπως και η στεφάνη του είναι σε έντονο μπλε χρώμα, ενώ στο πίσω καπάκι από κρύσταλλο ζαφειριού υπάρχει τυπωμένο το έμβλημα της αποστολής Gemini IV. 

2005 CO-AXIAL GMT – Με πρωτοποριακό μηχανισμό διαφυγής

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-6

Η OMEGA φημίζεται για το πνεύμα καινοτομίας και την αφοσίωσή της στην τέχνη της ωρολογοποιίας. Σε αυτή την αναζήτηση του τέλειου μηχανισμού, το συγκεκριμένο Speedmaster ήταν το πρώτο που περιλάμβανε το περίφημο σύστημα διαφυγής Co-Axial, που έφερε επανάσταση σε ότι αφορά την ακρίβεια και την αξιοπιστία. Επιπλέον, στο εν λόγω ρολόι έχουμε την επιστροφή του εμβληματικού σετ δεικτών «Broad Arrow», έναν δείκτη GMT με κόκκινη αιχμή και έναν δακτύλιο ώρας GMT σε κλίμακα από το 1 έως το 23, ο οποίος έχει τοποθετηθεί μαζί με τις ενδείξεις της ώρας.

2006 APOLLO 15 – 35η Επέτειος

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-7

Αυτό το Speedmaster κατασκευάστηκε σε περιορισμένη έκδοση 1.971 κομματιών για να σηματοδοτήσει την 23η επέτειο της αποστολής Apollo 15. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης αποστολής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σεληνιακό όχημα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι τα κουμπιά χρονογράφου από ροζ χρυσό 18Κ και το έμβλημα της αποστολής χαραγμένο στο πίσω καπάκι από κρύσταλλο ζαφειριού μαζί με τρία πτηνά που αντιπροσωπεύουν τους αστροναύτες.

2007 50th ANNIVERSARY PATCH – 50 χρόνια Speedmaster

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-8

Αυτή η συλλεκτική έκδοση 5.957 κομματιών, για τον εορτασμό της γέννησης του Speedmaster το 1957, φέρει έναν χρυσό ιππόκαμπο τυπωμένο στο καντράν, ο οποίος αποτελεί το πιο διαδεδομένο έμβλημα των Speedmaster. Το λογότυπο της OMEGA είναι τυπωμένο σε κόκκινο και το ρολόι προσφερόταν σε μαύρη ξύλινη κασετίνα, η οποία έφερε ζωγραφισμένο το σήμα της 50ης Επετείου.

2008 BEIJING – Γιορτάζοντας την XXIX Ολυμπιάδα

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-9

Ως επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, η OMEGA γιόρτασε το ρόλο της δημιουργώντας ένα μοναδικό Speedmaster με 5 βοηθητικά καντράν. Για πρώτη φορά, η διάταξη των 5 υποκαντράν χρησιμοποιήθηκε σε ένα μηχανικό ρολόι χειρός, σε διάταξη που θύμιζε τους εμβληματικούς Ολυμπιακούς κύκλους. Οι λειτουργίες περιλάμβαναν κατά σειρά, ένα υποκαντράν με μικρά δευτερόλεπτα, μετρητή χρονογράφου 7 ημερών, ένδειξη ημέρας, μετρητή χρονογράφου 12 ωρών και μετρητή χρονογράφου 30 λεπτών.

2008 ALASKA PROJECT – H υλοποίηση ενός πρωτότυπου μοντέλου

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-10

Με αυτό το ρολόι, ένα από τα πιο καινοτόμα όνειρα της OMEGA έγινε πραγματικότητα. Κατασκευασμένο σε συλλεκτική έκδοση 1.970 κομματιών το 2008, το ρολόι βασίστηκε στο πρόγραμμα «Alaska II» που χρησιμοποιούσε ένα «κανονικό» Speedmaster με τροποποιημένο καντράν και δείκτες, σε συνδυασμό με μια εξωτερική «θερμική ασπίδα» από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Αυτό επέτρεπε στο ρολόι να αντέχει στις ακραίες θερμοκρασίες της σεληνιακής και διαστημικής ατμόσφαιρας, που κυμαίνονταν από -148C ως +260C.

2008 «HB-SIA» GMT – Φτιαγμένο για το Solar Impulse

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-11

Το πρόγραμμα Solar Impulse αιχμαλώτισε τη φαντασία του κόσμου με τον φιλόδοξο στόχο του: μια πτήση γύρω από τη Γη από ένα αεροσκάφος που λειτουργούσε αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Η OMEGA ήταν ο βασικός εταίρος της αποστολής και κατασκεύασε το ρολόι που πήρε το όνομα του από το πρωτότυπο αεροσκάφος Solar Impulse. Η σχεδίαση του χρονογράφου είναι εμπνευσμένη από το ίδιο το αεροσκάφος, με κάσα από τιτάνιο και καντράν από μαύρο ανθρακόνημα, πανομοιότυπο με το συνθετικό υλικό του HB-SIA. Ένας κεντρικός δείκτης GMT, που εκτελεί μια περιστροφή ανά 24 ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την ανάγνωση δεύτερης χρονικής ζώνης.

2009 APOLLO 11 – 40ή Επέτειος

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 5ο: Δεκαετία 2000-12

Κατασκευασμένο από πλατίνα σε συλλεκτική έκδοση 69 κομματιών, για τον εορτασμό της 40ης επετείου από την κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, το συγκεκριμένο Speedmaster φέρει ένα μοναδικό χρυσό ανάγλυφο μενταγιόν στο υποκαντράν των δευτερολέπτων, το έμβλημα της αποστολής του Apollo 11. Το ίδιο επαναλαμβάνεται, σε χρυσό, στο πίσω καπάκι. 

Την επόμενη εβδομάδα, το αφιέρωμά μας στα 60 χρόνια Speedmaster ολοκληρώνεται με το 6ο και τελευταίο μέρος. Αφορά τα πιο πρόσφατα Speedmasters, τα οποία κυκ λοφόρησαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή