MB&F Legacy Machine 1 Final Edition

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΜΒ&F είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση ωρολογοποιίας. Δημιούργημα του ταλαντούχου ωρολογοποιού Maximilian Büsser και των φίλων του (άλλωστε MB&F είναι αρχικά του Maximilian Büsser & Friends), έχει εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή μοντέλων, που όμοιά τους δεν συναντά κανείς στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Το μότο της εταιρείας «Ο δημιουργικός ενήλικας είναι ένα παιδί που επιβίωσε» εξηγεί πολλά για το φουτουριστικό design και το ενδόμυχο χιούμορ που χαρακτηρίζει κάθε ρολόι MB&F. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μικρή εταιρεία με περιορισμένο αριθμό ρολογιών κάθε χρόνο, η πολιτική της είναι κάθε 6-7 χρόνια να σταματά την παραγωγή ενός μοντέλου, προκειμένου να προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση νέων ιδεών. Τώρα λοιπόν η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή των LM1, των πιο «κλασικών» σε ύφος μοντέλων που είχε στη συλλογή της.

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-1

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τη γέννηση της σειράς Legacy Machine N°1 (LM1) το 2011, η οποία ήταν σαφώς πιο «βατή» σχεδιαστικά σε σύγκριση με τα ριζοσπαστικά Horological Machines της MB&F. Με στρογγυλές κάσες, καντράν από λευκή λάκα, λατινικούς αριθμούς και κλασικό φινίρισμα, τα LM1 ήταν φτιαγμένα σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής ωρολογοποιίας, όμως με εντελώς avant-garde εκτέλεση. Χάρη στη συμβολή δύο χαρισματικών ωρολογοποιών, του Jean-François Mojon και του Kari Voutilainen, ο τρισδιάστατος κουρδιστός μηχανισμός τους εισήγαγε τρεις παγκόσμιες καινοτομίες:

Αιωρούμενο «ιπτάμενο» τροχό του μπαλανσιέ…

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-2

…διπλή ώρα σε δύο απολύτως ανεξάρτητες ενδείξεις (εξού και οι δύο κορόνες)…

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-3

…και κάθετη ένδειξη power reserve.

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-4

Αμέσως έγινε το αγαπημένο των συλλεκτών. Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών θα έχουν κατασκευαστεί συνολικά περί τα 435 αντίτυπα του LM1. Μαζί με το ΗΜ3 είναι το πιο πολυπληθές μοντέλο της MB&F. Έχει παρουσιαστεί σε εκδόσεις από κόκκινο χρυσό, λευκό χρυσό, πλατίνα και τιτάνιο με καντράν σε μπλε, γκρι και πράσινο χρώμα. Δημιουργήθηκαν επίσης δύο κομμάτια Performance Art σε συνεργασία με καλλιτέχνες.

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-5

Το LM1 Final Edition είναι λοιπόν το τελευταίο μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας μοντέλων. Η διαμέτρου 44 mm και πάχους 16 mm κάσα του είναι για πρώτη φορά από ανοξείδωτο ατσάλι, ένα μέταλλο που εξαιρετικά σπάνια χρησιμοποιείται από τα εργαστήρια της MB&F. Και θα παραμείνει σπάνιο –ίσως να το ξαναδούμε σε κάποια επόμενη τελευταία έκδοση.

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-6

Διαθέτει ανασχεδιασμένη γέφυρα του μπαλανσιέ σε παρόμοιο ύφος και εκείνη των LM101 και LM Perpetual.

MB&F Legacy Machine 1 Final Edition-7

Το καντράν του είναι σκούρο καφέ στην απόχρωση της bitter σοκολάτας με 85% κακάο, η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια –όπως και το συγκεκριμένο μοντέλο: θα κατασκευαστούν μόλις 18 αντίτυπα, οπότε …όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή