Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3 Ιουλίου στο Έσεν της Γερμανίας ανακοινώθηκαν τα βραβεία design Red Dot Awards για το 2017. Έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε αρκετές ημέρες και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες προϊόντα από όλο τον κόσμο, δύο εμβληματικοί χρονογράφοι της TAG Heuer, ο Monaco Calibre 11 και ο Autavia, κέρδισαν τη διάκριση “Red Dot” για το 2017 ως αναγνώριση της εξαιρετικής σχεδίασής τους.

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-1

Ο διεθνής διαγωνισμός Red Dot Award: Product Design καθιερώθηκε πριν από 60 χρόνια και αποτελεί σημαντικό γεγονός στο τομέα του σχεδιασμού. Κάθε χρόνο μια επιτροπή ειδικών βραβεύει τα προϊόντα με το ωραιότερο design. Φέτος εξέτασε 5.500 υποψηφιότητες από 54 χώρες. Στην κατηγορία των ρολογιών η TAG Heuer είχε φέτος την ευτυχία να δει όχι ένα αλλά δύο μοντέλα της να βραβεύονται. Δεν πρόκειται βεβαίως για συνηθισμένα ρολόγια. Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Monaco Calibre 11 Chronograph

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-2

To TAG Heuer Monaco 1969 επιστρέφει στις ρίζες του. Με ένα ταυτόχρονο λανσάρισμα στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, στις 3 Μαρτίου του 1969, το Heuer Monaco ήταν ο πρώτος τετράγωνος, αδιάβροχος χρονογράφος στην ιστορία της ελβετικής ωρολογοποιίας. Ο Jack Heuer τού έδωσε το όνομα του Grand Prix του Monaco (με το οποίο η TAG Heuer συνεργάζεται ακόμη και σήμερα). Εκείνο το ρολόι έσπαγε κάθε κατεστημένο στους κώδικες αισθητικής της μοντέρνας ωρολογοποιίας, όχι μόνο με την τετράγωνη κάσα και το μπλε καντράν του αλλά και με την κορώνα που ήταν τοποθετημένη στα αριστερά, κάτι που εκείνη την εποχή σηματοδοτούσε το ότι ο μηχανισμός δεν χρειαζόταν χειροκίνητο κούρδισμα.

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-3

O περίφημος Chronomatic Calibre 11 ήταν ο πρώτος αυτόματος μηχανισμός με χρονογράφο που διατέθηκε προς πώληση, στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Έκανε το ντεμπούτο του στις πίστες το 1970, στο χέρι του Ελβετού πιλότου Jo Siffert. Την επόμενη χρονιά φορέθηκε από τον Steve McQueen στην ταινία Le Mans. Έτσι γεννήθηκε ο μύθος του.

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-4

Ο Steve McQueen στην ταινία Le Mans φορούσε τον χρονογράφο Monaco της TAG Heuer

To Monaco Calibre 11 Chronograph είναι ο άμεσος απόγονος του πρωτότυπου, από το 1969. Με την κορώνα στα αριστερά, την κάσα των 39 χιλιοστών, το θρυλικό μπλε καντράν και τον Calibre 11, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πρώτου Monaco. Η κάσα είναι ακόμη πιο τετράγωνη, τα μπουτόν παραλληλόγραμμα και η πλάτη της κάσας είναι διάφανη, αποκαλύπτοντας τον μηχανισμό.

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-5

 

2017: Η χρονιά του Autavia

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-6

Για να γιορτάσει την 55η του επέτειο, η TAG Heuer κυκλοφόρησε μια επανέκδοση του περίφημου Autavia. To Autavia δημιουργήθηκε το 1962 από τον Jack Heuer. Το όνομά του είναι ένας συνδυασμός των Automobile και Aviation. Ήταν ο πρώτος χρονογράφος που συνδυαζόταν με περιστρεφόμενη στεφάνη, ένα πολύ πρακτικό χαρακτηριστικό που επέτρεπε στους οδηγούς της εποχής να ελέγχουν τις επιδόσεις τους εύκολα στον καρπό τους.

Δύο χρονογράφοι της TAG HEUER κερδίζουν το βραβείο Red Dot Product Design 2017-7

Το μοντέλο του 2017 προέκυψε από τον διαδικτυακό διαγωνισμό Autavia Cup, που οργανώθηκε πέρσι από την TAG Heuer. Συλλέκτες και φίλοι της μάρκας κλήθηκαν να διαλέξουν το αγαπημένο τους μοντέλο από μια επιλογή 16 χρονογράφων Autavia. Συνολικά κατατέθηκαν 50.000 ψήφοι και το μοντέλο που νίκησε ήταν το Autavia “Rindt” του 1963. Η επανέκδοση του 2017 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε εκείνο το ρολόι.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Red Dot Design Awards εδώ και για την TAG Heuer εδώ.

Τα ρολόγια TAG Heuer θα τα βρείτε σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή