O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Οκτωβρίου ετοιμαστείτε για προσελήνωση! Κι αυτό γιατί κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία της Universal Pictures, «First Man», η οποία παρουσιάζει την καθηλωτική ιστορία πίσω από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Η ταινία εστιάζει στον  Neil Armstrong, τον οποίο υποδύεται ο Ryan Gosling, και στη δεκαετία που οδήγησε στην ιστορική πτήση του Apollo 11. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο του James R. Hansen. Πρόκειται για μία εσωτερική, συναισθηματική αφήγηση, δοσμένη από την οπτική γωνία του Armstrong, η οποία διερευνά τους θριάμβους αλλά και το κόστος –για τον Armstrong, την οικογένειά του, τους συναδέλφους του και για το ίδιο το αμερικανικό έθνος– μιας από τις πιο επικίνδυνες αποστολές στην ιστορία. Το “First Man” φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Damien Chazelle, ο οποίος ξανασυναντά εδώ τον Gosling, μετά τη συνεργασία τους στη βραβευμένη με έξι Όσκαρ ταινία "La La Land". Το θέμα μας βεβαίως εδώ είναι το ρολόι, ή μάλλον τα ρολόγια που πρωταγωνιστούν στον καρπό του πρωταγωνιστή, Ryan Gosling και των άλλων αστροναυτών της ταινίας.

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-1

Αλλά ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν και στη σχέση της Omega με την εξερεύνηση του διαστήματος. Στα πλαίσια του ταχέως αναπτυσσόμενου διαστημικού προγράμματος, το 1964, η NASA αναζητούσε ένα ρολόι που θα πληρούσε τις προδιαγραφές, με σκοπό να πιστοποιηθεί για όλες τις επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα. Αρκετές ήταν οι μάρκες που υπέβαλαν ρολόγια τους στις εξαιρετικά σκληρές δοκιμασίες της NASA, αλλά μόνο το OMEGA Speedmaster κατάφερε να βγει αλώβητο από αυτές. Έτσι, την 1η Μαρτίου 1965, έλαβε "Πιστοποίηση για Πτήσεις σε όλες τις Επανδρωμένες Διαστημικές Αποστολές".

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-2

Από τη στιγμή εκείνη η OMEGA έγινε ο αποκλειστικός προμηθευτής ρολογιών του Διαστημικού Προγράμματος Επανδρωμένων Πτήσεων της NASA. Τα ρολόγια της χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και στις τελευταίες διαστημικές αποστολές του Mercury, καθώς και των προγραμμάτων Gemini, Apollo, Skylab και Apollo-Soyuz. Ο χρονογράφος Speedmaster εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις διαστημικές πτήσεις μέχρι και σήμερα και συμβάλλει στην παρακολούθηση του χρόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-3

Το OMEGA Speedmaster στον καρπό του Neil Armstrong, το 1969.

Φυσικά, ως κομμάτι αυτής της ιστορίας, το OMEGA Speedmaster ήταν το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο φεγγάρι το 1969 κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11. Η OMEGA παρείχε στην παραγωγή της ταινίας “First Man” ρολόγια Speedmaster από εκείνη την χρονική περίοδο, καθώς και άλλα ρολόγια εκείνης της εποχής. Τα παρακάτω μοντέλα εμφανίζονται στην ταινία:

OMEGA Speedmaster ST 105.003

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-4

Ο Ryan Gosling φοράει αυτό το ρολόι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που πραγματοποιεί ο χαρακτήρας που υποδύεται, προετοιμαζόμενος για την αποστολή του Apollo της NASA στη Σελήνη. Στην πραγματική ζωή, ήταν επίσης το ρολόι που φορούσε ο αστροναύτης Ed White, στο πρόγραμμα Gemini, κατά τη διάρκεια της πρώτης αμερικανικής διαστημικής βόλτας, στις 3 Ιουνίου 1965.

OMEGA Speedmaster ST 105.012

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-5

Αυτό το διάσημο Moonwatch φορούν οι ηθοποιοί που υποδύονται τους αστροναύτες του Apollo 11, κατά τη διάρκεια της ιστορικής αποστολής και της προσεδάφισης στο φεγγάρι.

OMEGA CK 2605

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-6

Μοντέλο του 1954, που φοράει ο Ryan Gosling υποδυόμενος τον Neil Armstrong, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής του παγκόσμιου ήρωα.

Χρονόμετρο OMEGA

O Ryan Gosling φοράει OMEGA Speedmaster στην ταινία “First Man”-7

Στη μεγάλη οθόνη οι μηχανικοί της NASA χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ένα χρονόμετρο από τη δεκαετία του 1960. Η  OMEGA διαθέτει μια εδραιωμένη και διάσημη ιστορία στους τομείς της άθλησης και των οργάνων χρονομετρικής ακρίβειας, μέσω του ρόλου της ως Επίσημος Χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δείτε το treiler της ταινίας…

Περισσότερες πληροφορίες για την Omega εδώ. Δείτε εδώ και το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει το 2017 για τα 60 χρόνια του Omega Speedmaster.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή