ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1938 η Oris παρουσίασε ένα ρολόι ειδικά σχεδιασμένο για επαγγελματίες αεροπόρους. Είχε μία πολύ πρακτική, ευμεγέθη κορόνα, η οποία επέτρεπε στον χρήστη να ρυθμίζει το ρολόι ακόμη και φορώντας γάντια. Επιπλέον, διέθετε μία αντισυμβατική ένδειξη ημερομηνίας με κεντρικό δείκτη. Με την πάροδο του χρόνου εκείνο το μοντέλο έγινε εμβληματικό για την ελβετική μάρκα ωρολογοποιίας, αντικατοπτρίζοντας τη φιλοσοφία και την ιστορική της κληρονομιά. Έναν φόρο τιμής στην 80ή επέτειο από τη δημιουργία εκείνου του ιστορικού ρολογιού αποτίει η Oris με το Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition. Στεγάζεται σε κάσα διαμέτρου 40 mm από μπρούντζο και διαθέτει ανάγλυφη στεφάνη, μεγάλη κορόνα και ένα εντυπωσιακό πράσινο καντράν. 

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-1

Η επιλογή του ορείχαλκου για την κατασκευή της κάσας το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό ενώ η πατίνα που αποκτά το συγκεκριμένο μέταλλο καθώς οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου κάνει κάθε ρολόι μοναδικό στο είδος του. Επιπλέον, η θερμή απόχρωση του μπρούντζου ταιριάζει απόλυτα με το βαθύ πράσινο του καντράν.

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-2

Η βιδωτή ανάγλυφη κορόνα συμβάλλει στην στεγανότητα του ρολογιού μέχρι τα 50 μ. βάθος. Ένα θολωτό κρύσταλλο ζαφειριού με εσωτερική αντι-αντανακλαστική επίστρωση προστατεύει το καντράν, επάνω στο οποίο δείκτες και αραβικοί αριθμοί φέρουν φωσφορίζουσα επίστρωση Super-LumiNova C1/C3 για άριστη ορατότητα ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Στο εσωτερικό κρύβεται ο Oris 754, ένας αυτόματος μηχανισμός βασισμένος στον Sellita SW200-1, ο οποίος χτυπά με συχνότητα 4 Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα) και προσφέρει 38 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-3

Την συναρπαστική εμφάνιση του Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition ολοκληρώνει το καφέ λουράκι από δέρμα με κούμπωμα από μπρούντζο.

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-4

«Τα σχέδια έρχονται και παρέρχονται, όμως το Big Crown Pointer Date έχει αντέξει στον χρόνο και γίνεται ολοένα και πιο δυνατό», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της Oris, Δρ. Rolf Portmann.

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-5

Αυτό είναι ένα Oris Big Crown Pointer Date του 1954. Το βρήκε πεταμένο σε ένα δρόμο της γραφικής κωμόπολης Hölstein ο πατέρας του Δρος Rolf Portmann. Το παρέδωσε στην αστυνομία, κανείς δεν το αναζήτησε και έτσι βρέθηκε στην κατοχή του. Ο κ. Portmann το χάρισε στον γιο του, ο οποίος εξακολουθεί να το φοράει με καμάρι, 64 χρόνια αργότερα!

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-6

Και λίγη ιστορία…

Όπως προαναφέραμε, το Big Crown Pointer Date πρωτοκυκλοφόρησε το 1938 και παρέμεινε σε συνεχή παραγωγή επιβιώνοντας από πολέμους, κρίσεις και περαστικές μόδες. Τη δεκαετία του 1930 η Oris ήταν μία ανερχόμενη εταιρεία, με επτά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή του Hölstein, ενός γραφικού χωριού, εκεί όπου εξακολουθεί να βρίσκεται η έδρα της Oris ακόμη και σήμερα. Η παραγωγή του Big Crown Pointer Date συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή η Oris ήταν μία από τις 10 μεγαλύτερες ωρολογοποιίες στον κόσμο, με 800 εργαζομένους και ετήσια παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων ρολογιών! Και μετά ήρθε η μεγάλη κρίση του quartz που σχεδόν διέλυσε το σύνολο της παραδοσιακής ελβετικής μηχανικής ωρολογοποιίας. Πολλές εταιρείες έκλεισαν (πάνω από χίλιες), άλλες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προκειμένου να μην κλείσουν και 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στον κλάδο της ωρολογοποιίας. Η Oris υπέφερε αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατάφερε να επιστρέψει δριμύτερη. Όταν οι άνθρωποί της αναζήτησαν ένα μοντέλο που θα τους επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο, η απάντηση ήταν μία: το Big Crown Pointer Date.

ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition-7

Tο Big Crown Pointer Date «διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο και βοήθησε την Oris να ανακάμψει μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση των quartz», εξηγεί ο Rolf Studer, ένας εκ των CEOs της ελβετικής εταιρείας. Το ρολόι αυτό «περικλείει ολόκληρη την ιστορία της Oris».

Τιμή: 1.800 €

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rist Hellas (τηλ.: 2310-471155) www.rist.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή