ΠΡΟΣΩΠΑ

Ξαρχάκος εξομολογούμενος σε μια μοναδική βραδιά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Ξαρχάκος εξομολογούμενος σε μια μοναδική βραδιά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Μια ξεχωριστή βραδιά περίμενε τους φίλους της Γενναδείου στο φιλόξενο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, την παραμονή των γενεθλίων του Σταύρου Ξαρχάκου. Ενός ανθρώπου που συμπληρώνει τα 80 του χρόνια, αλλά διαθέτει την ικμάδα και την ενέργεια ενός 20άρη. Ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις του προέδρου των Φίλων της Βιβλιοθήκης, Τάσου Κριεκούκη, ο συνθέτης, συνήθως εξαιρετικά φειδωλός στις εκμυστηρεύσεις, ξετύλιξε το νήμα της ζωής του. Και δεν υπήρχε θεατής που να μην το απόλαυσε, μιας και η ψυχική γενναιοδωρία, ο αυθορμητισμός, η ειλικρίνεια του Ξαρχάκου έκαναν τη διήγησή του συναρπαστική.

Τα πεπραγμένα του σε κάνουν να του βγάλεις το καπέλο: 25 κινηματογραφικές ταινίες, 15 τηλεοπτικές παραγωγές, μουσικές για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συμφωνικά έργα, σουίτες μπαλέτου, δύο όπερες, 62 δίσκοι μακράς διάρκειας και αναρίθμητες συναυλίες σε όλο τον κόσμο συνθέτουν μια μοναδική εργογραφία. Ανθρωπος κοινωνικά ευαίσθητος και ανήσυχος, υπήρξε αντιδήμαρχος Αθηναίων με τον Μιλτιάδη Εβερτ, ευρωβουλευτής και βουλευτής.

Η ζωή του ξεκίνησε στα Εξάρχεια, όπου ζει ακόμα, και η αγάπη του για τη μουσική προήλθε από τη γιαγιά του, που 10 ετών τον πήγε στην όπερα να δει τον «Ριγκολέτο», που τον συντάραξε. Ετσι βρέθηκε αργότερα να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητές τον Κώστα Κυδωνιάτη και τον Μενέλαο Παλλάντιο. Η δεκαετία του ’60 τον κάνει αμέσως ίνδαλμα και τον ανεβάζει στο πόντιουμ του Ηρωδείου. Είναι η εποχή της «Φτωχολογιάς», της «Απονης ζωής» και πολλών άλλων μεγάλων επιτυχιών με τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Σταμάτη Κόκοτα, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ή ακόμα και την Τζένη Καρέζη.

Ο Ξαρχάκος, όμως, δεν ήθελε να σταματήσει σε αυτά. Ηθελε να ολοκληρωθεί μουσικά και πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει κοντά στη μυθική Νάντια Μπουλανζέ, καθηγήτρια όλων των μεγάλων μουσικών του εικοστού αιώνα. Εκεί, μένοντας στο σπίτι όπου πρωτοδοκιμάστηκε η γκιλοτίνα και στο δωμάτιο όπου δολοφονήθηκε ο Μαρά, είχε συμμαθήτρια την πριγκίπισσα Ειρήνη, συνδέθηκε με τον Τσαρούχη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή του. Αργότερα, μετά τη γέννηση της πρώτης του κόρης Πανδώρας, θέλοντας να εμβαθύνει στη μουσική φόρμα, με προτροπή του Κίμωνα Φράιερ πηγαίνει στη Βιέννη για να βρει τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, που τον λάτρεψε και τον έστειλε στο Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης να σπουδάσει κοντά στον Ντέιβιντ Ντάιμοντ. Αποτέλεσμα, μια σημαντική πορεία στην κλασική μουσική, άγνωστη σε πολλούς Νεοέλληνες, αλλά γνωστή στο διεθνές φιλόμουσο κοινό. Ο Ξαρχάκος έχει διευθύνει διεθνείς ορχήστρες και ηχογραφεί μεγάλα κλασικά έργα.

Ο συνθέτης έκανε το κοινό της Γενναδείου να σπαρταρίσει στα γέλια όταν μιμήθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Παπανδρέου καθώς και τη Μελίνα, που, όταν τον γνώρισε, του αναφώνησε: «Πρώτη φορά αγκαλιάζω Ερμή σε μπρελόκ!» Χρόνια του πολλά.