Λίνα Μενδώνη, η επιστροφή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος για την είδηση υπουργοποίησης της Λίνας Μενδώνη θα μπορούσε να είναι: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε». Η Μπουμπουλίνας άλλωστε είναι σαν το δεύτερο σπίτι της. Διετέλεσε γενική γραμματέας –η μακροβιότερη– του υπουργείου Πολιτισμού από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004 και από τον Νοέμβριο του 2009 έως τις αρχές του 2015, καθώς και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Γνωρίζει πολύ καλά το ΥΠΠΟ, γι’ αυτό και ήταν απαραίτητη στους υπουργούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν ιδέα γύρω από τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού. Ετσι, έμεινε αμετακίνητη στη θέση της στην Μπουμπουλίνας με οκτώ υπουργούς! Επίσης, τη γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι του υπουργείου. Πρόκειται για μια σχέση με συχνά έντονο παρελθόν, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, και γι’ αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον. Η Λίνα Μενδώνη λοιπόν, εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προερχόμενη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι από σήμερα η νέα υπουργός Πολιτισμού.

Ως προς τα τυπικά της προσόντα, διαθέτει πτυχίο από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει πάρει μέρος σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΥΠΠΟ, είναι κύρια ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από την υπόθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη, για την οποία μάλιστα κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εργαλειοποίησε» το ταφικό μνημείο στον βωμό του success story τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η σχέση της με την αρχαιολόγο Μαρία Βλαζάκη, γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ, η οποία το 2014 είχε κατηγορήσει την τότε ηγεσία του υπουργείου, τον Κώστα Τασούλα και την κ. Μενδώνη, για παράτυπη απομάκρυνσή της από τη θέση της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων την οποία κατείχε.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, η κ. Βλαζάκη αναβαθμίστηκε και ανταμείφθηκε με τη γενική γραμματεία του υπουργείου. Τώρα είναι η σειρά της κ. Μενδώνη να επιστρέψει νικήτρια και, μάλιστα, στο υπουργικό γραφείο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή