«Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδάκι»

«Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδάκι»

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή σε διορισμούς καλλιτεχνικών διευθυντών ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη χθεσινή της συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες, με τοποθετήσεις νέων προσώπων σε Εθνικό Θέατρο και Φεστιβάλ Αθηνών μέσα στον Αύγουστο και διευθυντή στο ΕΜΣΤ. Η υπουργός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας εξυγίανσης του ΤΑΠ, ζήτησε αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πολιτισμού για την αυτοχρηματοδότησή του, αλλά και περισσότερους εθνικούς πόρους, λύση στις εκκρεμότητες του Ελληνικού, έβαλε «κάτω από το μηδέν» στην Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στο υπουργείο. Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδάκι», σημείωσε. 

Ειδικότερα για το θέμα που ανέδειξε χθες η «Κ» (31/7/2019) σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 8 του ν. 4369/2016 που έδινε τη δυνατότητα για την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών με προκηρύξεις, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η κατάργηση του εν λόγω άρθρου στον νόμο για το επιτελικό κράτος ήταν επιλογή της κυβέρνησης και πως το ΥΠΠΟΑ ζήτησε την ανάκληση των προκηρύξεων λόγω εκλογών, αλλά και νομικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν. «Για να μη μείνουν οι φορείς ακέφαλοι θα οριστούν καλλιτεχνικοί διευθυντές σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους των φορέων», σημείωσε και προσέθεσε ότι σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη θα εξεταστεί το καθεστώς των προκηρύξεων σε φορείς του εξωτερικού, προκειμένου να θεσμοθετηθεί «ένα σωστό πλαίσιο προκηρύξεων». Στο ίδιο θέμα, η υπουργός σημείωσε ότι πιθανώς θα γίνουν αλλαγές και στα διοικητικά συμβούλια των φορέων, τόνισε ότι δεν θα γίνονται ανεκτές οι συγκρούσεις μεταξύ Δ.Σ. και διευθυντών, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί η θέση του γενικού διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδάκι»-1

Ο γ.γ. Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης.

Για το μεγάλο θέμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας μέσα στον Αύγουστο. Σχετικά με την υπόγεια επέκταση του ΕΑΜ και την επάρκεια χώρου, είπε ότι η υφιστάμενη έκταση του μουσείου είναι 16.500 τ.μ., ενώ υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ενός ή δύο (με βάση τις μελέτες) υπόγειων επιπέδων κάτω από τον κήπο, έκτασης 15.000 τ.μ. το καθένα. Επανέλαβε τη δέσμευση για την παραμονή και τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής και, όπως σημείωσε, το σχέδιο προβλέπει ακόμη να εξασφαλιστούν πόροι για την αποκατάσταση των κτιρίων της σχολής και να υπάρξουν συνέργειες. «Ο καθένας διατηρεί την αυτοτέλειά του, τη συνεργασία θέλουμε», τόνισε. Το «Ακροπόλ», σύμφωνα με το σχέδιο, θα συνδεθεί υπογείως με το ΕΑΜ και θα διαθέτει πωλητήριο και εστιατόριο.

Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι μελετάει το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης και την κατάσταση στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας σχετικά με τη διαχείριση των αρχαίων ευρημάτων και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σύντομα επί του θέματος.

Οι θέσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη για τα ανοικτά θέματα του πολιτισμού παρουσιάζονται εν συντομία και συμπύκνωση παρακάτω:

• ΤΑΠ: Κατάθεση νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και οργανισμός, ενδεχομένως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς «να πεταχτεί η δουλειά που έγινε». Προσπάθεια για λειτουργία ορισμένων αναψυκτηρίων στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους μέσα στον Αύγουστο και ενίσχυση πωλητηρίων. Χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (παιδικός σταθμός, κατασκηνώσεις) από το ΥΠΠΟΑ, ρυθμίσεις για εξασφάλιση εξαιρέσιμων.

• Ελληνικό: Τροποποίηση της ΚΥΑ για το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μητροπολιτικού πάρκου σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ, επανεισαγωγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εισαγωγή για πρώτη φορά στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς υπάρχουν τέσσερα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία.

• ΕΜΣΤ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκαινίων του ΕΜΣΤ το φθινόπωρο. Το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί μετά την ενημέρωση του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

• Εθνική Πινακοθήκη: Η επαναλειτουργία της πινακοθήκης δεν θα γίνει το 2020. Το στοίχημα για το υπουργείο είναι το 2021.

• Μουσεία: Κατάθεση προς διαβούλευση του νομικού πλαισίου για την ίδρυση κρατικών μουσείων με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, με στόχο την αυτοτέλειά τους και την εφαρμογή της μουσειακής πολιτικής του ΥΠΠΟΑ. Η μετατροπή θα γίνει σταδιακά και αφορά περίπου 8 μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, δεν θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων, ενώ κάθε μουσείο θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των εσόδων τους.

• Πνευματικά δικαιώματα: Εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου σε εθνικό επίπεδο με τη συνεργασία των δημιουργών ώστε να διαχειρίζονται τα του οίκου τους. Εφαρμογή του νόμου για μετάβαση στο νέο σχήμα από την ΕΥΔΕ.

• ΕΣΠΑ: Διαπιστώθηκαν προβλήματα και υστέρηση στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ από τα έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα. Το αρχαιολογικό κτηματολόγιο και η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων θα προχωρήσουν.

• Νέοι δημιουργοί: Δυνατότητα υποστήριξης νέων δημιουργών μέσω χαμηλότοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους σε συνεργασία με τα αναπτυξιακά υπουργεία, τις τράπεζες και το ΥΠΠΟΑ.

• Κρίσεις προϊσταμένων: Εν αναμονή για τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Υπέρ των κρίσεων και των αξιολογήσεων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και συζήτηση με όσους εκφράζουν ενστάσεις.

Σε χθεσινή επιστολή του ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία για δυσφήμηση του ΤΑΠ και φανφαρονισμούς και απέδωσε τα προβλήματα που ανέφερε η κ. Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο πωλητήριο του ΕΑΜ σε προγραμματισμένες εργασίες στο σύστημα κλιματισμού, ενώ έκανε λόγο για χρόνιες παθογένειες του Ταμείου, τις οποίες γνώριζε η νυν υπουργός από τη θέση της γενικής γραμματέως, στην οποία βρισκόταν επί δέκα χρόνια. Η κ. Μενδώνη αντί απάντησης παρέπεμψε στη «θλιβερή εικόνα» που κατεγράφη στο πωλητήριο και στις αποθήκες του ΕΑΜ και σημείωσε ότι το Δ.Σ. του ΤΑΠ «έχει λάβει εντολή ελέγχου από το 2012 και εξής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή