500 λέξεις με τον Βαγγέλη Χρόνη

500 λέξεις με τον Βαγγέλη Χρόνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Λάτση από το 1971. Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές. Οι τελευταίες έξι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο «Νέοι στον Αδη» απέσπασε το βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών. «Το φως της σκιάς» είναι η τελευταία του ποιητική συλλογή (Ιούνιος 2019). Το μονόπρακτό του «Και τώρα τι κάνουμε» παρουσιάστηκε στο θεατρικό Αναλόγιο το 2017 στο Θέατρο Τέχνης, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο Λονδίνο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

To «Ηπειρώτικο μοιρολόι» του Κρίστοφερ Κινγκ. Το «Reprobation» (Αποδοκιμασία) της Κάθριν Φερνς και το «Φαρμακείον εκστρατείας» του Μάνου Ελευθερίου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Οδυσσέας. Περιπέτεια, περιπλάνηση, στερήσεις, γνώση, εμπειρίες, φαντασία, μύθος, πολλά άλλα και επιπλέον ένα ωραίο χάπιεντ.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Σοφοκλή μαζί με τους δύο γιους του και όποιους ή όποιες άλλες επιθυμούσε. Εναν αρχαίο και έναν σύγχρονο ιστορικό (θα ψάξω να τους βρω) με παρόντα τον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Το γεγονός πως στην Ηπειρο κρατήθηκε μέχρι τις μέρες μας ένας πανάρχαιος τρόπος ζωής που επέτρεψε στη μουσική να διατηρήσει το θεραπευτικό της ρόλο. Ποίηση, θρήνος, παρηγοριά, χορός, νανουρίσματα, γλέντια, όλα περιλαμβάνονται και αναδεικνύουν το ιαματικό έργο αυτής της ιδιαίτερης αρχέγονης και σύγχρονης τοπικής μουσικής.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «O Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ.

Και το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια».

«Δεν επιθυμώ να με αγαπούν οι άγγελοι./ Οχι γιατί δεν πιστεύω στην ύπαρξή τους/ αλλά για το απροσδιόριστο του φύλου τους», γράφετε στο ποίημα «Η αγάπη των αγγέλων». Ενα σύντομο σχόλιο πάνω στους άφυλους αγγέλους;

Το απροσδιόριστο του φύλου των αγγέλων είναι μια αφορμή να θέσω ερωτήματα σε θέματα που αφορούν το επέκεινα. Παρόλο το ουδέτερο γένος, πάντα αναφερόμαστε στον φύλακα άγγελο ως να ήταν αρσενική μορφή.

Το «φως της σκιάς» πώς συνομιλεί με τις προηγούμενες συλλογές σας;

Συνομιλεί με τις λέξεις. Οι λέξεις πάντα βρίσκουν έναν τρόπο επικοινωνίας. Η θεματολογία των συλλογών μου είναι στην πλειονότητά τους ανθρωποκεντρική και προσπαθώ να τοποθετώ λίγο φως στο σκοτεινό μαύρο. Καθώς είμαστε ζωντανοί η σκιά μας αντιγράφει τις κινήσεις μας και εμπεριέχει μέρος του φωτός μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή