Μια σημαντική βράβευση για την Αν-Μαρί Ντιγκέ

Μια σημαντική βράβευση για την Αν-Μαρί Ντιγκέ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολίτης του κόσμου, με θεσσαλονικιώτικη καταγωγή από τη μητέρα της, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, ιδιαίτερα τις παραλίες της χώρας μας το καλοκαίρι. Η επίτιμη καθηγήτρια της Σορβόννης, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Αν-Μαρί Ντιγκέ βραβεύεται από το Διεθνές Δίκτυο Ιστορίας Τέχνης των Μέσων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, «οι έρευνές της συνδυάζουν την επιμέλεια εκθέσεων για τη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική με εις βάθος ιστορικές και αισθητικές αναλύσεις των έργων». Η διεθνής επιτροπή των βραβείων αναγνωρίζει το εύρος των θεωρητικών αναζητήσεών της και τη συμβολή της στην ανακάλυψη των πρωτοπόρων καλλιτεχνών του βίντεο, της τηλεόρασης και των νέων Μέσων τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς.

Το βραβείο θα δοθεί σήμερα (20 Αυγούστου) στο Ααλμποργκ της Δανίας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου για την Ιστορία της Τέχνης των Μέσων.

Εκτός από τις δημοσιεύσεις της σε άρθρα και βιβλία, η Αν-Μαρί Ντιγκέ εμπνεύστηκε και υλοποίησε μια σειρά πολυμεσικών εκδόσεων με την υποστήριξη του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι με τον τίτλο Anarchive (http://www.anarchive.net/indexeng.htm). Από το 1995 που ξεκίνησε, η σειρά αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την αρχειοθέτηση του αναδρομικού έργου ενός καλλιτέχνη με τη συνεργασία του ίδιου τόσο στην επιμέλεια της παρουσίασης της ηλεκτρονικής έκδοσης και του βιβλίου όσο και στα παρεπόμενα προϊόντα (εκθέσεις, ιστοσελίδες κ.λπ.).

Ηδη από το 2000, η Γαλλική Δημοκρατία έχει χρίσει την Αν-Μαρί Ντιγκέ Αξιωματικό των Γραμμάτων και Τεχνών, για την παγκόσμια εμβέλεια του έργου της.

Στην Ελλάδα δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σύρο το 2011, λίγο πριν να συνταξιοδοτηθεί από τη Σορβόννη, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, χάρη στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus της Ε.Ε. Στο ίδιο τμήμα συνεργάστηκε για τη διοργάνωση δύο θερινών σχολείων για τα Νέα Μέσα στην Τέχνη το 2013 και 2015.

Παρουσίασε επίσης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 22/10/2014, το Αν-Αρχείο για τον μεγάλο Ιάπωνα καλλιτέχνη Masaki Fujihata. Επανέλαβε την παρουσίαση αυτή μαζί με τον Ιάπωνα καλλιτέχνη στο συνέδριο Museums in Motion που διοργάνωσε στον Βόλο το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή