Νίκος Παπαθεοδώρου, ο βιογράφος της Λάρισας

Νίκος Παπαθεοδώρου, ο βιογράφος της Λάρισας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση των ιστοριοδιφών έχει προσφέρει πολλά σε όλες τις πόλεις, αλλά η περίπτωση του Νίκου Αθ. Παπαθεοδώρου είναι ξεχωριστή. Τυχερή η πόλη της Λάρισας που έχει αποκτήσει τον βιογράφο της, αυτόν τον χαλκέντερο ερευνητή, ο οποίος με πραότητα και σταθερότητα γράφει συστηματικά την ιστορία της γενέτειράς του. Ο Νίκος Αθ. Παπαθεοδώρου είναι προσωπικότητα της πόλης, άνθρωπος αγαπητός, που στη διάρκεια της μακράς ιατρικής σταδιοδρομίας του ως μαιευτήρας έφερε στον κόσμο πάνω από 9.000 παιδιά. Είναι ένας άξιος άνθρωπος που δουλεύει χωρίς σταματημό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα (σε συνδυασμό με τα συλλεκτικά περί τη Λάρισα) τον οδήγησαν στην εξύφανση μιας μεγάλης αφήγησης, που αποτελείται από δεκάδες (περί τα 300 έως τώρα) κείμενα, το καθένα για ένα κεφάλαιο ιστορίας της αστικής Λάρισας. Τα δημοσιεύει στην εφημερίδα «Ελευθερία» και ήδη έχει εκδώσει δύο τόμους, με τη χορηγία του επιχειρηματία Ελευθέριου Μιχ. Σαΐτη, εκδόσεις που είχαν μεγάλη απήχηση.

Ο τρίτος τόμος με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα – Γ΄» μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, με ομιλητές τον άξιο ποιητή της Λάρισας Κώστα Λάνταβο, τον μαιευτήρα Θωμά Ρετσιάνη, τον ίδιον τον συγγραφέα και τη δημοσιογράφο της «Ελευθερίας», Λένα Κισσάβου, στον ρόλο της συντονίστριας. Είναι ευτύχημα που η Λάρισα διαθέτει μια ιστορική εφημερίδα σαν την «Ελευθερία» (με ιδιοκτήτρια, εκδότρια και πρόεδρο την κυρία Δανάη Δημητρακοπούλου), όπου δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη τα δημοφιλή άρθρα του Νίκου Παπαθεοδώρου. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει 52 κείμενα που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην «Ελευθερία» το 2016 και είναι όλα παράθυρα σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας της πόλης, υλικό έρευνας, γνώσεων, μαρτυριών, αθησαύριστων αρχείων, οικογενειακών φωτογραφιών. Πρόσωπα, κτίρια και γεγονότα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα συνθέτουν τη μεγάλη ιστορική προθήκη της πόλης, ένα ανοικτό πεδίο έρευνας που δίνει ακόμη καρπούς. Το αφηγηματικό ύφος του Νίκου Παπαθεοδώρου και το πλήθος των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό αναδεικνύουν τα κείμενά του σε περιζήτητα τεκμήρια ιστορικής αυτογνωσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή