Κατεδαφίζοντας οτιδήποτε πολιτικά ορθό

Κατεδαφίζοντας οτιδήποτε πολιτικά ορθό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν με ενδιαφέρει αν είστε γκέι ή στρέιτ… Εξάλλου, το να επιλέγει κανείς πλευρά είναι τόσο παλιομοδίτικο!» είπε στην αρχή της περφόρμανς του ο Τζον Γουότερς. Και χωρίς να πάρει ανάσα, άρχισε να κορυφώνει αυτόν τον ιδιότυπα αυτοβιογραφικό, αυτοσαρκαστικό, ξέφρενο, χωρίς ποτέ να χάσει την αίσθηση του μέτρου, πολιτικο-κινηματογραφικο-κοινωνικό μονόλογό του «This Filthy World», που παρουσίασε προχθές το βράδυ στη σκηνή του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αυτός ο –ένα σύμπαν από μόνος του– 73χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης δεν άφησε τίποτα πολιτικά ορθό… όρθιο. Κατεδαφιστικός, όπως μόνον ένας εστέτ γκέι καλλιτέχνης, με τη δική του παιδεία και τα βιώματα, θα μπορούσε. Μπορεί να έχει καθιερωθεί ως «Πάπας του trash», αλλά τίποτε από αυτά που ακούσαμε δεν ανήκε στην κατηγορία του «σκουπιδιού».

Ο «Βρώμικος κόσμος» του ήταν ανακουφιστικά απελευθερωτικός, με απώθηση σε κάθε τι ψευτοσυντηρητικό, στους κανόνες που αποφασίζουν το «σωστό» και το «λάθος», στη γλώσσα που έχει ενσωματώσει μια ανυπόφορη πολιτική ορθότητα («στη Βαλτιμόρη δεν τολμάμε να πούμε τη λέξη “τρύπα”!»).

Στον κόσμο του Γουότερς, η αναφορά στη φιλμογραφία του «έδενε» με τον Τραμπ («ηλίθιο», που «έχει εχθρό τον άνεμο»!) και την πολιτική κατάσταση στην Αμερική, τους άλλους άχρωμους υποψηφίους για το χρίσμα (ειδικά την Ελίζαμπεθ Ουόρεν, «μια γυναίκα που δεν έχει γελάσει ποτέ»)· οι ακραία γκέι ή στρέιτ (παίρνει εξίσου αποστάσεις) με τα παιδικά του χρόνια, τα θέματα της οπλοκατοχής, την αγαπημένη του πρωταγωνίστρια Divine, το «Pink Flamingos» (που πιστεύει ότι «κανείς δεν θα ξεχάσει στη νεκρολογία του») και το «Hairspray»· η λογοκρισία με περιστατικά από την ελληνική πραγματικότητα (γέλασε με την εισβολή της αστυνομίας στις αίθουσες για το «Τζόκερ»), την κοπροφαγία, εφιάλτες που σάρκασε και ιστορίες απίστευτες. Ο Γουότερς διέγραψε μια αλησμόνητη, για όσους την παρακολουθήσαμε, διαδρομή ζωής και σκέψης.

Η εμφάνισή του, λεπτός, με το χαρακτηριστικό pencil μουστακάκι, κομψό εμπριμέ καπιτονέ (έμοιαζε τουλάχιστον) κοστούμι και πολύ στυλάτα sneakers, εξέπεμπε μια μελετημένα αυθάδη άνεση.

Εκανε μικρά βήματα πάνω στη σκηνή και ελάχιστες κινήσεις. Ασφυκτικά γεμάτο το Ολύμπιον ώς τους εξώστες, με νεανικό κοινό, εξαιρετικά εξοικειωμένο με την περσόνα Τζον Γουότερς, το οποίο γέλασε πολύ, συνεργάστηκε απολύτως με τις ατάκες του, τον αποθέωσε τόσο όταν εμφανίστηκε, αλλά και κατά τη διάρκεια και στο τέλος της 80λεπτης, περίπου, stand up comedy παράστασής του.

* Η πρώτη συνέντευξη του Τζον Γουότερς δημοσιεύθηκε στην «Κ» με τίτλο «Νομίζω ότι είμαι πολιτικά ορθός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή