ΠΡΟΣΩΠΑ

500 λέξεις με την Τίνα Νάντσου

500 λέξεις με την Τίνα Νάντσου

Η Τίνα Νάντσου είναι φυσικός-εκπαιδευτικός. Είναι επιστημονική συνεργάτις του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, συνεργάτις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του ΚΠΙΣΝ και του Mathesis (ΠΕΚ). Είχε την παιδαγωγική επιμέλεια του ελληνικού σκέλους του προγράμματος «Playing with Protons» στο CERN. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην κεντρική ιστοσελίδα του CERN. Μετέφρασε το βιβλίο «Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για μικρά παιδιά», του C. Ferrie (εκδ. Παπαδόπουλος).
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Ξαναδιαβάζω το υπέροχο βιβλίο του Σ. Τραχανά «Το Φάντασμα της Οπερας» και το «Ο φόνος είναι χρήμα» του Π. Μάρκαρη. Στο κομοδίνο μου έχω σταθερά «Το Σύμπαν στα χέρια σας» του Γκαλφάρ για να «κλέβω» έμπνευση.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα της επιστήμης θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Μαρία Κιουρί, φυσικά! Γνωρίζετε ότι με τα χρήματα που συγκέντρωσε από τα δύο βραβεία Νομπέλ που έλαβε, έστησε πάνω από 250 ακτινολογικούς θαλάμους στο Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους επιστήμονες καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες; 

Τους Α. Αϊνστάιν, Μ. Κιουρί και τους John Ellis και Γιάννη Ηλιόπουλο. Τι υπέροχη βραδιά θα ήταν αυτή!!
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η διαφθορά που επικρατούσε στον Μεσοπόλεμο στη Γερμανία και που οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιγράφεται εξαιρετικά στην «Τριλογία του Βερολίνου» του Φίλιπ Κερ.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» του Οσκαρ Ουάιλντ.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές; 

Το «Μεγάλη επιστήμη, ενδιαφέρουσες ζωές» του Σ. Τραχανά. Είναι ένα βιβλίο που έχω πάντα μαζί μου. Μου δίνει έμπνευση και «μπουκιές» επιστήμης!
 
Η Φυσική και γενικά οι θετικές επιστήμες πώς μπορούν να είναι απόλαυση για μικρούς αλλά και για μεγάλους;

Η Φυσική μπορεί να γίνει για όλους απολαυστική μέσα από τον πειραματισμό, αλλά και αν διαβάσεις ένα βιβλίο εκλαΐκευσης και πάρεις λίγη γεύση από όσα συγκλονιστικά λαμβάνουν χώρα στα μεγαλύτερα ερευνητικά εργαστήρια παγκοσμίως.
 
Δυο λόγια για το μπλογκ σας, που επικεντρώνεται σε θέματα της επιστήμης σας.

Το Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά tinanantsou.blogspot.com είναι μια ιστοσελίδα εκλαΐκευσης της Φυσικής. Απευθύνεται σε φυσικούς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το μάθημά τους, αλλά και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν Φυσική και γοητεύονται από τον μαγικό κόσμο της επιστήμης.
 
Επιστήμη και τέχνη: πού και πώς συναντώνται;

Νομίζω ότι και η επιστήμη και η τέχνη απαιτούν ελεύθερο πνεύμα και μεγάλη αφοσίωση και δίνουν νόημα στην ύπαρξή μας.