ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα της Τετάρτης

Πρόσωπα της Τετάρτης

Κατείχε το πόστο που οι θεατές συχνά αγνοούν και οι σκηνοθέτες ενίοτε απεχθάνονται: αυτό του παραγωγού. Μια ματιά όμως στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή του επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Αλμπέρτο Γκριμάλντι (φωτ.) στην ιστορία του κινηματογράφου: «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» του Σέρτζιο Λεόνε, το «Δεκαήμερο» του Πιερ-Πάολο Παζολίνι, «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είναι μερικές από αυτές. Το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε προχθές ο γιος του, ο Γκριμάλντι πέθανε σε ηλικία 95 ετών. 

(…) «Ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην Αμερική. Ο πρόεδρός της, ο “Πρόεδρος Πορτοκαλί Πράκτορας”, θα καταγραφεί στην Ιστορία μαζί με τον Χίτλερ και τα παλικάρια του θα βρεθούν στη λάθος πλευρά της». Ετσι σχολίασε τον Ντόναλντ Τραμπ ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι σε πρόσφατη βράβευσή του από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, ο Λι βραβεύθηκε για τη μικρού μήκους ταινία του «New York, New York», την οποία χαρακτήρισε «ένα γράμμα αγάπης στην πόλη και στους κατοίκους της». 

(…) Η Βρετανίδα, ινδικής καταγωγής, ποιήτρια Μπάνου Κάπιλ είναι εδώ και λίγες ημέρες η κάτοχος του περίβλεπτου βραβείου ποίησης Τ. Σ. Ελιοτ για το έτος 2020. Η κριτική επιτροπή του βραβείου επέλεξε ομόφωνα τη συλλογή της Κάπιλ «How to wash a heart», χαρακτηρίζοντάς τη «ριζοσπαστική και συναρπαστική». Στη συλλογή, η 53χρονη ποιήτρια ψηλαφίζει τις δυναμικές μεταξύ μιας μετανάστριας και μιας λευκής, μεσοαστής γυναίκας που τη φιλοξενεί. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 25.000 λιρών Αγγλίας.