ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα της Παρασκευής

Πρόσωπα της Παρασκευής

H ηθοποιός Nούμι Ραπάς (φωτ.), η αυθεντική Λίσμπεθ Σαλάντερ από τη σουηδική ταινία «Το κορίτσι με το τατουάζ», που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Στιγκ Λάρσον, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αυτός ο ρόλος την έκανε μεν διάσημη σε όλο τον κόσμο, αλλά τη βύθισε στον πόνο και στη θλίψη. «Ηταν σαν να επέστρεφα διαρκώς σε ένα τραύμα», είπε η ηθοποιός, την οποία το κοινό ακόμη συγχέει με την ηρωίδα που ενσάρκωσε.

(…) Μια ομάδα καλλιτεχνών-ακτιβιστών από τη Βόρεια Ιρλανδία –έχουν έδρα το Μπέλφαστ– κέρδισε το φετινό βραβείο Turner με το έργο «Pub without permission». Η κολεκτίβα Αrray θα πάρει 25.000 λίρες ως χρηματικό έπαθλο, ενώ άλλες 10.000 λίρες θα δοθούν σε άλλες τέσσερις ομάδες καλλιτεχνών που θα επιλεγούν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μεγάλο βρετανικό καλλιτεχνικό βραβείο περιλαμβάνει στην τελική λίστα υποψηφίων μόνον ακτιβιστικές καλλιτεχνικές ομάδες και κανένα μεμονωμένο δημιουργό.

(…) Ο Αλβιν Λούσιερ, ο συνθέτης του οποίου οι εξερευνήσεις για τις δυνατότητες και τα φυσικά όρια του ήχου τον καθιέρωσαν ως μέλος της αμερικανικής μουσικής πρωτοπορίας, πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Εχοντας σπουδάσει κλασική σύνθεση, ήρθε νωρίς σε επαφή με ριζοσπαστικούς δημιουργούς όπως ο Αρνολντ Σέμπεργκ και ο Τζον Κέιτζ, οι οποίοι τον ώθησαν να κάνει τολμηρά βήματα στην τέχνη του.