Κίνα: Πρόστιμο 1,2 εκατ. δολαρίων στον Ζανγκ Γιμού για τα τρία παιδιά

Κίνα: Πρόστιμο 1,2 εκατ. δολαρίων στον Ζανγκ Γιμού για τα τρία παιδιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

 

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της ανατολικής πόλης Γουσί, ο Γιμού και η σύζυγός του, Τσεν Τινγκ απέκτησαν τα παιδιά χωρίς να λάβουν έγκριση και πριν από τον γάμο τους το 2011.

Η Κίνα επιβάλλει τον περιορισμό της απόκτησης ενός παιδιού στις περισσότερες αστικές οικογένειες. Ωστόσο, μια οικογένεια επιτρέπεται να αποκτήσει και δεύτερο με τον όρο ότι το πρώτο παιδί είναι κορίτσι.

Ο Γιμού που έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο και σύμφωνα με τη νομοθεσία είχε το δικαίωμα να αποκτήσει ένα ακόμη παιδί με την Τσεν. Ωστόσο, οι δυο τους δεν είχαν παντρευτεί όταν συνέβη αυτό ενώ σύμφωνα με τις αρχές δεν είχαν και άδεια γεννήσεως.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την κινεζική κυβέρνηση υπολογίζονται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα των ζευγαριών. Στην περίπτωση του Γιμού η κυβέρνηση της επαρχίας Γουσί Μπινχου απεφάνθη ότι το ζευγάρι είχε κερδίσει περίπου 580.000 δολάρια μέχρι τη γέννηση των παιδιών.

Ο Ζανγκ και η Τσεν ηλικίας 63 και 32 ετών αντίστοιχα, έχουν διορία 30 ημερών για να πληρώσουν το πρόστιμο. Διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση της υπόθεσης ή να κινηθούν δικαστικά.

Πάντως, τον Δεκέμβριο, ο διάσημος σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι θα αποδεχτεί πρόθυμα οποιαδήποτε τιμωρία.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του γραφείου του Ζανγκ στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo (το αντίστοιχο Twitter) τον Δεκέμβριο, ο σκηνοθέτης των βραβευμένων ταινιών, όπως το «Σήκωσε Κόκκινα Φανάρια», «Ήρωας», «Να Ζεις» και «Ιπτάμενα Στιλέτα» ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι τα ζευγάρια που το ένα μέλος τους είναι μοναχοπαίδι, θα έχουν πλέον την άδεια να αποκτούν δύο παιδιά.

Η αλλαγή πολιτικής πρόκειται να εφαρμοστεί σε περιοχές της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως η ριζοσπαστικότερη εδώ και τρεις δεκαετίες και είναι μέρος του σχεδίου για να αυξηθούν οι δείκτες γονιμότητας και να μειωθεί το οικονομικό βάρος το οποίο υφίσταται ο γηραιότερος πληθυσμός της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή