Μαξιμίλιαν Σελ, πολύπλευρη προσωπικότητα και ταλέντο

Μαξιμίλιαν Σελ, πολύπλευρη προσωπικότητα και ταλέντο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς της γενιάς του, ο γνωστότερος από τους μη αγγλόφωνους που ξεχώρισε στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά ήταν ο Μαξιμίλιαν Σελ. Ο θάνατος του Αυστριακού ηθοποιού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια την περασμένη Παρασκευή σε κλινική του Ινσμπρουκ ύστερα από μια ξαφνική ασθένεια, έφερε στο προσκήνιο μια αλησμόνητη προσωπικότητα του κινηματογράφου.

Εντυπωσιακή καριέρα

Ο Μαξιμίλιαν Σελ, αδελφός της ηθοποιού Μαρία Σελ, έπαιξε στο θέατρο και στην οθόνη, ακολουθώντας εντυπωσιακή καριέρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μεγάλωσε στην Ελβετία, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του για να διαφύγει από τους ναζί το 1938. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον αφού οι γονείς του ασχολούνταν με τις τέχνες και τη λογοτεχνία. Με τις εξαιρετικές γνώσεις αγγλικών και γερμανικών, ο Σελ ήταν η αγαπημένη επιλογή των σκηνοθετών για ταινίες που διαδραματίζονταν την εποχή των ναζί. Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται στον ρόλο του Γερμανού δικαστή στην ταινία «Η δίκη της Νυρεμβέργης» (1961), για τον οποίο βραβεύτηκε με Οσκαρ αλλά και με τα βραβεία Golden Globe και New York Film Critics Circle award. Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κράμερ, ήταν μια δραματοποίηση με θέμα τις δίκες για τα εγκλήματα πολέμου στη Γερμανία που πραγματοποιήθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν ένας ρόλος που έδωσε στον Μαξιμίλιαν Σελ διεθνή αναγνώριση καθώς εμφανιζόταν με μια ομάδα διάσημων Αμερικανών ηθοποιών, Σπένσερ Τρέισι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ και Τζούντι Γκάρλαντ.

Δύο ακόμη υποψηφιότητες για Οσκαρ ήρθαν το 1976 («The Man in the Glass Booth») και «Julia» (1978).

Στο θέατρο έπαιξε σε πολλά έργα και εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους Αμλετ. Γνωστός επίσης για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Μαξιμίλιαν Σελ κέρδισε το 1993 το βραβείο Golden Globe για τον ρόλο που ερμήνευσε στην ταινία «Στάλιν», όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Τα Οσκαρ

Παράλληλα με την καριέρα του ως ηθοποιός, ο Σελ ξεχώρισε ως σκηνοθέτης με το έργο «The Pedestrian» (1973), που κέρδισε το Οσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, και με το επίσης βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Marlene» (1984) για τη ζωή της Ντίτριχ.

Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο Μαξιμίλιαν Σελ ήταν επίσης ένας ταλαντούχος πιανίστας και μαέστρος. Στη διάρκεια της καριέρας του εμφανίστηκε δίπλα στον Κλάουντιο Αμπάντο και τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν σε συναυλίες στο Βερολίνο και στη Βιέννη.

Το 2002 γύρισε το ντοκυμαντέρ «My Sister Maria» για την αδελφή του Μαρία Σελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή