Αλίκο Ντανγκότε: Ο πλουσιότερος Αφρικανός

Αλίκο Ντανγκότε: Ο πλουσιότερος Αφρικανός

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλίκο Ντανγκότε είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής με περιουσία 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes. Είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια της Νιγηρίας, να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κάιρο και να εξασφαλίσει από τους οικείους του το αναγκαίο δάνειο για την πρώτη του δουλειά. Από την πλευρά της μητέρας του, Μαριάγιας Ζανουσί Νταντάτα, ανήκει στην πανίσχυρη οικογενειακή δυναστεία των Νταντάτα, οι οποίοι επί δεκαετίες δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Νιγηρίας. Ο ίδιος ο Αλίκο Ντανγκότε ισχυρίζεται πως στηρίχτηκε στις δικές του δυνάμεις για να κτίσει την αυτοκρατορία του. «Στην οικογένειά μας έχουμε την επιχειρηματικότητα στο αίμα μας, αλλά δεν το εκμεταλλεύθηκα αυτό. Δεν κληρονόμησα ούτε σεντς, εργάστηκα σκληρά και τα κατάφερα. Οσα κληρονόμησα από τον πατέρα μου, τα δώρισα για καλό σκοπό», διατείνεται.

Εκκίνηση

Η αλήθεια είναι ότι το 1977 τον βοήθησε με δάνειο 3.000 δολαρίων ο αδελφός της μητέρας του, το οποίο και αποπλήρωσε. Ιδρυσε τότε την Dangote Group, μία μικρή εταιρεία για να διαπραγματεύεται αλεύρι, ζάχαρη και τσιμέντο, στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει φορτηγά και να εισάγει τσιμέντο. Σήμερα αυτή έχει εξελιχθεί σε πολυσχιδή βιομηχανικό όμιλο με δραστηριότητες όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά και στην Τανζανία, στο Μπενίν, στην Γκάνα, τη Ζάμπια, τη Νότιο Αφρική κ.ά. Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της σταδιοδρομίας του, το 1980 και το 1990, ο Αλίκο Ντανγκότε έζησε τη Νιγηρία σε μια ιδιαίτερα αιματηρή και ασταθή περίοδο δικτατόρων και στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Οι πολιτικοί

Ο ίδιος τονίζει πως υπό τις συνθήκες αυτές το επιχειρείν ήταν ριψοκίνδυνο. Πάντως, από το 1999 και μετά, όταν εξελέγη πρόεδρος της χώρας ο Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Ο Αλίκο Ντανγκότε στήριξε οικονομικά τον πρόεδρο και στην επανεκλογή του το 2003 με 2 εκατ. δολάρια, ενώ συνέβαλε στη χρηματοδότηση του Εθνικού Τζαμιού και της Προεδρικής Βιβλιοθήκης με πάνω από μισό εκατ.δολάρια.

Πολλά λέγονται πλέον για τις διασυνδέσεις του μεγιστάνα με την πολιτική ηγεσία της Νιγηρίας, δεδομένου ότι ανήκει στον στενό κύκλο των επιχειρηματικών συμβούλων του νυν προέδρου, Γκουντλάκ Τζόναθαν. Εχει εξασφαλίσει ένα εξαιρετικά προνομιακό καθεστώς υπό τη μορφή αποκλειστικών δικαιωμάτων και υψηλής φορολογίας ή απαγόρευσης των εισαγωγών στα προϊόντα, που παράγει ο όμιλός του. Ο πρώην γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Νιγηρία, Μπράιαν Μπράουνι, δεν φείδεται αρνητικών σχολίων. «Ο Αλίκο Ντανγκότε αποτελεί επιβλαβή ανωμαλία. Για τους αντιπάλους του είναι ο άνθρωπος που δεσπόζει στον κλάδο του ενδιαφέροντός του, χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του σε ένα διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σκηνικό και διαμορφώνει το γήπεδο με όρους ευνοϊκούς γι’ αυτόν, παραμερίζοντας ανταγωνιστές». Ο Μπίσμαρκ Ρεουάνε, επιστήθιος φίλος του Αλίκο Ντανγκότε, του πρώτου μαύρου δισεκατομμυριούχου στους 25 ζάπλουτους του κόσμου κατά την αξιολόγηση του Forbes, έχει άλλη άποψη. «Η νιγηριανή οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, επειδή ο Ντανγκότε επενδύει και δημιουργεί κεφάλαιο», παρατηρεί ο κ. Ρεουάνε. «Η οικονομία πλήττεται από τις μονοπωλιακές τάσεις, αλλά ο Ντανγκότε έχει πλέον απορρίψει αυτήν τη νοοτροπία και έχει μετεξελιχθεί σε έναν πολύ επιθετικό ανταγωνιστή».

Ο ίδιος ο βιομήχανος υπενθυμίζει κάτι απλό και σύνηθες, το οποίο είχαν εφαρμόσει οι Δυτικές οικονομίες τον 19ο αιώνα, όταν οικοδομούσαν τα ισχυρά τους συστήματα. «Εάν η Νιγηρία χρειάζεται τη δική της βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προστατευτισμού για να στηρίξει τις εγχώριες βιομηχανίες της, όπως και οι ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα», παρατηρεί. Τον τελευταίο χρόνο ο Αλίκο Ντανγκότε εισέδυσε και στο πεδίο της διύλισης πετρελαίου, κατασκευάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια διεθνώς με επενδύσεις 7 δισ. δολαρίων και παραγωγική ικανότητα 400.000 βαρελιών πετρελαίου τον χρόνο. Οι δραστηριότητές του στη ζάχαρη και την επεξεργασία της τον καθιστούν τον βασικό προμηθευτή για τις νιγηριανές εταιρείες αναψυκτικών, τις ζυθοποιίες και τις εταιρείες παρασκευής ζαχαρωδών. Το εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης, που διατηρεί, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, παράγει 800.000 τόνους ζάχαρης ετησίως.

Ολα στη Νιγηρία

Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος διαθέτει ήδη τον μύθο του. Λένε ότι ο Αλίκο Ντανγκότε κοιμάται ελάχιστα και δεν κάνει διακοπές. Τη μισή του ζωή διαμένει στη Νιγηρία και την υπόλοιπη ταξιδεύει παντού. Είναι παντρεμένος και έχει τρία μεγάλα παιδιά.

Οταν μεταπήδησε από τις συναλλαγές σε τσιμέντο στην εμπορία του προϊόντος, φοβήθηκε πως δεν θα ανταγωνιζόταν την πολυεθνική Lafarge, την κύρια προμηθεύτρια τσιμέντου της Νιγηρίας επί δεκαετίες. Ομως, η δυναμική είναι τεράστια, με τη χώρα των 160 εκατομμυρίων να αναπτύσσεται 7% και τη μεσαία τάξη της να διευρύνεται ραγδαία. Σήμερα ο όμιλος Dangote παράγει 20 εκατ. τόνους και κάνει εξαγωγές στην Γκάνα με την προοπτική να φθάσει τα 35 εκατ. τόνους τσιμέντου έως τη λήξη του 2014. Ο κ. Ντανγκότε έχει παρουσία ακόμα στην επεξεργασία άλατος, την αλευροβιομηχανία, εισάγει τρόφιμα, ενώ εξάγει βαμβάκι, κακάο, τζίντζερ κ.ά. Κατασκευάζει δίκτυο 14.000 χλμ. οπτικών ινών για όλη τη Νιγηρία και έχει επενδύσεις σε ακίνητα, τράπεζες, κλωστοϋφαντουργία και μεταφορές. «Εάν μου δώσεις σήμερα 5 δολάρια, θα τα επενδύσω όλα στη Νιγηρία», επισημαίνει με επίγνωση των λόγων του ο Αλίκο Ντανγκότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή