Κεντρικός τραπεζίτης απόφοιτος λυκείου

Κεντρικός τραπεζίτης απόφοιτος λυκείου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνά οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών διαθέτουν περγαμηνές από έγκριτα πανεπιστήμια διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντική εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο. Εντούτοις, στην περίπτωση του νέου διοικητή της Τράπεζας της Αργεντινής, πτυχία δεν υφίστανται. Ο Χουάν Κάρλος Φάμπρεγα έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία άνω των 40 ετών στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας του, την κρατική Banco de la Nacion Argentina. Επίσης, διαθέτει και μια δυσεύρετη για κεντρικό τραπεζίτη τεχνογνωσία. Στην περιοχή Μεντόσα της Δυτικής Αργεντινής, από όπου και κατάγεται, διατηρεί αμπελώνες. Εχει ακόμα και μια πολύχρονη σχέση με την προεδρική οικογένεια της Αργεντινής, εκείνη του (αποβιώσαντος) Νέστορα και της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, του πρώην και της νυν προέδρου της χώρας. Ορισμένοι τού αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της εμπειρίας του στην οινοπαραγωγή έλαβε μέτρα επωφελή για την πραγματική οικονομία, όπως η υποτίμηση του πέσο και η αύξηση των επιτοκίων. Τραπεζίτες και αναλυτές τού καταλογίζουν ότι ως αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ελαττώθηκαν δραστικά και επανήλθαν οι ανησυχίες για χρεοκοπία της χώρας με μαζικές πωλήσεις ομολόγων Αργεντινής στις αρχές του έτους.

Σήμερα, τέσσερις μήνες από τότε που ο κ. Φάμπρεγα ανέλαβε καθήκοντα, έχει αρχίσει να κερδίζει όσους επιλέγουν ομόλογα Αργεντινής. Επί πέντε εβδομάδες υπήρξε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, με τις τιμές τους να σημειώνουν άνοδο, την υψηλότερη μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών.

Η προκάτοχός του, Μερσέδες Μάρκο ντελ Ποντ, είχε εφαρμόσει επεκτατική νομισματική πολιτική, ακολουθώντας τα κελεύσματα της προέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες. Λίγο πριν αποχωρήσει από την Κ. Τράπεζα είχε δηλώσει ότι χρειάζεται τιθάσευση του πληθωρισμού, χωρίς να πληγεί η κατανάλωση που στηρίζει την ανάπτυξη.

Ο κ. Φάμπρεγα χρησιμοποίησε 73,7 δισ. πέσο από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε απολέσει 19% της αξίας του προς το δολάριο, να περιφρουρήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η στροφή έναντι της προκατόχου του είναι τόσο έντονη, που ορισμένοι αμφιβάλλουν για την αυτονομία των κινήσεών του. «Στο τέλος της ημέρας πάντα εκείνη που αποφασίζει είναι η πρόεδρος», παρατηρεί ο αναλυτής της Moody’s Analytics, Χουάν Πάμπλο Φουέντες. «Η Αργεντινή μετά την κάμψη της αγοράς εμπορευμάτων είδε τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα να κατακρημνίζονται και η κ. Φερνάντες δέχθηκε πιέσεις για αλλαγή πορείας, οπότε έδωσε ανάλογες εντολές στον κ. Φάμπρεγα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή