Πάτροκλος Σταύρου, πιστός στην Κύπρο και τον Καζαντζάκη

Πάτροκλος Σταύρου, πιστός στην Κύπρο και τον Καζαντζάκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Συνέδεσε τη ζωή του με πολλές και σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, αλλά και με ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας, τον Νίκο Καζαντζάκη. Ο Πάτροκλος Σταύρου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο σπίτι του στη Λευκωσία, είχε μια πλούσια και γεμάτη ζωή πριν τον βρει το βαρύ εγκεφαλικό, τον Απρίλιο του 2011. Υπήρξε υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας για τριάντα χρόνια, ένα μοναδικό ρεκόρ, και θήτευσε δίπλα σε τέσσερις προέδρους της Κύπρου, αρχής γενομένης από τον Μακάριο.

Γεννήθηκε το 1933 στη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σπούδασε στη Φιλοσοφική της Αθήνας. Μετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου από το 1951 ώς το 1959 και από το 1957 ώς το 1960 ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 1963 ορίστηκε υφυπουργός παρά τω προέδρω, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993.

Εκτός από την Κύπρο και την πολιτική, η άλλη μεγάλη του αγάπη ήταν ο πολιτισμός και από τη δημόσια θέση που είχε εργάστηκε για την πολιτιστική προβολή και άνοδο της Κύπρου. Ο Πάτροκλος Σταύρου ήταν ο πρώτος Κύπριος που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το 1969, για το βιβλίο του «Ο Παλαμάς και η Κύπρος».

Ο Πάτροκλος Σταύρου βρισκόταν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου κατά την επίθεση της χούντας και συνετέλεσε σημαντικά στη διαφυγή του Μακαρίου.

Υιοθεσία και δικαιώματα

Η άλλη μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του. Εμεινε δίπλα στον μεγάλο συγγραφέα και τη σύζυγό του Ελένη, η οποία τον υιοθέτησε το 1982 και το 1995 του εκχώρησε, υπό μορφήν γονικής παροχής, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Καζαντζάκη. Η κόρη του Νίκη Σταύρου έχει τώρα τη διαχείριση του έργου του Καζαντζάκη, από τις ομώνυμες εκδόσεις.

Αμέτρητες είναι οι διακρίσεις και τα βραβεία σε όλο τον κόσμο για το πολυσχιδές του έργο: επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991. Και μετά ακολούθησαν διακρίσεις κρατικές ή εκκλησιαστικές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Π.χ. το 2001, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης του απένειμε τιμητικό δίπλωμα «εις αναγνώρισιν της εντυπωσιακής συμβολής και προσφοράς του στην εθνική υπόθεση της Κύπρου».

Ο Πάτροκλος Σταύρου θα κηδευτεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή