Πρόσωπα: Ο νικητής του φετινού Pritzker

Πρόσωπα: Ο νικητής του φετινού Pritzker

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα έλαβε φέτος η επιλογή για το σημαντικότερο βραβείο αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Ο Σιγκέρου Μπαν, 57 χρονών, είναι ο νικητής του φετινού Pritzker και έγινε ο έβδομος Ιάπωνας που το κερδίζει από το 1979. Το όνομα του Μπαν έχει συνδεθεί περισσότερο με εφήμερες κατασκευές, που έρχονται να ανακουφίσουν πληθυσμούς ύστερα από μεγάλες φυσικές καταστροφές και έχει αναστηλώσει μνημεία κι εκκλησίες σε αυτές τις περιοχές με βάση πρωτότυπα υλικά και πολύ φθηνά, όπως είναι το χαρτί και το χαρτόνι.

…Μία γυναίκα αναλαμβάνει τις τύχες του Θεάτρου Τέχνης από την 1η Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για τη Μαριάννα Κάλμπαρη, που θα διαδεχθεί τον Διαγόρα Χρονόπουλο στην καλλιτεχνική διεύθυνση της ιστορικής σκηνής. Η Μαριάννα Κάλμπαρη διδάσκει στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης από το 2005 και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του με πολλές ιδιότητες, ως συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός και σκηνοθέτις.

…Με μία ανάρτηση στο Διαδίκτυο, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου και ο σύζυγός της Κρις Μάρτιν, μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος Coldplay, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν ύστερα από δέκα χρόνια γάμου. «Με τις καρδιές μας γεμάτες θλίψη αποφασίσαμε να χωρίσουμε», ανακοίνωσε το ζευγάρι μέσω της ιστοσελίδας της Πάλτροου, Goop.com.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, ενώ αγαπιόμαστε πολύ, θα παραμείνουμε χώρια», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

…Θα ήταν υπερήφανος ο Βρετανός αρχιτέκτονας Βίνσεντ Χάρις αν βρισκόταν ακόμη στη ζωή (πέθανε το 1971), καθώς θα έβλεπε ότι η βιβλιοθήκη που σχεδίασε για την πόλη του Μάντσεστερ θα γινόταν η δεύτερη μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη της Βρετανίας μετά την αντίστοιχη του Μπέρμιγχαμ. Υστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών αποκατάστασης και δαπάνη 50 εκατομμυρίων στερλινών, η βιβλιοθήκη, μια νεοκλασική ροτόντα που θυμίζει το Πάνθεον της Ρώμης, άνοιξε για το κοινό το Σάββατο για να γιορτάσει τα ογδοηκοστά γενέθλιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή