Το TIME υποκλίνεται στη Beyonce

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί η πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη ποζάρει στο εξώφυλλο του TIME με τα εσώρουχά της;» Αυτό το ερώτημα κάνει το γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το ετήσιο αφιέρωμα του αμερικανικού περιοδικού στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Στην κορυφή της λίστας, στην οποία κατά το παρελθόν έχουν φιγουράρει πολιτικοί όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, ακτιβιστές όπως η Μαλάλα Γιουσαφζάι και πρωτοπόροι της τεχνολογίας όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, φέτος βρέθηκε η 32χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και επιχειρηματίας Μπιγιονσέ Νόουλς. Διόλου τυχαία.

Δεν είναι μόνο τα επιτεύγματά της στη βιομηχανία του θεάματος (θεωρείται εδώ και 14 χρόνια η φωνή ενός ολόκληρου έθνους, η σκηνική της παρουσία συγκρίνεται με αυτήν του Μάικλ Τζάκσον, μετράει 17 βραβεία Γκράμι και 118 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων) που τη φέρνουν διαρκώς στην επικαιρότητα, αλλά και η ίδια η μουσική της, που συνέβαλε να διεξαχθεί μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το φεμινισμό (με επιτυχίες όπως «Τα κορίτσια κυβερνούν τον κόσμο»). Ετσι, μπορεί να γράφτηκαν πολλά για την επιλογή της να φωτογραφηθεί με λευκά εσώρουχα και διάφανη μπλούζα σε ένα από τα λίγα δημοσιεύματα που δεν χρειαζόταν να εστιάσει στα πληθωρικά της κάλλη, αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε τι δουλειά έχει η «βασίλισσα» της ποπ-RnB σκηνής ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και την Αγκελα Μέρκελ. Θεωρήθηκε αναμενόμενο.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Facebook, επιχείρησε να εξηγήσει μέσα σε λίγες λέξεις το φαινόμενο Μπιγιονσέ. Αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό της δαιμόνιο και στην ίδρυση της εταιρείας Parkwood Entertainment. Στην παγκόσμια περιοδεία της «The Mrs. Carter Show», που της απέφερε 230 εκατ. δολάρια. Στο πέμπτο «μυστικό» άλμπουμ της, που κυκλοφόρησε αιφνιδίως το Δεκέμβριο μέσω iTunes, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προωθητική ενέργεια το «Beyonce», με 14 τραγούδια και 17 βιντεοκλίπ, ανέτρεψε τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας και κατέρριψε κάθε ρεκόρ πωλήσεων με 1 εκατ. ψηφιακά αντίτυπα ήδη από την πρώτη εβδομάδα. Η Σάντμπεργκ μίλησε ακόμη για τον αγώνα της να παροτρύνει τις γυναίκες να είναι ανεξάρτητες, δυναμικές, φιλόδοξες και να ηγούνται, για το γεγονός ότι συμμετέχει μαζί με τη Μισέλ Ομπάμα και την Κοντολίζα Ράις σε φεμινιστικές καμπάνιες, δηλώνοντας πως «δεν είμαι αυταρχική, είμαι το αφεντικό». Και στην ικανότητά της να συνδυάζει όλα τα παραπάνω με τη μητρότητα. Το μυστικό της; «Σκληρή δουλειά και αυθεντικότητα».

Διαμαντένια Μπάρμπι για το μωρό

Πώς το ντροπαλό κορίτσι από το Τέξας έγινε μία από τις διασημότερες καλλιτέχνιδες του 21ου αιώνα; Η απάντηση κρύβεται στο 90λεπτο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Η ζωή είναι ένα όνειρο», που προβλήθηκε πέρυσι στο HBO. Ξεκινά με ντοκουμέντα από την παιδική της ηλικία στο Χιούστον, που τη δείχνουν να μιμείται τον Πρινς μαζί με τη μικρή της αδελφή Σολάνζ. Πίσω από την κάμερα ο πατέρας της Μάθιου, πωλητής φωτοτυπικών, και η μητέρα της Τίνα, κομμώτρια, οι οποίοι ανέλαβαν από νωρίς χρέη μάνατζερ και την εξέθρεψαν σαν καθαρόαιμη σταρ.

Ηταν 7 ετών όταν άρχισε μαθήματα χορού και τραγουδιού. Ακολούθησαν οντισιόν σε διαγωνισμούς ταλέντων, ώσπου τη δεκαετία του ’90 παράτησε το λύκειο για να ζήσει το όνειρό της. Ιδρυσε το διάσημο γυναικείο συγκρότημα Destiny’s Child και υπέγραψε με την Columbia Records. Από το σπίτι της, στην καρδιά του Μανχάταν, εξομολογείται στην κάμερα του υπολογιστή, που λειτουργεί ως ημερολόγιο, τους λόγους που το 2005 αποφάσισε να κάνει σόλο καριέρα και -επτά χρόνια αργότερα- να απολύσει τον τελειομανή πατέρα της από μάνατζέρ της. Μιλάει για μια εξαντλητική περίοδο που την οδήγησε στην κατάθλιψη, ενώ συχνά ακούμε τη φωνή των γονιών της να της υπενθυμίζουν ότι είναι «γεννημένη πριγκίπισσα».

Στο ίδιο φιλμ μοιράζεται με το κοινό φωτογραφίες με τον διάσημο ράπερ και εδώ και έξι χρόνια σύζυγό της Τζέι Ζ και εξιστορεί τη δραματική εμπειρία μιας αποβολής πριν από τη γέννηση της κόρης της Μπλου Αϊβι – το 2011, η είδηση της εγκυμοσύνης της κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες με 8.868 tweets ανά δευτερόλεπτο! «Θέλω η κόρη μου να έχει μια φυσιολογική ζωή», λέει η ίδια. Ωστόσο, ξοδεύει 20.000 δολάρια σε κούνια, 1,5 εκατ. δολάρια σε έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο, 80.000 δολάρια για μια διαμαντένια Μπάρμπι, ενώ για τα πρώτα της γενέθλια οργάνωσε ένα πάρτι με ροζ τριαντάφυλλα αξίας 100.000 δολαρίων και τούρτα 2.500 δολαρίων.

Οσο για πικάντικα μυστικά; Αποκαλύπτει πώς έχασε 25 κιλά σε 3 μήνες: ξυπνάει στις 5 τα ξημερώματα και ακολουθεί ένα δίωρο πρόγραμμα με τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, πιλάτες και γιόγκα. Το επαναλαμβάνει στις 5 το απόγευμα. Καταναλώνει 6 μικρά γεύματα ημερησίως, συνολικής διατροφικής αξίας 1.000 θερμίδων, μεταξύ των οποίων πρωτεϊνούχα ροφήματα, φέτες ανανά και άφθονο νερό.

Ο δημοσιογράφος του Observer Αρον Χίκλιν μίλησε με συνεργάτες της που την αποκαλούν «αψεγάδιαστη, εργασιομανή, ταπεινή, πειθαρχημένη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μπι χαζεύει κάθε βράδυ DVD από περιοδείες της και το πρωί το επιτελείο έχει τις σημειώσεις της με τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

«Εχω παλέψει σκληρά ως παιδί για να φτάσω μέχρι εδώ: στα 32 μου μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Νιώθω τυχερή, αλλά έχω θυσιάσει πολλά κι έχω δουλέψει περισσότερο από οποιονδήποτε ξέρω. Πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι το αξίζω όλο αυτό», λέει εκείνη.

Το ζευγάρι του 1 δισ.

Με τον σύζυγό της ανακηρύχθηκαν φέτος «χρυσό ζευγάρι», αφού σύμφωνα με το Forbes η κοινή τους περιουσία φτάνει το 1 δισ. δολάρια. Εκείνη συμπληρώνει το εισόδημά της με εμφανίσεις σε φεστιβάλ, ενώ πληρώθηκε αδρά για τα 14 λεπτά σόου στο ημίχρονο του περσινού τελικού Σούπερ Μπόουλ. Επιπλέον, κερδίζει χρήματα από την Pepsi (συμβόλαιο 50 εκατ. δολαρίων), λανσάροντας αρώματα (οι πωλήσεις του Heat αγγίζουν τα 400 εκατ. δολάρια), με τη σειρά ρούχων Hose of Dereon και με ιδιωτικές εμφανίσεις σε πάρτι διασήμων -όπως, παλαιότερα, όπως φημολογείται, των γιων του Μουαμάρ Καντάφι ή του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ- για τις οποίες λέγεται ότι χρεώνει 2 εκατ. δολάρια.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η εμφάνισή της με τον Τζέι Ζ στα φετινά βραβεία Γκράμι -εκείνος με κοστούμι αξίας 10.000 δολαρίων κι εκείνη με αποκαλυπτικό κορμάκι και νέο κούρεμα- ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή τους περιοδεία στις ΗΠΑ με τίτλο «On the Run», που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Παράλληλα ψάχνουν για νέο σπίτι. Πέρασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Μπριτζχάμπτον της Νέας Υόρκης, σε μια έπαυλη 11 στρεμμάτων την οποία νοίκιασαν για ένα μήνα έναντι 400.000 δολαρίων. Τώρα θέλουν το δικό τους εξοχικό στα Χάμπτονς, 6.500 τ.μ., αξίας 25 εκατ. δολαρίων, ενώ έριξαν μια ματιά και στο 12 εκατ. παλάτι του Ρίκι Μάρτιν στο Μαϊάμι.

Πολλά γράφτηκαν και για τη φιλία τους με το ζεύγος Ομπάμα. Η Μπι είχε τραγουδήσει στην ορκωμοσία του προέδρου το 2009 και το 2013, όπως και στα 50ά γενέθλια της Πρώτης Κυρίας. Η φήμη που ξεκίνησε από μια δήλωση του Γάλλου παπαράτσι Πασκάλ Ροστέν, που την ήθελε ζευγάρι με τον Ομπάμα, δεν σχολιάστηκε ποτέ. H ίδια πάντως αφοσιώνεται στη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων και στην προώθηση των νέων της βιντεοκλίπ.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η μουσική είναι τρόπος έκφρασης, τι μήνυμα προσπαθεί να περάσει η Μπιγιονσέ; «Αφού μπόρεσα εγώ, τότε όλοι μπορούν. Ολοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία», απαντά η αγαπημένη ντίβα της Αμερικής, η οποία, μπορεί να μην έφερε την επανάσταση ως νέα Μαντόνα, αλλά τουλάχιστον τολμά να υψώσει τη φωνή της. Εστω, φορώντας μπικίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή