ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάγια Αγγέλου, μια ζωή γεμάτη τρομερές εμπειρίες

agelou
angelou960
ag1
ag2
ag3
ag4
angelouobama9602

«Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: “είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε”». Ετσι έκανε και η Μάγια Αγγέλου, η σπουδαία Αφροαμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, έχοντας ένα βίο γεμάτο τρομερές εμπειρίες. Ολες αυτές αποτέλεσαν την τροφή για τη λογοτεχνική της πορεία στην οποία έγινε κυρίως γνωστή από επτά αυτοβιογραφίες και από τις ποιητικές της συλλογές.

Γεννήθηκε το 1928 και μεγάλωσε στον αμερικανικό Νότο σ’ ένα κλίμα καταπίεσης και φτώχειας. Στα 8 της χρόνια βιάστηκε από τον φίλο της μητέρας της. Οταν το είπε στην οικογένειά της, ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε νεκρός, προφανώς δολοφονημένος από τους συγγενείς της, και εκείνη πίστεψε ότι τον σκότωσε η εξομολόγησή της. Για πέντε ολόκληρα χρόνια παρέμεινε σιωπηλή. Εκείνο το διάστημα έμαθε να ακούει και να παρακολουθεί τους ανθρώπους, να καλλιεργεί την φαντασία της.

Ακτιβίστρια

Αργότερα έγινε τραγουδίστρια, χορεύτρια, γκαρσόνα και πόρνη. Δημοσιογράφησε, πέρασε από την ηθοποιία και την παραγωγή, δίδαξε σε πανεπιστήμια, υπήρξε πολιτική ακτιβίστρια με τον Μάλκομ Χ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ηταν μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές φωνές στη σύγχρονη Αμερική, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων. Το 1993 απήγγειλε ζωντανά στην τελετή της ανάληψης καθηκόντων του προέδρου Κλίντον.

Το Μάγια Αγγέλου ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της κατά κόσμον Αν Μάργκαρετ Τζόνσον και το υιοθέτησε μετά τον γάμο της το 1951 με τον Ελληνα ηλεκτρολόγο και τέως ναυτικό Αναστάσιο Αγγέλου. Μαζί του εμφανιζόταν ως χορευτικό ντουέτο στο Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος ήταν βραχύβιος.

Το πρώτο της βιβλίο, που της έφερε φήμη και καταξίωση, ήταν βέβαια αυτοβιογραφικό. Είχε τίτλο «I know why the caged bird sings». Είχε προηγηθεί η συγγραφή θεατρικών έργων, δημοσιογραφικών άρθρων και η πολιτική της δράση. Τα επόμενα χρόνια ξετύλιξε τη χαρισματική της προσωπικότητα, αγγίζοντας στα βιβλία και στα ποιήματά της θέματα που αφορούν τη γυναικεία φύση, την ταυτότητα, τον ρατσισμό, το ταξίδι. Βραβεύτηκε αμέτρητες φορές για το πνευματικό και λογοτεχνικό της έργο. Μία από τις πλέον πρόσφατες ήταν από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα.

«Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις» είχε γράψει κάποτε η γυναίκα που δεν φοβήθηκε ποτέ να δει τη ζωή κατάματα.

Αποφθέγματα της Μάγιας Αγγέλου:

  • Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να ‘χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη.
  • Τίποτε δεν δουλεύει αν δεν δουλέψεις εσύ.
  • Το πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση, κελαηδάει επειδή έχει ένα τραγούδι.
  • Να φυλάγεσαι από τον γυμνό άνθρωπο που σου χαρίζει το πουκάμισό του.
  • H προκατάληψη είναι ένα βαρύ φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο.
  • Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις.