Ο νέος υπουργός είναι αισιόδοξος

Ο νέος υπουργός είναι αισιόδοξος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε συγκρατημένη πικρία παρέδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στον κ. Κώστα Τασούλα. Πικρία αλλά και κάποιες σαφείς βολές για την «άσχημη κατάσταση» που παρέλαβε πριν από ένα χρόνο αλλά και στο αρχικό «λάθος» να υπαχθεί το υπουργείο Πολιτισμού στο Παιδείας. «Ευτυχώς ο πρωθυπουργός το αντελήφθη και το διόρθωσε εγκαίρως».

Ο τ. υπουργός είπε ότι παρέλαβε το ΥΠΠΟΑ στη χειρότερη στιγμή του με το πιο φτωχό ταμείο δεκαετιών. Κι έπειτα άρχισε ο απολογισμός του έργου του, αφού υπογράμμισε προς όλους, ότι το υπουργείο αυτό «χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, και ασφαλώς περισσότερα κονδύλια».

Με λιγότερο κόσμο από κάθε άλλη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού από τη δεκαετία του ’80, ίσως λόγω ώρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι γνωρίζονται με τον κ. Τασούλα από τα εφηβικά τους χρόνια και τον Ευάγγελο Αβέρωφ. «Από τότε δεθήκαμε με στενή φιλία». Εχουν όμως κι ένα ακόμη κοινό: «θητεύσαμε και οι δυο στον χώρο της Αμυνας». Η διαφορά των δύο υπουργείων: «Εκεί τιμωρούμε τον απείθαρχο, στον πολιτισμό τον επιβραβεύουμε». Οσο για την Αντζελα Γκερέκου παρότι όπως είπε προέρχεται από έναν άλλο πολιτικό χώρο, την εκτιμά και τη σέβεται, από παλιότερη συνεργασία τους.

«Τα πάντα είναι μια συνέχεια. Τίποτα δεν σταματάει και τίποτα δεν ξεκινάει», τόνισε με τη σειρά του ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας στον απερχόμενο υπουργό ότι θα υπάρχει συνέχεια σε όσα έγιναν. Για το υπουργείο που δεν παρουσίασε ποτέ όπως είπε, ελλείμματα, «δεν γονάτισε ποτέ», και θα βοηθήσει «τους συμπατριώτες μας για το ξεπέρασμα της κρίσης».

Τελειώνοντας σημείωσε πως δεν ανήκει σ’ αυτούς που θέλουν «σώνει και καλά να κάνουν καινούργια πράγματα, χαντακώνοντας σημαντικά πράγματα όπως τα μουσεία μας, αδικώντας υπάρχουσες δομές». Και για την παλιά τους γνωριμία, αστειεύτηκε λέγοντας πως «ο πιο διάσημος έφηβος είναι ο Παις του Κριτίου», ο οποίος συμβολίζει κάτι συναρπαστικό, που έχει να κάνει με την εποχή μας, «το συγκρατημένο χαμόγελο».

Πιο σύντομη απ‘ όλους ήταν η νέα υφυπουργός Πολιτισμού. Η κ. Αντζελα Γκερέκου θύμισε ότι είχε περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού τα χρόνια που ήταν ενιαίο με το Τουρισμού. Υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της σε ένα χώρο τον οποίο εκτιμά, έχει υπηρετήσει κατά καιρούς αλλά πάνω απ’ όλα αγαπά. Επειτα έκανε σαφές με τι θέλει να ασχοληθεί: «πέρα από την πολιτιστική κληρονομιά που είναι τα φτερά μας, υπάρχει και η σύγχρονη Ελλάδα, ο σύγχρονος πολιτισμός».

Πριν αποχωρήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος θύμισε το έργο του στο υπουργείο Πολιτισμού. Τον νέο νόμο αδειοδότησης των θεάτρων, τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων από τη Γερμανία, τη διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό και βέβαια το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των 33 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με την έγκαιρη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους, τα νέα πωλητήρια κ.ά. Προετοίμασε μάλιστα τον συνάδελφό του ότι ακολουθούν πολλά εγκαίνια, όπως του Μουσείου Ηρακλείου στις 18 του μηνός στα οποία θα παραστεί ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «θα είναι γεγονός της Ευρώπης», αλλά και των: Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, Μουσείων Πύργου, Τεγέας, Λαογραφικού Λάρισας, Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή