Robert Kennedy Jr: Η δυναστεία πάλι στο προσκήνιο

Robert Kennedy Jr: Η δυναστεία πάλι στο προσκήνιο

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχει το χαμόγελο και τα μάτια του πατέρα του. Ο Ρόμπερτ ή Μπομπ Κένεντι Τζούνιορ (RFK Τζούνιορ) είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, όπως καταλαβαίνει κανείς ακούγοντάς τον να μιλά. Αν και ο λόγος του αρθρώνεται με μικρή δυσκολία, λόγω μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, της σπασμωδικής δυσφωνίας που έχει παρουσιάσει από τα 43 του, σε λίγα λεπτά έχεις παρασυρθεί. Σε γοητεύει – όπως και ο θείος του Τζον και ο πατέρας του.

Τρίτο από τα 11 παιδιά του γερουσιαστή Ρόμπερτ και της Εθελ Κένεντι, ο μικρόσωμος 60χρονος δικηγόρος, από τότε που γεννήθηκε, συγκεντρώνει, όπως όλοι οι Κένεντι, τα φώτα της δημοσιότητας. Τελευταία αφορμή, ο τρίτος γάμος του στις 2 Αυγούστου.

Η ηθοποιός Σέριλ Χάινς και ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ παντρεύτηκαν στο Χαγιάνις Πορτ, στο παραθαλάσσιο συγκρότημα κατοικιών της οικογένειας. Η τελετή έγινε στο σπίτι της 86χρονης μητέρας του γαμπρού και χήρας του Ρόμπερτ, Εθελ, η οποία είχε φροντίσει για κάθε λεπτομέρεια. Ολα είχαν προβλεφθεί – και η τέντα για την πιθανότητα που οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί βροχής έβγαιναν αληθινές, όπερ και εγένετο.

Το ιστορικό συγκρότημα κατοικιών της Μασαχουσέτης (με βίλες, κινηματογράφο, κάβα και δοκιμαστήριο κρασιών) που είχε αγοράσει ο πατριάρχης Τζόζεφ είναι ο τόπος όπου η «βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών» (όπως αποκαλούν τη δυναστεία Κένεντι) έχει ζήσει μερικές από τις πιο έντονες -πικρές αλλά και ευτυχισμένες- στιγμές της ιστορίας της. Εδώ συγκεντρώνονται όλοι κάθε καλοκαίρι για διακοπές. Ηταν το ορμητήριο του Τζον στην προεκλογική καμπάνια που οδήγησε στην εκλογή του το 1960, ενώ ήταν διάσημοι οι αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου που οργάνωνε εδώ ο Ρόμπερτ. Στο Χαγιάνις Πορτ, επίσης, άφησε το 2009 την τελευταία του πνοή ο Τεντ. Στο μέρος αυτό, τέλος, βρισκόταν η οικογένεια για καλοκαιρινές διακοπές όταν πληροφορήθηκε, πριν από 15 χρόνια, τον τραγικό θάνατο του Τζον Τζον και της συζύγου του Κάρολιν Μπεσέτ σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ενα παραμυθένιο ζευγάρι;

Με καλεσμένους μόνο λιγοστούς φίλους, οι παρευρισκόμενοι στο γάμο έφτασαν τους 300. Ο αριθμός φαντάζει μεγάλος, αλλά όχι για την περίπτωση των Κένεντι – τα παιδιά των τριών (Τζον, Ρόμπερτ και Τεντ) που σήμερα βρίσκονται εν ζωή, μαζί με τα παιδιά τους και τα πρώτα εξαδέλφια, φτάνουν τους 86! «Στην αρχή θέλαμε να το σκάσουμε με τα παιδιά μας», είπε η νύφη – ο Μπομπ Τζούνιορ έχει έξι από τους δύο προηγούμενους γάμους του κι εκείνη ένα. Στη συνέχεια, αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να ενημερώσουν και τις μητέρες τους. «Και μετά όλο και περισσότεροι συγγενείς προστέθηκαν στη λίστα. Και στο τέλος έγινε αυτή η τελετή». Ηταν και οι δυο τους ήδη παντρεμένοι, όταν γνωρίστηκαν με τη μεσολάβηση του κωμικού ηθοποιού Λάρι Ντέιβιντ, συμπρωταγωνιστή της Σέριλ Χάινς στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Curb your enthusiasm», όπως έγραψαν οι New York Times στη στήλη γάμων και δεξιώσεων.

Συναντήθηκαν δύο συνεχόμενες χρονιές στις χειμερινές διακοπές και την τρίτη, πάλι για σκι, στο Ασπεν. Τότε, σύμφωνα με τον Μπομπ, εκείνος ήταν πλέον χωρισμένος, ενώ εκείνη ακόμα παντρεμένη. Αυτό που γοήτευσε τη Σέριλ, όπως λέει η ίδια, ήταν το χιούμορ του – γιατί μέχρι τότε «πίστευα ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική είναι πληκτικοί». Αντίστοιχα, εκείνος ερωτεύτηκε τη 48χρονη ηθοποιό γιατί «δεν την είδα ποτέ να κάνει κάτι μικροπρεπές ή εγωιστικό».

Aυτά είναι η μία όψη. Γιατί, όταν κάτι αφορά την οικογένεια Κένεντι, δεν μπορεί να είναι τόσο απλό ούτε παραμυθένιο. Σελίδες επί σελίδων έχουν γραφτεί στον σκανδαλοθηρικό Τύπο και στο Διαδίκτυο για τον «άτακτο» γαμπρό. Συμπληρώνονται μάλιστα από εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών: «Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», «ένας Κένεντι που είναι πιστός – αυτό θα ήταν είδηση», «τρέχα, Σέριλ, τρέχα». Αφορμή για όλα είναι ένα ημερολόγιο του Μπομπ Τζούνιορ (που φημολογείται ότι είχε διαβάσει η δεύτερη σύζυγός του πριν αυτοκτονήσει το 2012) στο οποίο κατέγραφε τις ερωτικές του περιπέτειες με 37 γυναίκες – κάποιες μέρες μάλιστα είχε συνευρεθεί με τρεις από αυτές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2013, δίπλα στο όνομα της καθεμιάς έγραφε τη βαθμολογία των ερωτικών της επιδόσεων (από το 1 έως το 10). Και αργότερα όμως, λίγο πριν από τον πρόσφατο γάμο του, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα περί μιας σχέσης του με σύζυγο διάσημου πλαστικού χειρουργού  «πίσω από την πλάτη της Σέριλ».

Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλώς προσωπικές υποθέσεις. Δεν ισχύει όμως για την περίπτωση ενός Κένεντι. Θυμίζουν τις «περιπέτειες» του πατέρα και των θείων του, Τζον και Τεντ. Ακόμη κι αν η έκταση που τους δόθηκε μπορεί να κρύβει και πολιτικά παιχνίδια (ο Μπόμπι Τζούνιορ δεν είχε κρύψει τις προθέσεις του να ασχοληθεί άμεσα με την πολιτική), φαίνεται πως δεν είναι μόνο το οικογενειακό χαμόγελο και το βλέμμα που παραπέμπουν στον πατέρα και στους θείους του.

Απο τις καταχρήσεις στην οικολογία

Ο Μπομπ Τζούνιορ ήταν μόλις 14 ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Οπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στην Οπρα το 2007, «λίγο μετά το θάνατό του άρχισα να παίρνω ναρκωτικά. Ανήκα σε μια επαναστατημένη γενιά που τα έβλεπε σχεδόν σαν πολιτική δήλωση… Πιστεύω ότι κανείς από μας δεν είχε συναίσθηση του πόσο κακό μάς έκαναν». Σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο London School of Εconomics, πήρε το πτυχίο του στη Νομική της Βιρτζίνια και μάστερ στο Δίκαιο του περιβάλλοντος. Οταν, το 1983, συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης, καταδικάστηκε σε διετή επιτήρηση και κοινωνική εργασία.

Λίγο μετά την αποτοξίνωση, εντάχθηκε στο νομικό τμήμα της οργάνωσης Riverkeeper για τη σωτηρία του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης, που κινδύνευε να νεκρωθεί από τη μόλυνση. Με συνεχείς αγώνες και τη συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής, έχουν καταφέρει σήμερα, να έχει αποκατασταθεί κατά μεγάλο μέρος,

το οικοσύστημα του ποταμού.

Επίσης, ο RFK Τζούνιορ δημιούργησε τη Waterkeeper Alliance, μια οργάνωση-ομπρέλα για την προστασία των υδάτων. Εχει μάλιστα ιδρύσει μια εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, τα έσοδα της οποίας διατίθενται για τους σκοπούς της οργάνωσης. Το 2010 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time «Ηρωας

του πλανήτη» για τους αγώνες του για το περιβάλλον.

Ο ίδιος θεωρεί πως η μάχη για καθαρό περιβάλλον είναι μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το πώς διαχειριζόμαστε τα αγαθά της Γης είναι το καλύτερο μέτρο για τη δημοκρατία. Δεν έχει να κάνει με νομική υπεράσπιση ψαριών και πουλιών, αλλά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δίλημμα “ανάπτυξη ή προστασία του περιβάλλοντος” δεν υπάρχει. Για μένα, η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική είναι η σωστή οικονομική πολιτική», είχε πει το 2006 στη Στοκχόλμη σε μια συνάντηση στην οποία είχα τη χαρά να συμμετάσχω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή