Εμανουέλ Μακρόν: Η γαλλική οικονομία στα χέρια του «Μότσαρτ των Ηλυσίων»

Εμανουέλ Μακρόν: Η γαλλική οικονομία στα χέρια του «Μότσαρτ των Ηλυσίων»

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με προϋπηρεσία στον τραπεζικό χώρο, μεγάλη αγάπη στην όπερα και σημαντική προσωπική περιουσία, έρχεται να αντικαταστήσει τον «αντάρτη» Αρνό Μοντεμπούρ. Ηδη θεωρείται το «δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου» της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρει μερίδα του γαλλικού Τύπου. Στο εσωτερικό του κόμματος προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις. «Το να έρχεται ένας άνθρωπος της οικονομικής ολιγαρχίας από τις τράπεζες στην κυβέρνηση θυμίζει πολύ τους τρόπους του Νικολά Σαρκοζί», σχολίασαν μέλη της κεντροαριστερής πτέρυγας. Ηπιότερος στους χαρακτηρισμούς φάνηκε επικεφαλής μεγάλου δημόσιου οργανισμού της Γαλλίας, ο οποίος, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε τα εξής: «Ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με μια οικονομία η οποία μπορεί να μη μας είναι πολύ αρεστή, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αποπειραθούμε μια σύνθεση απόψεων και πρακτικών με αυτήν». Οσο για τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αυτός δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τον νέο υπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ γνώριμο σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη γαλλική οικονομία. Επισήμανε πως οι κυβερνητικές αλλαγές ήταν απολύτως αναγκαίες μετά την ακραία επιθετικότητα ορισμένων στελεχών.

Η επιλογή του κ. Μακρόν επισφραγίζει τη στροφή της κυβέρνησης Ολάντ από τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές στις σοσιαλφιλελεύθερες. Αναμένεται πως ο ίδιος θα έχει ομαλότερη συνεργασία με τον κεντρώο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς από ό,τι ο προκάτοχός του. Ο Αρνό Μοντεμπούρ εθεωρείτο αριστερός παλαιάς κοπής, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg. Την ίδια στιγμή στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 75%) οι Γάλλοι θεωρούν αναξιόπιστη την κυβέρνηση Ολάντ. Οσο για τη δημοτικότητα του ίδιου του προέδρου, αυτή έχει κατακρημνισθεί στο 17%, ένα ιστορικό ναδίρ στη σύγχρονη ιστορία για Γάλλο πρόεδρο.

Εκτίναξη

Μόλις 37 χρόνων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία, φλερτάροντας με τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και την πολιτική, εισερχόμενος πότε στον ένα χώρο και πότε στον άλλο. Εξαιτίας της ταχείας ανέλιξής του, ορισμένοι τον παρομοιάζουν με τον ήρωα της ταινίας «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ». Πριν από δύο χρόνια ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία της γαλλικής προεδρίας και χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του Φρανσουά Ολάντ. Ως κύριος σύμβουλός του σε θέματα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά, αλλά και σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής πολιτικής, είναι ο αρχιτέκτονας αρκετών οικονομικών επιλογών του. Μία από αυτές είναι και το σύμφωνο υπευθυνότητας, το οποίο συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων και αποσκοπεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Επιπλέον, δική του πρόταση είναι ο στόχος για τις εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Συν τοις άλλοις, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της εξαγοράς μέρους της Alstom από την αμερικανική General Electric, ενώ χειρίστηκε και άλλα θέματα της γαλλικής βιομηχανίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, γνωστός και ως «μικρός Μακρόν» ή «Μανού» στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου, προαλειφόταν να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις εκλογές του 2017. Τελικά, άλλες οι βουλές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέταζε την πιθανότητα να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομίας από τον Μάρτιο στην πρώτη κυβέρνηση Μανουέλ Βαλς. Εν τέλει επέλεξε τον Αρνό Μοντεμπούρ. Οσοι ξέρουν καλά τον «Μανού», του αναγνωρίζουν την ευρεία οπτική του για την κατάσταση της Γαλλίας και την τάξη πραγμάτων στον κόσμο, την οξύνοια και την πολύ καλή δικτύωσή του σε πολιτικούς, δημοσιογραφικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Λόγου χάριν, ο νυν διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου ΒCPE, Φρανσουά Περόλ, και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Σαρκοζί, μιλάει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. Στενές σχέσεις διατηρεί και με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Γάλλων Βιομηχάνων, Πιερ Γκατά. Επιπλέον, ο νεαρός υπουργός είναι φιλικός στις επαφές του και χιουμορίστας. Ενας από τους φίλους του θυμάται τις αντιδράσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση του 75% στη μεγάλη περιουσία. «Είμαστε σαν την Κούβα, αλλά χωρίς τον ήλιο», είχε σχολιάσει.

Ο ιδανικός γιος

Μέλος των Σοσιαλιστών από το 2001, ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Φρανσουά Ολάντ μόλις το 2007. Τότε διατηρούσε τη θέση του βοηθού γραμματέα στην επιτροπή Αταλί υπό τον φημισμένο πρώην σύμβουλο του Φρανσουά Μιτεράν, Ζακ Αταλί. Εργο της Επιτροπής –επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί– ήταν ο εκσυγχρονισμός της γαλλικής οικονομίας. Παράλληλα (2008-2014) εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος ιδιαιτέρως επικερδώς στον ιστορικό τραπεζικό όμιλο Rothschild. Διεκπεραίωσε σημαντικές συμφωνίες, όπως την ανακεφαλαιοποίηση της Le Monde και την πώληση θυγατρικής της φαρμακευτικής Pfizer στη Nestle. Η εξαγορά ύψους 9 δισ. ευρώ τον βοήθησε να γίνει κι εκείνος εκατομμυριούχος. Φέτος τον Ιούνιο, όντας στη Γενική Γραμματεία της γαλλικής προεδρίας, παραιτήθηκε για να κάνει διακοπές με τη σύζυγό του, να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και να ιδρύσει νεοφυή δική του εταιρεία, όπως ισχυρίστηκε. Ο βασικός λόγος, όπως φημολογείται, ήταν πως δεν του είχαν δώσει υπουργείο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν γεννήθηκε το 1977 στην Αμιένη από μεγαλοαστική οικογένεια γιατρών. Ηταν ο ιδανικός γιος: άριστος μαθητής, που λάβαινε πτυχία και διακρίσεις με άνεση. Σπούδασε γλώσσες, κοινωνικές επιστήμες και πολιτική φιλοσοφία. Τον ενδιέφερε ο Μακιαβέλι, αλλά τελικώς εμβάθυνε στον Χέγκελ. Το 1990-2001 διετέλεσε βοηθός του Πολ Ρικέρ, ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ειρηνιστή και μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αποφοίτησε πέμπτος στη χρονιά του από την ΕΝΑ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), το προπύργιο της γαλλικής ελίτ. Ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας έχει και άλλες δεξιότητες: είναι βραβευμένος πιανίστας – εξ ου και το παρατσούκλι του «ο Μότσαρτ των Ηλυσίων». Εχει παντρευτεί την Μπριζίτ Τρονιέ, παλιά του φιλόλογο από το λύκειο, η οποία προέρχεται από μεγάλη εμπορική οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή