«Λεωνίδας» λόγω ανεργίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα τον συναντήσετε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Καλλιμάρμαρο, στις γειτονιές κάτω από την Ακρόπολη όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι τουρίστες. Ενας νεαρός 24 ετών, που η ανεργία και οι απανωτές κοροϊδίες των επιτήδειων που ξεπήδησαν από την κρίση τον έκαναν να επινοήσει τη δική του δουλειά. Επιχείρηση… Λεωνίδας.

Παίρνει καθημερινά την 9 κιλών ασπίδα του, το δόρυ, τη στολή του που ζυγίζει άλλα 15 κιλά και βγαίνει από τις 7.30 το πρωί στο «θέατρο» του δρόμου. Εκεί υποδύεται για τους τουρίστες της Αθήνας τον Λεωνίδα, τον βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης από τη δυναστεία των Αιγιαδών. Δεν ζητάει, όπως έλεγε στην τηλεοπτική κάμερα, χρήματα, δεν ζητιανεύει. Φωτογραφίζεται με τους τουρίστες, του ζητούν διάφορες κωμικές πόζες για να δείξουν σαν επιστρέψουν στον τόπο τους, αναλαμβάνει και παραγγελίες τύπου… «σκότωσε τη γυναίκα μου» και αν θέλει να αφήσει κάποιος κάτι, το δέχεται. Δεν τους ζητάει ποτέ χρήματα κι αυτό εκπλήσσει τους ξένους ακόμη περισσότερο. Επί οκτώ – εννιά ώρες είναι στον δρόμο, στον ήλιο και τη ζέστη, ειδικά τους περασμένους μήνες, με όλο το βάρος της αρχαίας… εξάρτυσης, αλλά δεν παραπονιέται. «Η κανονική ζύγιζε 32 κιλά», οπότε είναι και ευχαριστημένος. Κυρίως δεν έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του. «Δεν υπάρχει μέρα που να γυρίζω σπίτι μου και να μην είμαι χαρούμενος», έλεγε μπροστά στον φακό περιγράφοντας όσα έζησε σε διάφορες δουλειές. Πώς πήγαινε να εργαστεί ως σερβιτόρος, του έλεγαν τρεις ημέρες δοκιμαστικά και ύστερα έπαιρναν τον επόμενο άλλες τρεις ημέρες κι έβγαζαν έτσι ανέξοδα και ανήθικα τον μήνα.

Θύμα της ανεργίας ο Λευτέρης Μ. πήγε ώς τη Γερμανία να εργαστεί, αλλά ξαναγύρισε και είπε να εκμεταλλευθεί με τον δικό του τρόπο την ελληνική κρίση. Είχε δει, άλλωστε, στη γειτονική Ιταλία να κάνουν κάτι ανάλογο, γιατί όχι εδώ; Εφτιαξε, μάλιστα, μια στολή και βγήκε στον δρόμο. Και το μεροκάματο δεν φαίνεται μικρό. Τριάντα ευρώ τού αρκούν, δεν ζητάει περισσότερα. «Είναι κιτς», είπαν μερικοί. Ας του έδιναν εκείνοι για να ζήσει. Κιτς, και πολλά άλλα, είναι η ίδια η ανεργία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή