Αγγελος Δεληβοριάς: Αποχωρεί ένας ευπατρίδης

Αγγελος Δεληβοριάς: Αποχωρεί ένας ευπατρίδης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το έλεγε εδώ και πολύ καιρό ο Αγγελος Δεληβοριάς ότι επιθυμεί να αφήσει την ηγεσία του Μουσείου Μπενάκη. Όμως δεν το έπραττε όχι γιατί είχε ταυτιστεί με την θέση αυτή, αλλά ίσως δεν ήθελε να αφήσει το τιμόνι του ιδρύματος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το οικονομικό του μέλλον. Φαίνεται όμως ότι η βάση για μια νέου τύπου διαχείριση ήδη έχει εφαρμοστεί (με τμήμα ανάπτυξης, διεθνείς συνεργασίες, fundraising) και έτσι πήρε εν τέλει την απόφαση να αποσυρθεί.

 Σήμερα το μεσημέρι, σε μια αιφνιδιαστική συνέντευξη  Τύπου θα ανακοινώσει την αποχώρησή του, την ένταξή του στην Διοικητική Επιτροπή και τις διαδικασίες της διαδοχής του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, από τον οποίον θα προκύψει ο καινούριος διευθυντής.

 Η απόφαση του Δεληβοριά  να φύγει από την πρώτη γραμμή της ενεργού δράσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία, όπως ακριβώς είχε σηματοδοτήσει και η ανάληψη της θέσης του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη το 1974. Ηταν ο άνθρωπος που – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον – διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο με το όραμά του, ένα καινούριο τρόπο μουσειακής παρουσίασης, ένα νέο οργανόγραμμα και σίγουρα την αναμόρφωση του κεντρικού κτιρίου το 2000 που πέρασε το Μουσείο του Αντώνη Μπενάκη, στον 21ο αιώνα.

 Γεννημένος το 1937, προικισμένος με άπειρη ζωτικότητα, πείσμα, γνώσεις, αντίληψη, είχε την ευτυχή συγκυρία να τον επιλέξουν σε μια θέση, η οποία ανέδειξε την χαρισματικότητά του και εκείνος με την σειρά του αφοσιώθηκε ολότελα σε έναν ιερό σκοπό: να κάνει το Μουσείο Μπενάκη ένα ορόσημο για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα, θα μάθουμε περισσότερα για την απόφασή του αλλά και για το πώς θα αξιοποίησει την τεράστια εμπειρία του προς το συμφέρον του ιστορικού ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή