Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1874, ο Χουντίνι -κατά κόσμον Εριχ Βάις- μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική σε ηλικία τεσσάρων ετών και, στα 12, έδωσε τις πρώτες παραστάσεις ως «Ερικ ο Μεγάλος». Τρία χρόνια αργότερα, διάβασε τη βιογραφία του διάσημου Γάλλου «μάγου» Ζαν Ρομπέρ Χουντίν, από τον οποίο πήρε το καλλιτεχνικό όνομά του, και η ζωή του άλλαξε. Εμαθε το θρυλικό κόλπο της «μεταμόρφωσης» μέσα σε μπαούλο, έγινε άσος στα κόλπα με τραπουλόχαρτα, γυμνάστηκε σκληρά και παράλληλα καλλιέργησε το ταλέντο του στις αποδράσεις, που τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου.
Είχε τον τρόπο του να πείθει: υποσχόταν 100 δολάρια στον θεατή που θα παρουσίαζε ένα ζευγάρι χειροπέδες ικανό να του «αντισταθεί» ποτέ δεν χρειάστηκε να πληρώσει. Εβαζε αστυνομικούς να τον κλείνουν στα πιο σκοτεινά μπουντρούμια σε κανένα δεν έμεινε για πολύ. Αναμετρήθηκε αμέτρητες φορές με τον θάνατο και βγήκε νικητής θάφτηκε ζωντανός, βούτηξε σε ποτάμια αλυσοδεμένος, εγκλωβίστηκε σε χρηματοκιβώτια(!) δεμένος χειροπόδαρα… Ο κόσμος άρχισε να προσδίδει υπερφυσική διάσταση στις ικανότητές του. Ο «μύθος» λέει ότι πέθανε σε μια απόπειρα διαφυγής από δεξαμενή γεμάτη νερό, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: στις 22 Οκτωβρίου του '26, στο Μόντρεαλ, νεαροί φοιτητές τον προκάλεσαν να κάνει επίδειξη της τρομερής αντοχής του στις γροθιές. Ήταν ένα κόλπο συνηθισμένο, όμως το χτύπημα τον βρήκε απροετοίμαστο και του διέλυσε τα σπλάχνα. Πέθανε εννέα ημέρες αργότερα από περιτονίτιδα.
Στη «σκοτεινή» πλευρά αυτής της αινιγματικής προσωπικότητας βρισκόταν η ψύχωση με τον κόσμο των πνευμάτων – άλλωστε, στην εποχή του Χουντίνι, τα «τραπεζάκια» ήταν πολύ της μόδας. Οταν έχασε την αγαπημένη του μητέρα κατέφυγε σε μέντιουμ για να της μιλήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Οργισμένος με τους «κομπογιαννίτες», ξεκίνησε σταυροφορία για να αποκαλύψει τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν για να εξαπατούν τους ευκολόπιστους, ερχόμενος σε σύγκρουση με έναν από τους πιο διάσημους θαυμαστές του, τον δημιουργό τού Σέρλοκ Χολμς και γνωστό λάτρη του μεταφυσικού, σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. «Είναι απειλή για την κοινωνία», είχε πει. Ομως, το «μικρόβιο» πάντα έτρωγε και τον ίδιο. Λίγο καιρό πριν πεθάνει, είχε δώσει στη σύζυγό του Μπες «μυστικό κώδικα» για να επικοινωνήσει μαζί της ως πνεύμα και της υποσχέθηκε ότι θα την επισκεφθεί.
Μάταια η πιστή χήρα τον καλούσε, για δέκα ολόκληρα χρόνια. Αργότερα τη σκυτάλη έλαβαν φίλοι και θαυμαστές του όπως ο Ράντνερ, που έχει να λέει για το ανεξήγητο περιστατικό που (του) συνέβη κατά τη διάρκεια μιας επίκλησης, στη δεκαετία του '70: μια κορνίζα με φωτογραφία του Χουντίνι έγινε θρύψαλα, ενώ ένα βιβλίο για τη ζωή του έπεσε από το ράφι, ανοίγοντας στο κεφάλαιο περί πνευματισμού. Πέραν αυτού, ουδέν. Φαίνεται ότι η «κλειδαριά» του άλλου κόσμου είναι απαραβίαστη, ακόμη και για έναν Χουντίνι.