ΛΙ ΤΖΑΕ ΓΙΟΝΓΚ : Στα χέρια του το 25% του ΑΕΠ της Ν. Κορέας

ΛΙ ΤΖΑΕ ΓΙΟΝΓΚ : Στα χέρια του το 25% του ΑΕΠ της Ν. Κορέας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 46 χρόνων, σχετικά εμφανίσιμος και με πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες στο ενεργητικό του. Για τον Λι Τζάε Γιονγκ δεν είναι απλή υπόθεση η κληρονομιά που κουβαλάει στους ώμους του. Και το όνομα της εταιρείας του είναι βαρύ σαν ιστορία. Μέχρι φέτος τον Μάιο διατελούσε αντιπρόεδρος του νοτιοκορεατικού πολυσχιδούς ομίλου της Samsung Εlectronics. Τότε, ο πατέρας του και πατριάρχης της νοτιοκορεατικής βιομηχανίας, Λι Κουν Χι, υπέστη καρδιακή προσβολή και έκτοτε νοσηλεύεται. Ο γιος του τον αντικαθιστά και βάζει τη δική του σφραγίδα στην εταιρεία, αναλαμβάνοντας πλέον τα ηνία.

Ο Λι Τζάε Γιονγκ έχει ήδη σχεδιάσει επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας 8 δισ. δολ., μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η επαναγορά των ιδίων μετοχών της Samsung ύψους 2 δισ. δολ. Επιπλέον, ο όμιλος έχει εξασφαλίσει μερίδια σε εταιρείες χημικών και κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού, έχει εξαγγείλει και έχει προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών για τις επιμέρους εταιρείες του.

«Αυτό που βλέπουμε να γίνεται στη Samsung είναι η μετάβασή της στην επόμενη γενιά, η οποία αλλάζει τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα, ενδιαφέρεται για την εικόνα της και καθίσταται πιο ορατή και αναγνωρίσιμη στο κοινό και στους καταναλωτές», παρατηρεί ο Παρκ Τζου Γκαν, του οργανισμού παρακολούθησης εταιρικής διακυβέρνησης Ceoscore. «Ο Λι Τζάε Γιονγκ είναι ο άνθρωπος ο οποίος πρέπει να έβαλε τις τελευταίες πινελιές στις προαναφερθείσες συμφωνίες, εφόσον ο πατέρας του απουσίαζε». Η δε ανακοίνωση για επαναγορά των μετοχών της Samsung είχε λειτουργήσει ευνοϊκά για την τιμή της μετοχής της, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,3% τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μέλλον

Ο Λι Τζάε Γιονγκ θα σχεδιάσει το αύριο των εβδομήντα και πλέον εταιρειών της Samsung, της οποίας τα έσοδα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της Νότιας Κορέας. Στόχος του, να περιορίσει τις ζημιογόνες δραστηριότητες και να επικεντρωθεί σε όσες είναι δυναμικές και καινοτομικές. Ο όμιλος έχει δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, στα ΜΜΕ, στα ναυπηγεία, στον αμυντικό εξοπλισμό και στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο, η μείζων συμβολή στα συνολικά έσοδα του Samsung Group προέρχεται από τη μονάδα ηλεκτρονικών προϊόντων Samsung Electronics. Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων, έξυπνων κινητών και ημιεπεξεργαστών στον κόσμο και αντιστοιχεί στο 70% των εσόδων του ομίλου. Συν τοις άλλοις, είναι η εταιρεία η οποία θα προβεί στην ανάκτηση 1,65 εκατ. κοινών μετοχών και 250.000 προνομιούχων μετοχών της αντί 2,2 τρισ. γουόν (σχεδόν 2 δισ. δολαρίων).

H Samsung Electronics έχει εμφανίσει τα χαμηλότερα τριμηνιαία της κέρδη από το 2011. Ο Λι Τζάε Γιονγκ γνωρίζει ότι στα έξυπνα τηλέφωνα η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει την αμερικανική Apple (στις κατηγορίες των ακριβότερων μοντέλων της) και την κινεζική Lenovo (στις κατηγορίες των πιο προσιτών κινητών). Αν και η Samsung είναι η κορυφαία στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών, το μερίδιό της σταδιακά διαβρώνεται από τον ανταγωνισμό. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και άλλες δραστηριότητές της, όπως η κατασκευή ευλύγιστων οθονών, με τις οποίες θα εξοπλίσει τα κινητά της τηλέφωνα το 2015.

Προτεραιότητα

Βασικό μέλημα του Λι Τζάε Γιονγκ είναι η ριζική αναδιοργάνωση του ομίλου Samsung Group, η οποία αποφασίστηκε μετά την περιπέτεια υγείας του πατέρα του, Λι Κουν Χι: η πώληση μεριδίων που διατηρούν οι Samsung Electronics και Samsung C&T Corporation, καθώς και άλλες τέσσερις μονάδες στις Samsung Τechwin και Samsung General Chemicals, η συγχώνευση δύο επιχειρήσεων του ομίλου, των Samsung Heavy Industries και Samsung Engineering, καθώς και η επαναγορά μετοχών της Samsung Electronics.

Κάνοντας μία αναδρομή στην Ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί πως η Samsung είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη Νότια Κορέα, καθώς ταυτίζεται με την οικονομία της και την ανάπτυξή της τα τελευταία σχεδόν ογδόντα χρόνια. Μαζί με άλλες τέσσερις κολοσσιαίες πολυπλόκαμες επιχειρήσεις (τσέμπολ) έχουν πωλήσεις ισοδύναμες σχεδόν με τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας. Καμία, ωστόσο, δεν υπερβαίνει σε μέγεθος τη Samsung, η οποία έχει έσοδα σχεδόν ισοδύναμα με το 25% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή