Αν Ινταλγκο: Σχεδιάζει επενδύσεις 10 δισ. στο Παρίσι

Αν Ινταλγκο: Σχεδιάζει επενδύσεις 10 δισ. στο Παρίσι

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στην Ισπανία, στα δύο της χρόνια μετακινήθηκε με την οικογένειά της στη Γαλλία, μεγάλωσε ανάμεσα σε εμιγκρέδες και μετά έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα η Αν Ινταλγκό ανέλαβε, στις αρχές της χρονιάς, τον δήμο του Παρισιού, ένα δήμο κομβικής σημασίας για τη γαλλική οικονομία συνολικά.

Εκεί αποσκοπεί να διοχετεύσει μεγάλες επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2020. Αυτές θα αφορούν την περιφέρεια της πόλης του Παρισιού, προσβλέποντας στη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας. Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους, αρκεί να επισημάνει κανείς πως η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί να επενδύσει 10 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών για το σύνολο της χώρας έως το 2018. «Δε έχω αλλάξει τη ζωή μου και ούτε θα το κάνω. Εχω την οικογένειά μου, τους ίδιους φίλους, εξακολουθώ να πηγαίνω η ίδια τον γιο μου στο σχολείο. Δεν παίζω κάποιον ρόλο και έχω αναλάβει να φέρω εις πέρας ένα έργο», εξομολογείται στον Guardian.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν αντιμέτωπη με την κεντροδεξιά Ναταλί Κοσκιουσκό-Μοριζέ και είχαν αμφότερες κατηγορηθεί πως ορισμένες φορές έδιναν περισσότερη έμφαση στην εικόνα εις βάρος της πολιτικής. Αρχικά, πάντως, είχε υποσχεθεί να επενδύσει 8,5 δισ. ευρώ στον δήμο του Παρισιού και σήμερα τις αυξάνει στα 10 δισ. ευρώ. Κατά τα λεγόμενά της στη Le Μonde, «οι μαζικές επενδύσεις των 10 δισ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως θετικό σοκ για την οικονομία της πρωτεύουσας και της Γαλλίας εν γένει.

Εχουμε συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο του Παρισιού στην οικονομία της χώρας μας». Ο δήμος του Παρισιού έχει εκτεταμένες εξουσίες και απασχολεί 55.000 εργαζομένους. Πρόσφατα οι Παριζιάνοι κλήθηκαν να ψηφίσουν για το πού θα επενδυθεί το 5% του προϋπολογισμού του δήμου και να επιλέξουν ένα έργο μεταξύ δεκαπέντε προτεινόμενων, το οποίο και θα συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό του 2015.

Ενα ακόμη θέμα που θέτει ως προτεραιότητα η Αν Ινταλγκό είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων στην πρωτεύουσα της Γαλλίας – στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος και ίσως ανέφικτος, κατά τους αναλυτές: είναι γνωστό το ιστορικό κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ του φτωχότερου ανατολικού και του πλούσιου δυτικού τμήματος της πόλης, όπως αποτυπώθηκε πολύ γλαφυρά πριν από δύο αιώνες στους «Αθλίους». Επιπλέον, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν οι πλούσιες δυτικές περιοχές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο –π.χ. νομοθετικές ρυθμίσεις– για να εμποδίσουν την οικοδόμηση επιδοτούμενων κατοικιών κοντά τους. «Η κοινωνική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των τάξεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στέγασης, εξ ου και χρειαζόμαστε την επιδότησή της ειδικά στο δυτικό τμήμα του Παρισιού», υπογραμμίζει η Αν Ινταλγκό.

Κόμβος τεχνολογίας

Ενας από τους μείζονες στόχους των επενδύσεων των 10 δισ. ευρώ είναι η δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στη γαλλική πρωτεύουσα και πέραν αυτής. Επιπλέον, θα δοθεί βάθος και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην υψηλή τεχνολογία και στις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, η Αν Ινταλγκό σχεδιάζει να θέσει εκτός των παρισινών δρόμων τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ντίζελ ως ιδιαίτερα ρυπογόνα. «Ολες οι φορολογικές πολιτικές τα τελευταία χρόνια έχουν ενθαρρύνει τη χρήση του ντίζελ και σήμερα πάνω από 60% των Ι.Χ. κινούνται με αυτήν την καύσιμη ύλη», παρατηρεί.

Συνολικά επιδιώκει να αναδείξει το Παρίσι σε μια πόλη του κόσμου με ιστορία και πλούσια κληρονομιά, καθώς και οικονομική ισχύ. «Επίσης, θα ήθελα να προσφέρω καλή ποιότητα ζωής στους Παριζιάνους», προσθέτει η κ. Ινταλγκό. Εξ ου και στο πλαίσιο των επενδύσεων των 10 δισ. ευρώ, πρωτίστως έργα θα γίνουν στις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές του Παρισιού, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα σημεία – πύλες της πόλης. Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί και στην επιδότηση της στέγης με 3 δισ. ευρώ. Η Αν Ινταλγκό διευκρίνισε πως τα επενδυτικά έργα δεν προϋποθέτουν αύξηση της υφιστάμενης φορολογίας. Ενα μέρος της χρηματοδότησής τους θα προέλθει από τα υψηλότερα κατά 55 εκατ. δολάρια έσοδα του δήμου από παροχή υπηρεσιών (καντίνες, ωδεία, χώροι στάθμευσης κ.λπ.). Επίσης, θα αυξηθεί ο δημοτικός φόρος στις διανυκτευρεύσεις των ξενοδοχείων της πόλης, ενώ πιθανώς να υπάρξουν έσοδα και από τον υπό συζήτηση φόρο στις δεύτερες κατοικίες.

Η πορεία της

«Κάθε μέρα επαναλαμβάνω στον εαυτό μου πόσο εξαιρετική δουλειά είναι αυτή που έχω, καθώς μου δίνει την ευκαιρία να θέσω στόχους και να τους υλοποιήσω», επισημαίνει η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Σπούδασε κοινωνικές υπηρεσίες και νομικά και εργάστηκε στον δημόσιο τομέα. Οταν έκλεισε ο κύκλος αυτός, ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση. Το 2001 ανέλαβε αντιδήμαρχος του Παρισιού και παρέμενε μέχρι πρότινος στα παρασκήνια. Ο «σταρ» της υπόθεσης ήταν ο δημοφιλέστατος προκάτοχός της, Μπερτράν Ντελανοέ. «Εάν ήθελα να παίξω ένα ρόλο διαφορετικό από ό,τι είμαι, θα στρεφόμουν στο σινεμά και το θέατρο», λέει η Αν Ινταλγκό, αναφερόμενη στη σχέση της με τη δημοσιότητα.

Το ότι θέτει ψηλά στην ατζέντα τις κοινωνικές ανισότητες και δεν είναι τυχαίο. Ο αριστερός παππούς της, από την πλευρά του πατέρα της, εγκατέλειψε την Ισπανία μετά τον εμφύλιο, ζητώντας καταφύγιο στη Γαλλία. Η νοσταλγία τον οδήγησε πίσω, αλλά η γυναίκα του πέθανε στο ταξίδι κι εκείνος φυλακίστηκε. Χρόνια αργότερα, το 1961, ο πατέρας της δημάρχου και η μητέρα της πήραν εκείνη και την αδελφή της και μετανάστευσαν στη Γαλλία για μόνιμη εγκατάσταση. Μεγάλωσε με γείτονες μετανάστες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. «Η Γαλλία, για τον πατέρα μου, ήταν εκείνη που προσέφερε καταφύγιο στους γονείς του επί Φράνκο», σημειώνει η Αν Ινταλγκό. Κι εκείνη μάλλον νιώθει «ιδιαίτερα Γαλλίδα». Μόλις εξελέγη δήμαρχος, τον Ιανουάριο, έσπευσε να χαρακτηρίσει το «Λονδίνο ως προάστιο του Παρισιού», αλλά αμέσως προσέθεσε πως και «το Παρίσι είναι προάστιο του Λονδίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή