«Θέλω το ταξίδι εδώ, να μην τελειώσει ποτέ»

«Θέλω το ταξίδι εδώ, να μην τελειώσει ποτέ»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέση του χειμώνα, μια διεθνής παραγωγή ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους θεατές στο αιγαιοπελαγίτικο καλοκαίρι, συντροφιά με μια παρέα ριψοκίνδυνων εφήβων και μία σπείρα αδίστακτων αρχαιοκαπήλων. Επειτα από προσπάθειες χρόνων, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ταάβι Βάρτια κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του, γυρίζοντας μία μεγάλου μήκους ταινία στην Ελλάδα με συντελεστές και από τις δύο χώρες. Η «Περιπέτεια στο Αιγαίο» κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, λίγους μήνες μετά την προβολή της στη Φινλανδία, όπου βρέθηκε στην τρίτη θέση του box office. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Κω, αποτελεί μόλις το πρώτο από μία σειρά πρότζεκτ του ακούραστου Ταάβι Βάρτια, ο οποίος δηλώνει ότι αισθάνεται σαν στο σπίτι του στην Ελλάδα. «Ούτε για μια στιγμή δεν ένιωσα ότι δουλεύω σε μία ξένη χώρα», υπογραμμίζει. «Ευελπιστώ να δημιουργήσω ένα δίκτυο συνεργατών και φυσικά ελπίζω ότι επαγγελματίες από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου θα έρθουν σε επαφή μαζί μου». Παράλληλα, είναι πρόθυμος να λειτουργήσει ως «σύνδεσμος» μεταξύ Ελλήνων παραγωγών και Φινλανδών κινηματογραφιστών, που επιθυμούν να γυρίσουν ταινίες στη χώρα μας.

Στην «Περιπέτεια στο Αιγαίο», μία πενταμελής οικογένεια από τη Φινλανδία επιλέγει να περάσει τις διακοπές της στην Κω και άθελά της μπλέκεται σε μία υπόθεση απαγωγής και αρχαιοκαπηλίας. Εκτός από μία γεμάτη δράση περιπέτεια, το φιλμ συνιστά ιδανικό μέσο προβολής της Κω, αφού αναδεικνύει τα ομορφότερα τοπία του νησιού, ενθαρρύνοντας τους Σκανδιναβούς θεατές να τα εξερευνήσουν. Τους νεαρούς πρωταγωνιστές Ιφιγένεια Τζόλα και Nuutti Konttinen πλαισιώνουν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Στάνκογλου και Ναταλία Δραγούμη, καθώς και οι αναγνωρισμένοι Φινλανδοί ηθοποιοί Laura Malmivaara και Ville Myllyrine.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τα γυρίσματα μιας δεύτερης «Περιπέτειας στο Αιγαίο», όμως τα σχέδια του σκηνοθέτη δεν σταματούν εδώ. Το εγχείρημα, που τον απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή τιτλοφορείται «Mamma’s Boy» – πρόκειται για μία κωμωδία για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών σε μια εποχή αντιστροφής των ρόλων, με φόντο την Ελλάδα στον απόηχο της κρίσης. «Είναι μια ιστορία για το τι σημαίνει να είσαι μοντέρνος άντρας, δηλαδή κάτι ανέφικτο», αστειεύεται. «Πρέπει να κάνεις ακριβώς ό,τι και οι γυναίκες, να εκφράζεις τα συναισθήματά σου αλλά συγχρόνως να είσαι ήρωας. Στη Φινλανδία το λέμε ισότητα», συνεχίζει, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η ταινία θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες για τη μεταφορά του «Mamma’s Boy» στη μεγάλη οθόνη βρίσκονται σε εξέλιξη, και στο μεταξύ ο Ταάβι Βάρτια μετατρέπει το σενάριο σε μυθιστόρημα. «Ο φινλανδικός εκδοτικός οίκος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ιδέα, που αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα. Εγώ βέβαια ελπίζω ότι θα μεταφραστεί και στα ελληνικά!» τονίζει.

Τηλεοπτική σειρά

Επόμενος στόχος για τον πολυπράγμονα Φινλανδό είναι η μίνι τηλεοπτική σειρά «The Missing Route», οι νεαροί ήρωες της οποίας ανακαλύπτουν ένα μυστικό θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης ονειρεύεται να γυρίσει τη σειρά εδώ και χρόνια, όμως οι οικονομικές δυσκολίες καθυστέρησαν την υλοποίηση του οράματός του. «Αν γίνει πραγματικότητα, θα είναι άλλη μία ελληνοφινλανδική παραγωγή», αναφέρει. «Εχω δύο μεγάλου μήκους ταινίες σε στάδιο παραγωγής στη Φινλανδία, επομένως έχω πολλή δουλειά. Ομως μετά τη μεγάλη διαδρομή μου στην Ελλάδα έχω συνδεθεί τόσο πολύ με τη Μεσόγειο, που ειλικρινά θέλω το ταξίδι μου εδώ να μην τελειώσει ποτέ». Επιπλέον, ο κ. Βάρτια φιλοδοξεί να σκηνοθετήσει ένα νέο έργο Ελληνα σεναριογράφου – ίσως «μία ελληνική ιστορία αγάπης».

Η «Περιπέτεια στο Αιγαίο», συμπαραγωγή των Jarkko Hentula (Yellow Group) και Λιλέτ Μπόταση (Inkas Films), θα προβάλλεται από τις 8 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή