Μπάιρον Τροτ: Το δεξί χέρι των δισεκατομμυριούχων

Μπάιρον Τροτ: Το δεξί χέρι των δισεκατομμυριούχων

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάιρον Τροτ χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των πάμπλουτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, των παραγόντων της Γουόλ Στριτ και των ανταγωνιστών του, ακόμα κι αν δεν το ομολογούν, όπως αναφέρεται σε σχετικό εκτενές δημοσίευμα στο Fortune. Με σημαντική σταδιοδρομία στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην Goldman Sachs, την εγκατέλειψε το 2009 με στόχο να συγκροτήσει τον BDT & Co., ένα δικό του επενδυτικό οίκο εξαιρετικά στοχευμένων επενδυτικών υπηρεσιών. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται σε οικογένειες πλουσίων με επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, και με συγκεκριμένες προσδοκίες και χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιρον Τροτ συμβουλεύει ανθρώπους με μεγάλη υπομονή και μακρόπνοους στόχους, ενώ επενδύει και ο ίδιος μαζί τους. Οι πελάτες του εκτιμούν τις διαπροσωπικές σχέσεις μαζί του και τον εμπιστεύονται σχεδόν τυφλά. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι «ένα στέλεχος του BDT θα πρέπει να διαθέτει μαύρη ζώνη στην επενδυτική τραπεζική, μαύρη ζώνη στις επενδύσεις και να έχει την ικανότητα να λειτουργεί, κατά έναν τρόπο, ως ψυχολόγος στις επαφές και τις συναλλαγές του με τα μέλη των πάμπλουτων οικογενειών και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων». Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η Νταϊάνα Νέλσον, απόγονος τρίτης γενιάς της επιχειρηματικής οικογένειας Κάρλσον. Η κ. Νέλσον διατελεί πρόεδρος του ομίλου συμμετοχών Κάρλσον, στον οποίο -μεταξύ άλλων- συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία Radisson Hotels, Park Plaza και ο μεγάλος όμιλος διαχείρισης επαγγελματικών ταξιδίων Carlson Wagonlit Travel. Η ίδια είχε συνεργαστεί με τον Μπάιρον Τροτ, όταν αυτός ήταν ακόμα στέλεχος της Goldmαn, και η συνεργασία τους συνεχίζεται.

Πρόσφατα απευθύνθηκε και πάλι σε αυτόν για τη διοχέτευση μέρους των συμμετοχών της οικογένειάς της στην αλυσίδα εστιατορίων TGI Fridays. «Είναι πρόθυμοι να ακούσουν το ποια είναι τα πραγματικά σου προβλήματα», τονίζει η Νταϊάνα Κάρλσον. «Σε οικογενειακές επενδυτικές υποθέσεις δεν κάνεις μια συμφωνία και μετά λες “αντίο”».

Ανάλογες εμπειρίες, οι οποίες οικοδομούν τη μεγάλη φήμη τού -κατά τα άλλα μυστικοπαθούς και σεμνού- Μπάιρον Τροτ, έχουν να διηγηθούν και άλλοι ισχυροί του πλούτου στις ΗΠΑ. Πάντως, εκείνο το οποίο εκτίναξε πράγματι την καριέρα του ήταν ένα απρόσμενα καταλυτικό ραντεβού του 2002. Τότε ο Χανκ Πόλσον, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών, του τηλεφώνησε να τον ενημερώσει ότι αναλαμβάνει προσωπικός τραπεζίτης του γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ με τον περιβόητο όμιλο συμμετοχών του Berkshire Hathaway.

Μιλώντας σήμερα για τη συνάντηση με τον αειθαλή μεγιστάνα, ο 56χρονος Μπάιρον Τροτ θυμάται πόσο τρομοκρατημένος ήταν. Εχοντας μελετήσει εμβριθώς όλες τις ετήσιες εκθέσεις της Berkshire Hathaway, ζήτησε από τον κ. Μπάφετ ό,τι θα ζητούσε από τους περισσότερους πελάτες του στην πρώτη τους συνάντηση: να του θέσουν το δυσκολότερό τους πρόβλημα. Ο Γουόρεν Μπάφετ του ζήτησε τη δημιουργία χρεογράφου, το οποίο θα δάνειζε χρήματα στην Berkshire, ενώ οι αγοραστές του θα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν στο μέλλον μετοχές της εταιρείας. Λύση δεν είχε δώσει άλλος πριν από τον κ. Τροτ, αν και τελικά αυτή δεν είχε την προσδοκώμενη επιτυχία. Ωστόσο, ήταν τέτοια η απήχησή της, ώστε ο Γουόρεν Μπάφετ ανέφερε ονομαστικά τον Μπάιρον Τροτ στην καθιερωμένη του ετήσια επιστολή προς τους μετόχους του ομίλου του.

Ο Χανκ Πόλσον ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος τον έστρεψε από τη διαχείριση συναλλαγών σε μετοχές στην παροχή συμβουλών σε πελάτες, όπως αναφέρει το Forune. Ηδη ο Μπάιρον Τροτ είχε παρατηρήσει ότι οι πελάτες του στη διαχείριση συναλλαγών δαπανούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στο να σκέφτονται τις επιχειρήσεις τους από τις επενδύσεις τους. Ετσι ζήτησε να μεταφέρει τους πελάτες του αυτούς στην πλατφόρμα επενδυτικής τραπεζικής, όπου τον μετακίνησε ο κ. Πόλσον. «Θεωρούσε τον εαυτό του ως έναν δικό μας άνθρωπο εντός της Goldman, αντί ως τον άνθρωπο της Goldman, που μας εξυπηρετεί», σημειώνει ο Τομ Πρίτζκερ, ο οποίος μέσω του κ. Τροτ έκανε το 2007 αύξηση κεφαλαίου για την αλυσίδα των ξενοδοχείων του Hyatt Ηotels. Το 2008, εν μέσω δριμείας κρίσης, ο κ. Μπάφετ τον μνημόνευσε και πάλι ως «σπάνιο επενδυτικό τραπεζίτη, που βάζει τον εαυτό του στη θέση του πελάτη του». Η προσέγγιση του Μπάιρον Τροτ, όπως την περιγράφει, συνίσταται στο εξής: «Επιτρέψτε μας να κατανοήσουμε εσάς, την εταιρείας σας και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και αφήστε μας να σας βοηθήσουμε ως πραγματικοί σύμβουλοί σας για την επίλυση προβλημάτων, όντας μαζί σας από την ίδια πλευρά του τραπεζιού».

Οικογενειακές δυναστείες

Ο Μπάιρον Τροτ παρέχει συμβουλές και στηρίζει οικογενειακές δυναστείες, όπως οι Γουόλτον (ιδιοκτήτες της Wal-Mart), οι Πρίτζκερ (ιδιοκτήτες των Hyatt Hotels, της Superior Bank of Chicago, της Royal Caribbean cruise line κ.ά.) και οι Ρίγκλεϊ (ιδρυτές της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής τσίχλας, Wrigley). Το πλεονέκτημα που τον διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές του είναι ότι ο επενδυτικός οίκος του BDT & Co. παρέχει συμβουλές σε διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στην ίδια συναλλαγή/συμφωνία, ενώ μετά επενδύει στη συμφωνία αυτή. Ενας από τους λόγους του χαμηλού προφίλ του Μπάιρον Tροτ, ο οποίος νεαρός φλέρταρε με το μπέιζμπολ, είναι να μην εντοπισθεί από τους ανταγωνιστές του. «Ο BDT θα παραμείνει σχετικά μικρός, δεν θα πουληθεί, δεν θα εισαχθεί και θα παραμείνει ελεγχόμενος από τους υπαλλήλους του», εξομολογείται.

Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων έγινε στα εφηβικά του χρόνια. Η μητέρα του είχε κατάστημα ρούχων στο Γιούνιον του Μιζούρι. Εκείνος σκέφτηκε να ανοίξει ένα κατάστημα με τζιν στην πόλη του για να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις για ένα παντελόνι. Επίσης, έπαιζε πολύ καλό μπέιζμπολ και εξασφάλισε μια υποτροφία για να προχωρήσει τις σπουδές του και να εξελιχθεί στο άθλημα.

Ωστόσο, προτίμησε μια άλλη υποτροφία, η οποία του προσέφερε σπουδές στο έγκριτο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Φεύγοντας να σπουδάσει, ήταν και η πρώτη φορά που έμπαινε σε αεροπλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή