«Δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο»

«Δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν με νοιάζει να βρω χαμένα κόκαλα, διαλυμένα, που δεν θα τα βρω, γιατί ξέρουμε τι συνέβη με τον τάφο του. Ο όχλος της Αλεξάνδρειας ρήμαξε το Σεράπειο, τη Βιβλιοθήκη και προφανώς και τον τάφο του Αλέξανδρου. Προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη. Και η μνήμη του είναι ζωντανή».

Ο Μέγας Αλέξανδρος, η ανασκαφή στις Αιγές –έργο και αποστολή της ζωής της– για την οποία είναι υπεύθυνη από το 1991, ο εμπνευσμένος δάσκαλός της Μανόλης Ανδρόνικος, η αρχαιολογία σήμερα, η επίπονη αλλά και γεμάτη χαρές δουλειά του αρχαιολόγου, συνέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας μια συναρπαστική αφήγηση από μια παθιασμένη και ικανότατη αρχαιολόγο. Η Αγγελική Κοτταρίδη μίλησε για όλα αυτά και για πολλά άλλα στις «Απρόβλεπτες συναντήσεις» που οργανώνει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Αρχαιολόγοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που αγαπούν την αρχαιολογία και την ιστορία, γέμισαν την αίθουσα του Ιανού στην οδό Σταδίου, και άκουσαν ένα λόγο κελαριστό, ζεστό, ειλικρινή, εξομολογητικό, καυστικό.

Η Αγγελική Κοτταρίδη προσέγγισε την αρχαιολογία από διαφορετικές πλευρές, φωτίζοντας τις διαφορετικές της όψεις και υπογραμμίζοντας τη δύναμή της να δίνει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα. Λίγες μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και σε μια περίοδο που η πολυπολιτισμικότητα στις πόλεις παρουσιάζεται ως πρόβλημα, η αρχαιολόγος μίλησε για το όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου «να ανοίξει τον κόσμο στη διαφορετικότητα. Σεβάστηκε προγραμματικά τον Αλλο και θυσίασε στον θεό του. Ονειρεύτηκε μια οικουμένη χωρίς εθνικά σύνορα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων και με συγκολλητική ουσία την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε: Ελληνας είναι ο καλός άνθρωπος και βάρβαρος είναι ο μη ενάρετος άνθρωπος.

Η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη συνάντηση της Δευτέρας: «Τι μας έδειξε η ανασκαφή αυτή; Θέλω να βρω έναν ασύλητο τάφο, αλλά βρίσκω τον τάφο κι έχει μια “τρύπα”. Αν πω ότι ο τάφος είναι ασύλητος έχω πρόβλημα ως επιστήμονας. Και δεν πρέπει να με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει η πολιτική ηγεσία…».

Βέβαια η Αμφίπολη, όπως παραδέχθηκε και η ίδια, ανέδειξε και κάτι άλλο. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για την αρχαιολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή