Μπιλ Ακμαν: Ενας ασυνήθιστος μεγαλοεπενδυτής

Μπιλ Ακμαν: Ενας ασυνήθιστος μεγαλοεπενδυτής

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι θέλουν να τον αποκαλούν διάδοχο του Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Μπιλ Ακμαν, ένας από τους ακτιβιστές μετόχους στην Αμερική, εξετάζει νέες ευκαιρίες στη Γηραιά Ηπειρο και τη Λατινική Αμερική, αποφεύγει να επενδύσει σε κολοσσούς τύπου Coca Cola και PespiCo, γιατί απεχθάνεται τη ζάχαρη και αναμειγνύεται ενεργά στη διοίκηση μιας εταιρείας. «Προτιμώ να τοποθετώ κεφάλαια σε εταιρείες, το προϊόν των οποίων μου αρέσει», εξομολογείται. Τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει και το 8,3% στην αμερικανική εταιρεία σκευασμάτων για ζώα Zoetis, στην οποία διακρίνει μεγάλες ευκαιρίες περικοπής κόστους.

Το εν λόγω μερίδιο όπως και τα άλλα υπάγονται σε μία επιτυχημένη εταιρεία συμμετοχών και επενδύσεων, την Pershing Square Holdings. Δραστηριοποιείται στη διεθνή αγορά τα τελευταία 11 χρόνια και οι καθαρές αποδόσεις των κεφαλαίων της φθάνουν το 21% ετησίως. Προσφάτως ο Μπιλ Ακμαν εισήγαγε την Ρershing Square Holdings στο χρηματιστήριο του Euronext στο Λονδίνο. «Δεν νομίζω πως πολλοί γνωρίζουν τι κάνει η εταιρεία μου, ορισμένοι μάλιστα αγνοούν και την ύπαρξή της», επισημαίνει. Ωστόσο «διατηρεί σε κεφάλαια περί τα 7 δισ. δολάρια, ενώ η εισαγωγή της στο Λονδίνο ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών στην Ευρώπη το 2014». Η Pershing Square Holdnigs είναι μέρος ενός ευρύτερου ομίλου επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, του Pershing Square Capital Management με 18 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Το 2014 ο όμιλος βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης τους Bloomberg Markets με ετήσια απόδοση κεφαλαίων 32,8%. Πέρυσι ο μέσος όρος για τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αναφορικά με τις αποδόσεις τους ήταν 2%.

Το ζητούμενο

Ποια όμως είναι η ματιά του μεγαλοεπενδυτή για τις διεθνείς επιχειρήσεις; «Εν γένει μας ενδιαφέρουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες, εταιρείες δεσπόζουσες, απλές, προβλέψιμες, που γεννούν χρήματα. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν εμπορικό σήμα, μοναδικά περιουσιακά στοιχεία, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με συνεργάτες, ώστε η αγορά τους να περιφρουρείται έναντι νέων παικτών. Ακόμα, προτιμούμε εταιρείες, οι οποίες δεν είναι εκτεθειμένες σε ακραίες μεταβολές, όπως όσες επηρεάζονται από την αγορά εμπορευμάτων», απαντά. Αυτό δεν αποκλείει τέτοιες επιχειρήσεις να έχουν χάσει τον δρόμο τους. Ισως να μην μπορούν να ελέγξουν τις δαπάνες τους, ίσως να έκαναν αναποτελεσματική τοποθέτηση κεφαλαίων ή ακόμα και να διατηρούν κρυφά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία παρερμηνεύει η αγορά. «Οπότε ερχόμαστε εμείς ως Pershing Square Holdings, αγοράζουμε μερίδιο σε αυτές, καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τη διοίκησή τους και τις βοηθάμε να επανέλθουν στην οδό της επιτυχίας».

Τον τελευταίο καιρό και λόγω της εισαγωγής της Ρershing Square Holdings στο Εuronext ο Μπιλ Ακμαν ασχολήθηκε με τη βρετανική Tesco, την κολοσσιαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία δέχεται σφοδρά πλήγματα. Η αρχή έγινε με τον λυσσαλέο ανταγωνισμό των γερμανικών εκπτωτικών ομίλων. Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις τεχνητής διόγκωσης των κερδών της τάξεως των 399 εκατ. δολαρίων. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 43%. Επακολούθησαν δραστικές αλλαγές στη διοίκηση με στόχο να απομακρυνθούν άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην παράνομη αυτή πρακτική. Επιπλέον, σήμερα η εταιρεία προχωρεί σε σημαντική μείωση του αριθμού των καταστημάτων, τα οποία ήταν ζημιογόνα. Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ελάττωσε το μερίδιό του στην Tesco κάτω του 3%.

«Οταν ο Γουόρεν Μπάφετ αποχωρεί από μια εταιρεία, δημιουργείται αμέσως ένα αρνητικό κλίμα», δηλώνει στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μπιλ Ακμαν. Συν τοις άλλοις, στα μέσα της εβδομάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τα ομόλογα της Tesco στην κατώτατη βαθμίδα των «σκουπιδιών». Ο Αμερικανός επενδυτής ενδιαφερόταν για την Tesco, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το λιανεμπόριο λόγω κακής εμπειρίας στην JC Penney. «Τις περισσότερες φορές ως μέτοχοι καταλήγουμε να συζητούμε συναινετικά με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μία νέα στρατηγική», επισημαίνει ο κ. Ακμαν. «Ειδάλλως, σε περίπτωση διαφωνίας, θα πάρεις το αεροπλάνο και θα επισκεφθείς την εταιρεία, η οποία βρίσκεται πιθανώς σε άλλη ήπειρο. Οπότε, περνάς τη ζωή σου σε ένα αεροπλάνο και δεν είναι αποδοτικό. Εξ ου και προτιμούμε να επενδύουμε σε εταιρείες της Βορείου Αμερικής κυρίως, περιορίζοντας και τις αποστάσεις».

Η κόντρα με τον Σόρος

Το 2013 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον Μπιλ Ακμαν εξαιτίας των εξελίξεων στον όμιλο λιανικής JC Penney και την εταιρεία διαιτητικών σκευασμάτων Herbalife. Στον πρώτο όμιλο πούλησε το μερίδιό του χαμηλότερα από την αγοραία τιμή του, αλλά το έκανε συνειδητοποιώντας τη λανθασμένη επιλογή του. Στη δεύτερη περίπτωση ξέσπασε σκάνδαλο. Είχε έρθει σε αντιπαράθεση με άλλους μεγάλους επενδυτές, όπως ο Καρλ Αϊκαν και ο Τζορτζ Σόρος, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της Herbalife. Ο Μπιλ Ακμαν δήλωσε δημοσίως στα μέσα του 2013 ότι η εταιρεία αποτελούσε ένα παράτυπο πυραμιδικό σχήμα με ημερομηνία λήξεως. Τότε η μετοχή της βρισκόταν στα 37,34 δολάρια, μετά στα 83,51 δολάρια, ενώ τον Μάρτιο του 2014 η ίδια αποκάλυψε ότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Γεννημένος το 1966, ο Μπιλ Ακμαν σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Με έναν συμφοιτητή του ίδρυσαν το 1992 την Gotham Partners για να επενδύσουν σε εισηγμένες επιχειρήσεις. Απέκτησαν μεγάλη φήμη όταν υπέβαλαν πρόταση το 1995 μαζί με την ασφαλιστική Leucadia National για να αποκτήσουν το Κέντρο Ροκφέλερ. Ο Μπιλ Ακμαν είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Κάρεν Χέρσκοβιτς, η οποία προέρχεται από οικογένεια μεγαλοεπιχειρηματιών της Ν. Υόρκης. Εχουν τρία παιδιά. Στηρίζει με δωρεές το Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας, το Innocent Project για την εξέταση υποθέσεων εσφαλμένης καταδίκης και το Giving Pledge, και προσφέρει το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή