Διαφορετικές διαδρομές, κοινές επιθυμίες για Μέρντοχ, Μπλούμπεργκ

Διαφορετικές διαδρομές, κοινές επιθυμίες για Μέρντοχ, Μπλούμπεργκ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Μιτ Ρόμνεϊ ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα πως δεν θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δικαιολόγησε την απόφαση αυτή στην ανάγκη να «δοθούν ευκαιρίες και σε άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος» να κερδίσουν την προεδρία. Απέφυγε να αναφερθεί στο ότι ο Ρούμπερτ Μέρντοχ, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, τον αποκάλεσε «απαίσιο υποψήφιο», χαρακτηρίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία «καταστροφή» από τη Wall Street Journal. Αλλοι ήταν οι λόγοι που ο κ. Ρόμνεϊ δεν θα είναι υποψήφιος τρίτη φορά, αλλά δεν βοήθησε η άσκηση δριμείας και δημόσιας κριτικής από τον κ. Μέρντοχ.

Υστερα από την αποτυχημένη απόπειρα για την απόκτηση του ελέγχου της Time Warner, ο κ. Μέρντοχ ασχολείται με το να εκφράζει την άποψή του για τα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Είναι, εξάλλου, ο άνθρωπος που ελέγχει το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News και τη Wall Street Journal. Eίναι ξεκάθαρο ότι απολαμβάνει τη ζωή του ως μεγιστάνας των ΜΜΕ.

Μόνον ένας δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στην ίδια θέση με τον κ. Μέρντοχ. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Οι πορείες τους θα ήταν απόλυτα παράλληλες εάν επιβεβαιώνονταν οι φήμες που τον ήθελαν να εξαγοράζει την International New York Times.

Προς το παρόν, ο Ρούμπερτ Mέρντοχ είναι ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εφημερίδας των ΗΠΑ, ενώ ο κ. Μπλούμπεργκ δεν είναι. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρώτος παρότρυνε τον δεύτερο να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, στέλνοντάς του μήνυμα «έλα, το νερό είναι πολύ καλό» μέσω Twitter. Aκόμη και εάν η International New York Times ήταν προς πώληση, με ποιο τρόπο θα επωφελούνταν ο κ. Μέρντοχ να έχει ισάξιο ανταγωνιστή έναν μεγιστάνα των ΜΜΕ και κάτοχο μιας εφημερίδας τόσο ισχυρής όσο η Wall Street Journal; Aπλά είναι στη φύση του κ. Μέρντοχ να ταράζει τα νερά. Πιθανώς, να τον διασκεδάζει ο ανταγωνισμός.

Ο κ. Μπλούμπεργκ διασκέδασε, επίσης, αρκετά όσο ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης επί τρεις διαδοχικές θητείες. Τώρα που βρίσκεται εκτός πολιτικής αρένας φαίνεται να συνειδητοποίησε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάθεται στο περιθώριο όσο άλλοι διοικούν τον κολοσσό του επεξεργασίας χρηματοοικονομικών δεδομένων και ΜΜΕ.

Δεν γνωρίζω προσωπικά ούτε τον κ. Μέρντοχ ούτε τον κ. Μπλούμπεργκ, αλλά ως δημοσιογράφος γνωρίζω κάποια από τα χόμπι τους. Απολαμβάνουν το πολιτικό κουτσομπολιό, κυνηγούν ανεξάντλητα την είδηση και λατρεύουν να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της ειδησεογραφίας. Επιθυμούν, επίσης, να ασκούν επιρροή στον τρόπο κάλυψης γεγονότων. Ο κ. Μπλούμπεργκ σπούδασε μηχανικός, ενώ ήταν και είναι ο απόλυτος ορθολογιστής. Ο κ. Μέρντοχ αναρριχήθηκε από τον κόσμο των ταμπλόιντ και του σκανδαλοθηρικού Τύπου. Στηρίζεται αποκλειστικά στο ένστικτό του. Κανένας, όμως, δεν δίνει την εντύπωση ότι υποκινείται από το χρήμα, όπως συμβαίνει με όλους τους πάμπλουτους ανθρώπους του κόσμου. Και οι δύο θέλουν και επιδιώκουν να είναι νικητές.

Θυμίζουν τον «Πολίτη Κέιν». Στην ταινία, ο ήρωας Τσαρλς Φόστερ Κέιν ενημερώνεται από τον σύμβουλό του Γουόλτερ Παρκς Θάτσερ ότι χάνει πολλά χρήματα από τις εφημερίδες του. «Εχετε δίκιο, κ. Θάτσερ», απαντά. «Πράγματι έχασα ένα εκατ. δολάρια πέρυσι. Αναμένω να χάσω ακόμη ένα εκατ. δολάρια αυτόν τον χρόνο. Και ένα ακόμη εκατ. του χρόνου. Δηλαδή, κ. Θάτσερ, με αυτόν τον ρυθμό θα πρέπει να βάλω λουκέτο σε περίπου… 60 χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή