Πρόσωπα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χρυσή Αρκτος της φετινής Μπερλινάλε πήγε τελικά στο –λογοκριμένο στη χώρα του– «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί (φωτ.), ο οποίος λόγω της απαγόρευσης εξόδου από το Ιράν που του έχει επιβληθεί, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην απονομή. Το βραβείο παρέλαβε αντί εκείνου η μικρή του ανιψιά, ενώ είναι φανερό πως, πέρα από την ποιότητα του φιλμ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Ντάρεν Αρονόφσκι, θέλησε με αυτή την επιλογή να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της δημιουργίας.

…Μεγάλοι νικητές των βραβείων όμως ήταν και οι Βρετανοί ηθοποιοί, αφού κατέκτησαν τα σχετικά έπαθλα τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία ερμηνεία. Συγκεκριμένα, οι Τομ Κόρτνι και Σαρλότ Ράμπλινγκ (φωτ.) βραβεύτηκαν για την κοινή τους παρουσία στο χαμηλότονο δράμα «45 Years» του ανερχόμενου Αντριου Χέι. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα πως οι δύο Βρετανοί επικράτησαν έναντι άλλων πολύ λαμπερών ονομάτων, όπως η Νικόλ Κίντμαν, ο Τζέιμς Φράνκο και η Σαρλότ Γκενσμπούρ.

…Σε άλλα βραβεία, η Αργυρή Αρκτος κατέληξε στον Χιλιανό Πάμπλο Λαρέιν (φωτ.) για την ταινία του «Εl Club». Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ρωμαιοκαθολικών ιερέων, οι οποίοι ατιμάζουν την Εκκλησία και ως εκ τούτου «εξορίζονται» σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Η επιτροπή επισήμανε, μάλιστα, πως αναμένει η ταινία «να μείνει κλασική στην ιστορία του κινηματογράφου».

…Τέλος, το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκε φέτος, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, μεταξύ του Ρουμάνου Radu Jude (φωτ.) («Aferim!») και της Πολωνής Malgorzata Szumowska («Body»). Το περιεχόμενο των φιλμ και των δύο σκηνοθετών είναι σύμφωνο με τον γενικότερο χαρακτήρα του φεστιβάλ (έντονο πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο), γεγονός που αξιολογήθηκε ως θετικό από τους κριτικούς, ειδικά σε μια χρονιά όπου στην Μπερλινάλε έκανε ντεμπούτο και το μάλλον «εκτός θέματος» μπλοκμπάστερ «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή