Τζουλίσα Αρσι: Από παράνομη μετανάστρια στέλεχος της Goldman

Τζουλίσα Αρσι: Από παράνομη μετανάστρια στέλεχος της Goldman

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι η θλιβερή περίπτωση μιας μετανάστριας χωρίς νόμιμα χαρτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο η Μεξικανή Τζουλίσα Αρσι κατόρθωσε να σπάσει τον φαύλο κύκλο και να εκτιναχθεί στον λαμπερό και σκληρό κόσμο των χρηματοπιστωτικών συμβούλων και αναλυτών της Goldman Sachs, με ετήσιες αμοιβές 400.000 δολαρίων – παρά το ότι τα έγγραφα παραμονής και εργασίας της ήταν χαλκευμένα. H ιστορία, όπως την καταγράφει ο Μαξ Αμπελσoν στο Bloomberg, έχει ως εξής: Η 32χρονη σήμερα Τζουλίσα έφθασε στις ΗΠΑ στα έντεκά της χρόνια. Οι γονείς της συνήθιζαν να μετακινούνται από το Μεξικό στο κοντινό Τέξας, προκειμένου να πουλάνε κοσμήματα, χρησιμοποιώντας τουριστικές βίζες. Μία τέτοια είχε κι εκείνη για να τους συνοδεύει.

Κάποια στιγμή αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Οστιν του Τέξας. Αν και τα Αγγλικά της ήταν περιορισμένα, η Τζουλίσα κατόρθωσε να μπει στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου, σε μαθητικά συμβούλια, καθώς και να συμμετάσχει δυναμικά σε ομαδικές δραστηριότητες. Στα 14 της είχε πλέον λήξει η βίζα και η άδεια παραμονής. Τελειώνοντας το σχολείο είχε την τύχη να ευνοηθεί από ομοσπονδιακό πρόγραμμα, που έδινε τη δυνατότητα σε παράτυπους μετανάστες να εγγράφονται με ευνοϊκά δίδακτρα σε δημόσια πανεπιστήμια. Οι γονείς της τότε, μόλις εκείνη τελείωνε το λύκειο, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφήνοντάς της μία καντίνα για τα προς το ζην και για τις σπουδές της. Ηταν αμετακίνητη στο ότι θα παρέμενε στις ΗΠΑ. Σπούδασε οικονομία και χρηματοπιστωτικά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν. «Πάντοτε στη ζωή μου υπήρχε μεγάλη ασάφεια και αμφισημία, όχι όμως και στις εξισώσεις», επισημαίνει η Τζουλίσα Αρσι. «Πάντοτε αυτές είχαν τη σωστή απάντηση, εξ ου και τις διάλεξα».

Κάθε Παρασκευή έκανε ένα ταξίδι σχεδόν 100 χιλιομέτρων μέχρι το Σαν Αντόνιο για να πουλήσει φάνελ κέικ (που παραπέμπουν σε ένα γλύκισμα μεταξύ αμερικανικού ντόνατ και ελληνικών λαλαγγιών). Επέστρεφε στο Οστιν την Κυριακή με τις εισπράξεις, που της κάλυπταν τα μαθήματά της και το ενοίκιο. Δυστυχώς αργότερα εξέπνευσε η άδεια της καντίνας για το συγκεκριμένο σημείο όπου βρισκόταν. Χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν μπορούσε να αναζητήσει δουλειά για να πληρώνει τα δίδακτρα.

Αναγκαία παρανομία

Με τη βοήθεια της συγκατοίκου της απέκτησε τα αναγκαία πλαστά έγγραφα. Η Τζουλίσα κατόρθωσε να βρει δουλειά βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα στην εξυπηρέτηση πελατών μιας εταιρείας χρεωστικών καρτών στο Οστιν. Πριν ολοκληρώσει με υψηλές επιδόσεις τις σπουδές της, βρέθηκε ως μαθητευόμενη στην Goldman Sachs μέσα από πρόγραμμα στήριξης των ισπανόφωνων και των έγχρωμων σπουδαστών.

Αλλωστε ήταν δέλεαρ και η αμοιβή της στα 10.000 δολάρια. Το να ενταχθεί το 2005 -ως πλήρως απασχολούμενη μετά την αποφοίτησή της- στο ανταγωνιστικότατο περιβάλλον της τράπεζας δεν της ήταν κάτι ξένο.

Συμμετείχε σε μία νέα ομάδα δημιουργίας παραγώγων με αποδέκτες πελάτες του κλάδου διαχείρισης πλούτου ιδιωτών.

Η Τζουλίσα Αρσι αναφερόταν απευθείας στον γενικό διευθυντή και βρισκόταν από τις 7 το πρωί στο γραφείο, ώστε να τον προλαβαίνει. Σε μία από τις πρώτες αξιολογήσεις της είχε εξασφαλίσει εύσημα για τρία βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία δίνει μεγάλη έμφαση η Goldman: το να διακρίνει το ανούσιο από το ουσιαστικό, να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, πριν εμφανιστούν, και να κυνηγάει τις ευκαιρίες. Πρώην συνάδελφοί της μιλούν με επαινετικά λόγια για την αφοσίωσή της στην τράπεζα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητά της. Ωστόσο πάντα τη βασάνιζε η αβεβαιότητα. «Είχα την αγωνία ότι θα ανακαλύψουν στην Goldman τα πλαστά μου έγγραφα και θα απελαθώ», εξομολογείται σήμερα. Σε τόσο υψηλά κλιμάκια όμως, ίσως λόγω στερεοτύπων, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι συνεργάζεται με μία παράτυπη μετανάστρια. Το άγχος της επιτεινόταν ειδικά μετά την κρίση, όταν της ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τα εισοδήματά της οι οικονομικές υπηρεσίες, ή με διάφορες αφορμές. Αλλοτε δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, καθώς προετοιμαζόταν να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στο τμήμα της. Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2007, στην κηδεία του οποίου ήταν αδύνατον να πάει λόγω των εγγράφων της, σκέφθηκε κάποια στιγμή να τα εγκαταλείψει όλα.

Στο μεσοδιάστημα προήχθη σε αντιπρόεδρο και παντρεύτηκε έναν συμφοιτητή της. Με τον γάμο είχε πλέον αποκτήσει νόμιμη πράσινη κάρτα, ενώ οι αμοιβές της έως το 2011 είχαν εκτιναχθεί στα 300.000 – 400.000 δολάρια. «Μια μέρα πήγα στην τουαλέτα, έγραψα το μπόνους που έπαιρνα σε ένα χαρτί και ένιωσα ένα κενό. Αισθάνομαι υπεύθυνη απέναντι στο σύμπαν να πραγματοποιήσω το όνειρό μου», λέει η Τζουλίσα Αρσι.

Αφησε την Goldman, εργάστηκε ένα διάστημα στη Merril Lynch και ίσως συνέχιζε σε άλλο τραπεζικό όμιλο, εάν δεν παρακολουθούσε το ντοκιμαντέρ «Documented» του Χοσέ Αντόνιο Βάργκας. «Με ενέπνευσε πολύ, ήταν η ζωή μου σε ένα φιλμ», επισημαίνει. Από τις αρχές Μαρτίου ανέλαβε διευθύντρια στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του κ. Βάργκας, Define American, ο οποίος εργάζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών. Το χρήμα δεν θωράκισε την Τζουλίσα Αρσι από τον φόβο. «Κουράστηκα να ντρέπομαι επειδή κυνήγησα το όνειρό μου, αναρριχήθηκα στην ιεραρχία και πέτυχα», παρατηρεί εν κατακλείδι. Τον Αύγουστο του 2014 ακολούθησε την ακροαματική διαδικασία που προβλέπεται για να πολιτογραφηθεί Αμερικανίδα και έλαβε διαβατήριο τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή