Hillary Rodham Clinton

8' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της αρέσει να επαναλαμβάνει, σε κάθε ευκαιρία, κάτι που έλεγε ένας φίλος της, μακαρίτης πια: «Σημασία έχει να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Ολα τα άλλα είναι μουσική υπόκρουση». Της αρέσει και να τονίζει πόσο τυχερή είναι η ίδια στο θέμα της αγάπης. «Με τον Μπιλ, στο Γέιλ, πριν από σχεδόν 45 χρόνια, αρχίσαμε μια… κουβέντα. Μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να κουβεντιάζουμε», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Είναι αλήθεια ή απαραίτητο επίχρισμα στο προφίλ μιας πλήρους και ισορροπημένης γυναίκας που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ; Οποιος μελετήσει προσεκτικά την πορεία της, από το πατρικό της στο Ιλινόις μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από εκεί στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2016, θα δει ότι, πράγματι, κίνητρό της σε μεγάλο βαθμό έχει μέχρι σήμερα υπάρξει η αγάπη: Αν όχι τόσο πολύ για τον πολλάκις παραστρατημένο σύζυγό της, σίγουρα πάντως για την εξουσία…

Ευτυχισμένο παιδί

Ο πατέρας της είχε μια μικρή βιοτεχνία παραγωγής υφασμάτων στο Ιλινόις. Η μητέρα της, μέχρι να τον γνωρίσει και να παντρευτούν, εργαζόταν ως νταντά. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι ήρεμο, με πολλή αγάπη αλλά και πειθαρχία. Το ζεύγος Ρόνταμ δίδαξε στη μοναχοκόρη και στους δύο γιους τους να ζουν με μέτρο, να μην προκαλούν αλλά και να διεκδικούν με τόλμη αυτά που θέλουν. «∆εν υπάρχει χώρος σ’ αυτό το σπίτι για δειλούς», της έλεγε συχνά η μητέρα της, η οποία, όταν η Χίλαρι ήταν μαθήτρια στο ∆ημοτικό, τη βοήθησε να γράψει μια επιστολή στη NASA. Ρωτούσε πώς θα μπορούσε να γίνει αστροναύτης. Μερικές εβδομάδες μετά, έλαβε την απάντηση: «Λυπούμεθα, αλλά δεν δεχόμαστε γυναίκες»…

Ιδεολόγος φοιτήτρια

Τον Μάιο του 1969, η 21χρονη Χίλαρι Ρόνταμ επελέγη να εκφωνήσει την ομιλία με την οποία θα «άνοιγε» η τελετή αποφοίτησης της τάξης της από το Wellesley College της Μασαχουσέτης. Ηταν τόσο πρωτότυπος και παθιασμένος ο λόγος της, ώστε έγινε αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε viral. Τον επόμενο μήνα, το περιοδικό LIFE φιλοξένησε συνέντευξή της (και άλλων τεσσάρων συνομηλίκων της από όλη τη χώρα) σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η τάξη του ’69». Οταν έφτασε στο Γέιλ για να σπουδάσει Νομικά, η Χίλαρι ήταν ήδη αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων, αλλά για έναν επιπλέον λόγο: είχε εμφανιστεί στο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων «College Bowl» και είχε κερδίσει με εντυπωσιακή διαφορά από τους συμπαίκτες της.

Ερωτευμένη γυναίκα

Με τον Μπιλ Κλίντον, μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερό της, συναντήθηκαν για πρώτη φορά τo 1971, σε ένα αμφιθέατρο του Γέιλ, στο μάθημα των Πολιτικών ∆ικαιωμάτων. «Ηταν ό,τι πιο όμορφο είχα δει να στέκεται σε… δύο πόδια», θα έλεγε εκείνος, έπειτα από χρόνια, σε συνέντευξή του. Εμεινε να την κοιτάζει αποσβολωμένος, αλλά δεν τόλμησε να κάνει το πρώτο βήμα. Λίγες μέρες μετά, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, η Χίλαρι πήρε την πρωτοβουλία: τον πλησίασε και του συστήθηκε. Τι την έκανε να τον ερωτευτεί; «Η ενέργεια και ο δυναμισμός που έβγαιναν από κάθε πόρο του δέρματός του! Και το γεγονός ότι, παρά την αρχική του συστολή, ήταν ο μόνος άνδρας που δεν με φοβόταν…» Οταν πήραν το πτυχίο τους, της πρότεινε να τον ακολουθήσει στο Αρκάνσας. Είχε αποφασίσει ότι η πολιτική θα ήταν το μέλλον του. Εκείνη είχε ήδη μια πρόταση που πολλοί θα ζήλευαν: να εργαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, αλλά, προς απογοήτευση των φεμινιστριών φιλενάδων της που την αποκαλούσαν τρελή, αποφάσισε «με την καρδιά, όχι με το μυαλό», να πάει μαζί του. Παντρεύτηκαν στη γενέτειρά του στις 11 Οκτωβρίου 1975. Η νύφη είχε τα ξανθά μαλλιά της χτενισμένα σε αέρινες μπούκλες και φορούσε ένα απλό, μεσάτο νυφικό. Και ο γαμπρός, ο οποίος είχε πλέον ξυρίσει τα γένια που είχε ως φοιτητής, την κοιτούσε με λατρεία…

Στοργική μητέρα

Η μοναχοκόρη τους γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1980. Το όνομά της επελέγη από τη Χίλαρι, από ένα τραγούδι της Τζόνι Μίτσελ το οποίο λάτρευε: «Chelsea morning». «Από την πρώτη στιγμή που την κράτησα στην αγκαλιά μου, στο νοσοκομείο του Little Rock, ήξερα πως αποστολή μου πλέον στη ζωή θα ήταν να της δώσω κάθε εφόδιο και ευκαιρία ώστε να προκόψει», γράφει στην αυτοβιογραφία της.

Στο «μικροσκόπιο» των μίντια

Το 1978, ο Μπιλ Κλίντον έγινε κυβερνήτης του Αρκάνσας. Και όσο η πολιτική του καριέρα προχωρούσε, τόσο πιο πολύ η προσοχή του κοινού και των μίντια επικεντρωνόταν στη Χίλαρι. Η φήμη της ακτιβίστριας που την ακολουθούσε από τα φοιτητικά της χρόνια, όπως και το γεγονός ότι μετά το γάμο είχε κρατήσει το πατρικό της όνομα, έκαναν πολλούς να σχηματίσουν για εκείνη την εικόνα μιας μποέμ φεμινίστριας που δύσκολα θα ταίριαζε στο καλούπι της παραδοσιακής συζύγου ενός πολιτικού. Κυκλοφορούσε μάλλον ατημέλητη, με ξεχειλωμένα πουλόβερ, χοντρά γυαλιά και χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Η αποτυχία του Κλίντον να επανεκλεγεί, το 1980, χρεώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη, που δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί σε όσα περίμενε από τη συμβία ενός κυβερνήτη ο μέσος ψηφορόρος. Εκείνη η χρονιά, σύμφωνα με τους βιογράφους της, αποτελεί ορόσημο: η Χίλαρι πήρε το επώνυμο Κλίντον και αποφάσισε ότι στο εξής το προσωπικό της στυλ θα προσαρμοζόταν περισσότερο στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Εβαψε τα μαλλιά της, φόρεσε φακούς επαφής και έκανε δραστικές αλλαγές στην γκαρνταρόμπα της…

∆ιαφορετική Πρώτη Κυρία

Το 1993, όταν ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Χίλαρι έγινε η πρώτη First Lady με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, με επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, με δικό της γραφείο στη ∆υτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου – και με ενεργό συμμετοχή στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής. Είχε θυσιάσει τόσο πολλά για να φτάσει ο άνδρας της μέχρι εδώ, που ήταν αδύνατον να αρκεστεί σε ένα ρόλο διακοσμητικό. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα από την ανάληψη της εξουσίας, ο Κλίντον την όρισε επικεφαλής της επιτροπής που θα προωθούσε την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας. Το Hillarycare, όπως έχει μείνει γνωστό, ήταν σκέτη καταστροφή! Χαμένη μέσα στο χάος που η ίδια και οι σύμβουλοί της δημιούργησαν -30 ομάδες εργασίας, με περισσότερα από 500 μέλη!- αναγκάστηκε έπειτα από λίγους μήνες να εγκαταλείψει το φιλόδοξο σχέδιό της και να αποσυρθεί στο παρασκήνιο – τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσουν οι επικρίσεις…

 

Απατημένη σύζυγος

«Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου 1998, ο Μπιλ με ξύπνησε πολύ νωρίς. Κάθησε στην άκρη του κρεβατιού μας και μου είπε: “Οι σημερινές εφημερίδες θα δημοσιεύσουν κάτι που πρέπει να γνωρίζεις”», γράφει η Χίλαρι στο βιβλίο της «Living History». Στη συνέχεια, της εξήγησε τι είχε προκύψει με μια νεαρή μαθητευόμενη, τη Μόνικα Λιουίνσκι, παρουσιάζοντας τη δική του… εξωραϊσμένη εκδοχή. «Μου είπε ότι τίποτα δεν είχε συμβεί, ότι η σχέση τους ήταν εντελώς αθώα, ότι εκείνη είχε παρεξηγήσει την προθυμία του να τη βοηθήσει, κάτι που, πράγματι, είχα δει να συμβαίνει δεκάδες φορές στο παρελθόν». Ομως τίποτα αθώο δεν υπήρχε σ’ αυτή την ιστορία, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Κλίντον στην κατάθεσή του στο Ανώτατο ∆ικαστήριο, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Λίγα χρόνια μετά το δεσμό του με τη στάρλετ Τζένιφερ Φλάουερς, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την προεδρική εκλογή, η ερωτική του περιπέτεια με την 25χρονη Λιουίνσκι θα συντάραζε, αυτήν τη φορά, τα θεμέλια του Λευκού Οίκου.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε το σκάνδαλο η Χίλαρι έκανε ακόμη και φανατικούς επικριτές της να της… βγάλουν το καπέλο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, η απατημένη σύζυγος υπέφερε και έβρισκε παρηγοριά στα γλυκά! Επί μήνες, κάθε βράδυ, πριν αποσυρθεί στο δωμάτιό της, ζητούσε από τον Roland Mesnier, σεφ πατισιέ του Λευκού Οίκου, να της φτιάξει το αγαπημένο της κέικ μόκα. «Εφτιαξα πάρα, μα πάρα πολλά κέικ κατά τη διάρκεια του σκανδάλου», αποκάλυψε πρόσφατα εκείνος.

∆ιεκδικήτρια του χρίσματος, μέρος 1ο

Στις 5 Ιουνίου 2008, η Χίλαρι ουσιαστικά φυγαδεύτηκε από το 600 τ.μ. σπίτι των Κλίντον, στην Ουάσιγκτον, ξαπλωμένη στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, για να μη γίνει αντιληπτή από τους δημοσιογράφους που την περίμεναν στο δρόμο. Είχε μυστικό ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα στο σπίτι μιας φίλης της γερουσιαστού. Και οι δύο διεκδικούσαν το χρίσμα των ∆ημοκρατικών, αλλά, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, νικητής θα ήταν εκείνος. Εκείνη ήταν καταπονημένη από την ένταση της προεκλογικής εκστρατείας και απογοητευμένη από την έκβασή της. «Εφτασα πρώτη. Οταν ήρθε ο Μπαράκ, κοιταχτήκαμε αμήχανα, σαν δύο τινέιτζερ στο πρώτο τους ραντεβού. Μετά, μου ζήτησε να τον βοηθήσω, να ενώσει ξανά το κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές. Τόνισε πως είχε ανάγκη και τη στήριξη του Μπιλ», γράφει στην αυτοβιογραφία της «Hard choices». Κουβέντιασαν για αρκετή ώρα, πίνοντας λευκό κρασί – Chardonnay. Στις 7 Ιουνίου, σε ομιλία ενώπιον 2.000 υποστηρικτών της στην Ουάσιγκτον, έχοντας δίπλα της στο βήμα τον σύζυγό της και την κόρη τους, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα της υποψηφιότητας και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον Ομπάμα.

∆υναμική υπουργός Εξωτερικών

Στις 9 Νοεμβρίου 2008, μόλις πέντε μέρες μετά το θρίαμβο του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, το ζεύγος Κλίντον έκανε περίπατο σε μια κατάφυτη περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, όταν χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του Μπιλ. Ηταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και ήθελε να μιλήσει στη Χίλαρι, για να της προτείνει τη θέση της υπουργού Εξωτερικών. Στο επιτελείο της σήμανε συναγερμός. Οι στενοί της συνεργάτες συγκεντρώθηκαν στο αξίας 2 εκατ. δολαρίων νεοϋορκέζικο σπίτι της οικογένειας. «Προτιμώ να επιστρέψω στη Σύγκλητο. ∆εν μπορώ να δεχτώ, για ένα εκατομμύριο λόγους», τους είπε εκείνη. «Κυρίως γιατί θα είμαι αναγκασμένη να περνάω όλη μου τη μέρα σε ένα γραφείο, με το πορτρέτο του στον τοίχο. Και δεν το αντέχω», πρόσθεσε γελώντας. Ετσι, τηλεφώνησε στον Ομπάμα και αρνήθηκε ευγενικά. Ομως εκείνος δεν δεχόταν το «όχι» ως απάντηση. Συνέχισε να την πολιορκεί επί μία εβδομάδα, μέχρι που κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις της. Τι ακριβώς της… έταξε, βέβαια, ίσως δεν το μάθουμε ποτέ. Στη διάρκεια της θητείας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (21/1/2009 έως 1/2/2013) η Χίλαρι Κλίντον ταξίδεψε σε 112 χώρες, διανύοντας 956.000 μίλια. Ο Μπιλ ήταν διακριτικά στο πλευρό της. Για να ξεπληρώσει το χρέος του προς εκείνη ή για να εξασφαλίσει ότι η εξουσία δεν θα έφευγε από την οικογένεια; Οποιο κι αν ήταν το κίνητρό του, γεγονός είναι ότι χρησιμοποίησε όλες του τις γνωριμίες για να τη διευκολύνει.

Γυναίκα που δεν ξεχνά…

Το 2006 η δημοκράτης γερουσιαστής Claire McCaskill έδωσε συνέντευξη στο NBC, στην οποία ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τον Μπιλ Κλίντον. «Ηταν καλός ηγέτης, αλλά δεν θα ήθελα η κόρη μου να βρίσκεται κοντά του», απάντησε αυθόρμητα. Η Χίλαρι της διαμήνυσε την ίδια μέρα πως είχε διαπράξει ένα τεράστιο λάθος. Σύμφωνα με τις φήμες, παρά τα δεκάδες απολογητικά τηλεφωνήματα της McCaskill στον Μπιλ Κλίντον, η Χίλαρι αρνείται μέχρι σήμερα να της μιλήσει. «Ακόμα τρέμω μήπως βρεθώ στο ίδιο ασανσέρ μαζί της», φέρεται να δήλωσε πρόσφατα σε συνεργάτη της η γερουσιαστής. ­

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή