Η Σαρλίζ «τσαλακώνεται» και πάλι

Η Σαρλίζ «τσαλακώνεται» και πάλι

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες, στο πάρτι για την οργάνωση GenerationOn (για παιδιά και εφήβους), στο Λος Αντζελες, έκλεψε για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις. Χαλαρή, απλά ντυμένη, πανέμορφη και σχεδόν αμακιγιάριστη, σκόρπισε χαμόγελα στους παρευρισκομένους. Ακόμη και στους φωτογράφους που έσπευσαν να την απαθανατίσουν στο πλευρό του Σον Πεν. Η καλή της διάθεση επηρέασε προφανώς και τον 54χρονο σύντροφό της, που δεν φάνηκε να ενοχλείται από την παρουσία τους (σε μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα) και συνέχισε ατάραχος να ταΐζει παγωτό τον τρίχρονο υιοθετημένο γιο της, Τζάκσον, όσο τα φλας άστραφταν μπροστά στο πρόσωπό του.

Η Σαρλίζ Θερόν είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα. Αυτό το εκπέμπει, όποιος τη δει το καταλαβαίνει αμέσως. Είναι και μια ισορροπημένη ηθοποιός, με άποψη για τη δουλειά της, που δεν αφήνει το χολιγουντιανό κύμα -του αγωνιώδους «τι θέλει από μένα το κοινό;»- να την παρασύρει εκείνη αποφασίζει προς τα πού θα πορευτεί. Αυτό το διαπιστώνει όποιος παρακολουθήσει την καριέρα της: από το συγκλονιστικό «Monster» του 2003, που της χάρισε το πρώτο της Οσκαρ, μέχρι το φετινό «Mad Max: O δρόμος της οργής».

Στην τέταρτη ταινία της σειράς, η 40χρονη σταρ εμφανίζεται, στο ρόλο της ανυπότακτης Φουριόζα, με ένα χέρι, με το πρόσωπο μουντζουρωμένο και με το κεφάλι ξυρισμένο. Δική της ήταν η ιδέα, όχι του σκηνοθέτη, του Ελληνοαυστραλού Τζορτζ Μίλερ (Γιώργου Μηλιώτη). «Εκείνος ήθελε η Φουριόζα να είναι αλμπίνα. Αλλά μου φάνηκε πιο ταιριαστό να έχει ξυρίσει το κεφάλι της. Του τηλεφώνησα και του το είπα. Μόλις άκουσε την πρότασή μου, έμεινε σιωπηλός για αρκετά δευτερόλεπτα. Το εξέλαβα ως έγκριση», λέει η ίδια.

Η πρόταση να συμμετάσχει στο φιλόδοξο πρότζεκτ αναγέννησης του ζοφερού «Mad Max», αδιαμφισβήτητου κινηματογραφικού θρύλου της δεκαετίας του ’80 με τον Μελ Γκίμπσον, της έγινε το 2011. Δέχθηκε αμέσως. Ισως γιατί ξύπνησαν μέσα της αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια – από τις λιγοστές ευτυχισμένες στιγμές τους. (Ο πατέρας της ήταν αλκοολικός, με συχνά βίαια ξεσπάσματα…) «Οι γονείς μου ήταν φαν των πρώτων ταινιών, πραγματικά τις απολάμβαναν. Θεώρησα πως συμμετέχοντας θα είχα την ευκαιρία να συστήσω έναν τόσο συναρπαστικό ήρωα στη νέα γενιά, που δεν τον γνωρίζει».

Τα γυρίσματα όμως δεν ξεκίνησαν εκείνη τη χρονιά. Επρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να πάρει μπρος η μηχανή: να βρεθεί αντικαταστάτης του Μελ Γκίμπσον στο ρόλο του μοναχικού τιμωρού (επελέγη ο Βρετανός Τομ Χάρντι), να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης και να πειστεί η Warner ότι η επένδυσή της δεν θα πήγαινε χαμένη. Εύλογη ανησυχία, αφού είχαν μεσολαβήσει τρεις και πλέον δεκαετίες από το λανσάρισμα του πρώτου φιλμ σε μια βιομηχανία όπου οι προτιμήσεις του κοινού αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Στο μεταξύ, για τη Σαρλίζ είχε συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή: ήταν πλέον μητέρα, έχοντας υιοθετήσει τον Τζάκσον από τον Μάρτιο του 2012. Ομως δεν έκανε πίσω. Ούτε όταν έμαθε ότι το νέο «Mad Max» θα γυριζόταν στη Ναμίμπια.

«Ηταν μια εμπειρία σχεδόν εφιαλτική. Ο,τι πιο δύσκολο έχω κάνει έως τώρα», λέει σήμερα. «Βρεθήκαμε στη μέση του πουθενά, σε μια αφρικανική έρημο, για επτά ολόκληρους μήνες – ενώ τέσσερις μήνες είναι κατά μέσον όρο η διάρκεια γυρίσματος μιας ταινίας. Τις πιο πολλές μέρες δεν είχαμε συγκεκριμένο σενάριο, κάθε πρωί ο Τζορτζ μάς ανακοίνωνε το πρόγραμμα. Και κινηματογραφούσαμε τις σκηνές εν κινήσει, πάνω σε τεράστια φορτηγά! Ηταν μια δοκιμασία, και για το σώμα μου και για το μυαλό μου. Περισσότερο γιατί τόσο εγώ όσο και ο Τομ Χάρντι, ως ηθοποιοί, παίρνουμε τη δουλειά μας πολύ στα σοβαρά. Θέλουμε οι σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε να μένουν ικανοποιημένοι από την απόδοσή μας. Και αυτήν τη φορά δεν ξέραμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε όσα μας ζητούσαν. Φοβόμασταν μήπως τα παπούτσια στα οποία έπρεπε να βαδίσουμε ήταν πολύ μεγάλα για μας!»

Εκ των υστέρων, όλα δείχνουν ότι τα… παπούτσια και ο ρόλος της αινιγματικής Φουριόζα ήταν απολύτως στα μέτρα της. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες στις 14 Μαΐου, την ίδια μέρα με την παγκόσμια έξοδό της στις αίθουσες. Σε κάθε ευκαιρία, η Σαρλίζ Θερόν επαναλαμβάνει πόσο ευλογημένη αισθάνεται που τόλμησε να αναμετρηθεί, και πάλι, με τον ίδιο της τον εαυτό και με τις αντοχές της. «Αν ως ηθοποιός επιλέξεις την ασφάλεια, αν μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον μπορείς να λειτουργήσεις, αυτό θα φανεί στην ερμηνεία σου. Εγώ κάθε φορά εκλιπαρώ να μου δίνουν ρόλους που θα με… ταλαιπωρήσουν. Ετσι βελτιώνομαι», εξηγεί.

Και ο Σον Πεν; Πώς είναι η κοινή τους ζωή; Πιο χαλαρή από ό,τι στην αρχή της σχέσης τους, δεν αρνείται πια να απαντήσει στους δημοσιογράφους όταν τη ρωτούν για τα προσωπικά της. «Νιώθω απίστευτα ευτυχισμένη και τυχερή», δήλωσε πρόσφατα στο ιταλικό περιοδικό IO Donna. «Γιατί; Κατ’ αρχάς γιατί είμαι με έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ, που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα. Και αυτός ο άνθρωπος επί χρόνια ήταν πολύ καλός μου φίλος. Με ξέρει και τον ξέρω. Η “συνομιλία” μας έχει αρχίσει εδώ και 18 χρόνια – και συνεχίζεται…»

info: Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 14/5, από την Tanweer.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή