Μια παράδοξη συγκατοίκηση: το «κουαρτέτο» της οδού Πλουτάρχου

Μια παράδοξη συγκατοίκηση: το «κουαρτέτο» της οδού Πλουτάρχου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζείτε στην Αθήνα αυτό το γωνιακό σπίτι το ξέρετε καλά. Οδός Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, έδρα, σήμερα, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το νεοκλασικό αρχοντικό του όψιμου 19ου αιώνα «κρύβει» στα σπλάχνα του μια συναρπαστική ιστορία, που για πρώτη φορά έρχεται στην επιφάνεια χάρη στην αγγλική έκδοση «Carl W. Blegen, Personal & Archaeological Narratives» που υπογράφει ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος, η πάντα δραστήρια «Μέλισσα».

Επισήμως το νεοκλασικό της Πλουτάρχου είναι γνωστό ως «οικία Μπλέγκεν» καθώς συνδέθηκε με τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Αμερικανού αρχαιολόγου Κάρλ Μπλέγκεν (1887-1971). Ο νορβηγικής καταγωγής Μπλέγκεν, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι σε ηλικία 15 ετών, συνέδεσε το όνομά του με δύο ανασκαφές-σταθμούς: της Τροίας και της Πύλου, όπου το 1939 ανακάλυψε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη το ανάκτορο του Νέστορος.

Στην πραγματικότητα, η οικία Μπλέγκεν στέγασε για περισσότερο από 40 χρόνια δύο ζευγάρια, τον Καρλ Μπλέγκεν και τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Πιρς, και τους Χιλς, τον Μπερτ και την Ιντα, άπαντες αρχαιολόγοι. Η συνύπαρξή τους μοιάζει ασυνήθιστη με την πρώτη ματιά, αλλά το βιβλίο της«Μέλισσας» εξερευνά με διακριτικότητα την ανθρώπινη διάσταση αυτού του παράδοξου κουαρτέτου. Κομβικής σημασίας για την κατανόηση της ιστορίας μας αποτελεί η (ερωτική) σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, αλλά και ο πολύ στενός δεσμός ανάμεσα στους δύο άντρες της «παρέας».

Η Ελίζαμπεθ Πιρς έφτασε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1922 αφήνοντας πίσω την κατά 13 χρόνια μεγαλύτερή της καθηγήτρια Ιντα Θάλον. Το «σχέδιο» ήταν να βρεθούν λίγους μήνες αργότερα στην Ιταλία και μετά στην Ελλάδα. Την ίδια περίπου εποχή, ο Καρλ Μπλεγκεν γινόταν το δεξί χέρι του διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα, Μπερτ Χιλ. Η σχέση τους εξελίχθηκε, απέκτησε βάθος, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο έφτασε.

Φτάνοντας στην Αθήνα, η Ελίζαμπεθ Πιρς γνώρισε τον Μπλέγκεν ο οποίος έδειξε γρήγορα το ενδιαφέρον του. Της έκανε πρόταση γάμου, η Πιρς δέχθηκε, απόφαση που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη φίλη της.

Υστερα από μια (προσωρινή) διάλυση του αρραβώνα και πολλά γράμματα γεμάτα πόνο και ένταση προκρίθηκε η λιγότερο αναμενόμενη απόφαση: ένας διπλός γάμος και συγκατοίκηση αρχικά σε σπίτι της οδού Ρηγίλλης και στη συνέχεια στο γνωστό μας νεοκλασικό της οδού Πλουτάρχου.

Το νεωτερικό αυτό σχήμα όχι μόνο «δούλεψε», αλλά κατέστησε την οικία Μπλέγκεν μία από τις πιο ακριβοθώρητες διευθύνσεις της πνευματικής Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή