Εξήντα χρόνων το Φεστιβάλ χωρίς νταούλια, χωρίς ζουρνά

Εξήντα χρόνων το Φεστιβάλ χωρίς νταούλια, χωρίς ζουρνά

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Κατέβασες τα καλοκαιρινά;

Νταρκ: Εννοείται. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να τα αερίσουμε όπως γίνεται με τα χειμωνιάτικα, που αναδίδουν την οσμή της ναφθαλίνης. Μπαίνεις τον Οκτώβριο σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής και κρατάς την αναπνοή σου για δύο ώρες.

Ζαν: Να σου πω ένα γρίφο με σχετικό θέμα: τι είναι αυτό που έχει ογδόντα πόδια και τριάντα πέντε δόντια;

Νταρκ: Μυθικό τέρας;

Ζαν: Οχι! Η πρώτη σειρά των θεατών στην αίθουσα «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Νταρκ: Ανάλγητη. Θα γεράσεις κι εσύ μια μέρα και τότε να σε δω αν θα κοροϊδεύεις. Οπως είχε πει και ο Φλομπέρ, «από μια ηλικία και μετά, τα δυο μπράτσα μιας πολυθρόνας σε ελκύουν πολύ περισσότερο από τα δυο μπράτσα μιας γυναίκας». Στα θέατρα θα καταλήξουμε κι εμείς, όταν δεν θα είμαστε πια αξιέραστες.

Ζαν: Πάντως, το Ηρώδειο είναι δύσκολο μέρος για την τρίτη ηλικία. Τα καθίσματα δεν έχουν ούτε μπράτσα ούτε πλάτη.

Νταρκ: Τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταλαβαίνουν την αξία του. Και δεν κολλάνε τσίχλες στα πεντελικά μάρμαρα. Δεν θυμάσαι τα είκοσι επτά ολόκληρα κιλά τσιχλόφουσκες που έβγαλαν το 2006 τα ειδικά συνεργεία συντήρησης του μνημείου;

Ζαν: Από τη μια οι τσίχλες, από την άλλη τα τακούνια. Τα Louboutin είναι ο εχθρός των αρχαίων θεάτρων. Κάποτε είχε πει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι θα τα απαγορεύσει. Ευτυχώς ήρθε η κρίση και μειώθηκαν, όπως τα τζιπ. Μόνο εσπαντρίγιες θα δούμε στα σκαλιά του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Νταρκ: Τι θα δούμε όμως από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών; Μην ξεχνάς ότι φέτος κλείνει τα 60 του χρόνια.

Ζαν: Εχω επηρεαστεί από το θρησκευτικό πνεύμα των ημερών με τα αγιασμένο στιλό και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Οπότε έκλεισα εισιτήρια για το «Jesus Christ Super Star».

Νταρκ: Καλή επιλογή. Ολο το «κοσμικό ποίμνιο» στο πρώτο διάζωμα θα ψέλνει Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Δεν έχουν σκεφτεί, όμως, ότι κάποιοι μπορεί να βρουν την παράσταση λίγο ασεβή προς τα θεία; Να θυμώσουν οι ΑΝΕΛ; Τα χριστιανικά πάθη τρέφουν τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες. Μήπως υποδεχθούμε και τους πρωταγωνιστές της παράστασης με τιμές αρχηγού κράτους;

Ζαν: Μα τι λες; Θα έχει εκατό συντελεστές επί σκηνής. Ούτε σε τσάρτερ δεν χωράνε όλοι αυτοί. Βέβαια, εάν δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία, ακούγεται καλό σκηνικό για μεσσιανικό θαύμα.

Νταρκ: Αναρωτιέμαι εάν φέτος θα δούμε πολιτικούς σε παραστάσεις. Πάντως, οι θερινές δημόσιες εμφανίσεις σε αρχαία θέατρα είναι επικίνδυνη αρένα. Θυμήσου τι έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 στο Ηρώδειο σε συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Γιουχαΐστηκε άγρια. Μετά πήγε στον Πόρο και λύσσαξε στο κανό για να του περάσει.

Ζαν: Και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος το 2013 έπαθε τα ίδια. Βγήκε στο κοίλον και είπε «οι Ελληνες μπορούν να ζήσουν με λιγότερα», εγκαινιάζοντας παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας στην Αθήνα. Εκεί να δεις γιούχα. Ευτυχώς μετά έπαιξαν έργα Γκλουκ και εξημερώθηκε το κοινό.

Νταρκ: Τώρα θα παίζουν νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Αν και απ’ ό,τι είδα, το ελληνικό ρεπερτόριο θα εξαντληθεί στο πρόσωπο του Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ, στον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Γιάννη Σπανό. Παραδοσιακά δεν θα έχει.

Ζαν: Μια χαρά είναι το πρόγραμμα. Χορταστικό και με ποικιλία. Μέχρι και ο γιος του Λέοναρντ Κοέν θα έρθει να τραγουδήσει, που είναι και κούκλος. Κάνει κι ο Γιώργος Λούκος ό,τι μπορεί. Κι εδώ που τα λέμε, για εξηντάχρονο, το Φεστιβάλ Αθηνών στα χέρια του δείχνει νεότερο και φρέσκο.

Νταρκ: Το σωστό να λέγεται. Και μην ξεχνάς ότι όχι μόνο εργάζεται χωρίς να πληρώνεται, αλλά δεν βλέπω και τον Κατρούγκαλο να του συμπαραστέκεται. Ούτε μια σέλφι δεν έχουν βγάλει μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή