Πρόσωπα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Αγρινιώτης γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γλυπτών, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος. Δούλεψε ακατάπαυστα τη γλυπτική, φιλοτέχνησε μνημεία, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου και ήταν μέλος πολλών επιτροπών διαφόρων φορέων και υπουργείων. Με ανακοίνωσή του, ο αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης τον χαρακτήρισε «έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες της μεταπολεμικής Ελλάδας».

(…) Εφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή ο σπουδαίος κινηματογραφικός συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ, αφού το αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο ίδιος συνετρίβη κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ. Ο Χόρνερ είχε επενδύσει με τις μελωδίες του μεγάλες επιτυχίες του σινεμά, όπως «Aliens», «Avatar», «Braveheart» και «Ενας υπέροχος άνθρωπος». Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, ωστόσο, ήταν τα δύο Οσκαρ που κατέκτησε για το τραγούδι «My Heart Will Go On», καθώς και για το συνολικό μουσικό score του «Τιτανικού».

(…) Θυμάστε το διάσημο τραγούδι του Μπορίς Βιαν «Fais-moi mal Johnny»; Η εμβληματική ερμηνεύτριά του, αλλά και «μούσα» του Φεντερίκο Φελίνι, Μαγκαλί Νοέλ (φωτ.) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα γενέθλιά της. Η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια είχε συνδέσει το όνομά της με τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες του Φελίνι, το «Ντόλτσε βίτα» (1960), το «Σατυρικόν» (1969) και το «Amarcord» (1973). Την εποχή εκείνη, «υπήρχαν τέσσερις σταρ: η Ζιραρντό, η Μπαρντό, η Μορό και η μαμά», δήλωσε η κόρη της. «Ηταν ένα σύμβολο του σεξ», «συχνά την μπέρδευαν με τη Σοφία Λόρεν». Προτού γυρίσει τις ταινίες με τον Φεντερίκο Φελίνι, είχε παίξει σε πολυάριθμες ταινίες Γάλλων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Ρενέ Κλερ και Ζαν Ρενουάρ.

(…) Αφίξεις… Στην Αθήνα αναμένεται αυτές τις μέρες ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Ismail Serageldin (φωτ.) για να δώσει διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα (29/6) στις 11 το πρωί. Η ομιλία, για την οποία χρειάζονται προσκλήσεις, έχει ως θέμα «Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: αναβίωση και επανάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή