Τ. Γκόρμαν – Λ. Μπλάνκφαϊν: «Η αντιπαλότητα μας κάνει καλύτερους»

Τ. Γκόρμαν – Λ. Μπλάνκφαϊν: «Η αντιπαλότητα μας κάνει καλύτερους»

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, των μοναδικών αμιγώς επενδυτικών τραπεζών που επέζησαν από τη μεγάλη κρίση, κρατάει περισσότερα χρόνια απ’ οποιαδήποτε άλλη στη Wall Street. Οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους οδηγούν ο καθένας τη δική του εταιρεία σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, όπως τελείως διαφορετικοί είναι και οι χαρακτήρες των Λόιντ Μπλάνκφαϊν της Goldman Sachs και Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley, γράφει το Bloomberg.

Ο πρώτος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν σε εργατική πολυκατοικία, γιος ενός ταχυδρομικού και κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με τη γιαγιά του. Ο Γκόρμαν γεννήθηκε στην Αυστραλία, ο πατέρας του ήταν μηχανικός και μεγάλωσε σε ένα άνετο σπιτικό της Μελβούρνης. Η εμφάνισή τους, η προσωπικότητά τους και το στυλ τους είναι τελείως διαφορετικό. Μπορεί να εξακολουθούν να ανταγωνίζονται σε πολλούς τομείς, παρ’ όλα αυτά οδηγούν τις εταιρείες τους σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Ο Γκόρμαν πραγματοποίησε σημαντικές αλλαγές στη Morgan Stanley, ενώ ο Μπλάνκφαϊν αποφάσισε ότι του αρέσει η εταιρεία όπως είναι.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν και πολλά κοινά στοιχεία: και οι δύο εγκατέλειψαν τη Νομική και γνωρίζουν πώς είναι να ξεκινήσεις από χαμηλά και τι θα πει πίεση από πελάτες, μετόχους, ομολογιούχους, υπαλλήλους, ΜΜΕ και κανονιστικές αρχές. Ο Γκόρμαν ακόμη αναφέρει ότι πλήρωνε επιτόκιο πάνω από 20% για το φοιτητικό δάνειο που είχε πάρει. Ο Μπλάνκφαϊν λέει ιστορίες για τότε που πουλούσε φαγητό στο στάδιο των Yankee για να βγάλει χρήματα. Επίσης έχουν κερδίσει ο ένας τον σεβασμό του άλλου. «Είναι σπουδαία εταιρεία και ένας από τους πιο σκληρούς και ανθεκτικούς ανταγωνιστές που αντιμετωπίζουμε», λέει ο Μπλάνκφαϊν αναφερόμενος στη Morgan Stanley. Η αντιπαλότητα «πιέζει καθέναν από εμάς να γίνει καλύτερος», ανταποδίδει ο Γκόρμαν.

Τζέιμς Γκόρμαν: Κάθε χρόνο θέτει δέκα προτεραιότητες που παρακολουθεί προσωπικά

Ο 57χρονος Τζέιμς Γκόρμαν πέρασε χρόνια ως υπάλληλος της εταιρείας συμβούλων McKinsey προτού μεταπηδήσει στην τραπεζική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και στη συνέχεια στο Columbia Business School. Ως διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley έσπρωξε την τράπεζα προς την κατεύθυνση της λιανικής επενδυτικής σχεδόν έξι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της. Μεταξύ 2010 και 2014 η αμοιβή του ανήλθε σε 75 εκατ. δολάρια. Το δίκτυο λιανικής επενδυτικής της Morgan Stanley διαθέτει 16 χιλιάδες επενδυτικούς συμβούλους και έχει 4 εκατ. πελάτες, με τον μέσο όρο των επενδεδυμένων κεφαλαίων να ανέρχεται στις 500 χιλιάδες δολάρια ανά πελάτη. Τα τελευταία χρόνια, η επενδυτική τραπεζική απέφερε 9,6 δισ. δολάρια σε κέρδη πριν από την επιβολή φόρων, χωρίς να έχει εμφανίζει ζημίες ούτε ένα τρίμηνο. Το περιθώριο κέρδους ανέρχεται στο 20% και σύμφωνα με τους κανονιστικούς κανόνες, απαιτείται να διαθέτει μόλις 5 δισ. δολάρια ως ελάχιστο όριο κεφαλαίων. Με λίγα λόγια, η Morgan Stanley κατάφερε να προσαρμόσει πολύ καλά τη δομή της στο νέο κανονιστικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, η Morgan Stanley προσπάθησε να περιορίσει τις μονάδες παραγώγων και να πουλήσει τις μονάδες επενδύσεων σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο. Η στρατηγική που ακολουθεί ο Γκόρμαν βασίζεται στην πεποίθηση ότι τελικά η επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης εξαρτάται από την εκτέλεση.

Είναι υπέρμαχος της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί εκ των προτέρων. Κάθε βράδυ γράφει στο χέρι τα αποτελέσματα της εταιρείας και στο γραφείο του διατηρεί έναν ξεχωριστό φάκελο που περιέχει έναν κατάλογο με δέκα προτεραιότητες τις οποίες διαγράφει όταν τις επιτυγχάνει. Ρωτάει τους υφισταμένους του αν οι νέες ιδέες ταιριάζουν με την αποστολή της εταιρείας και δεν το κρύβει όταν έχει διαφορετική γνώμη. Χρειάζεται χρόνο μέχρι να καταλήξει σε μια απόφαση, όταν όμως το κάνει και τοποθετεί κάποιον σε μια θέση, σπανίως ελέγχει την παραμικρή του κίνηση. «Κάθε χρόνο προσπαθώ να επικεντρωθώ σε περίπου 10 προτεραιότητες, στην επίτευξη των οποίων θα εμπλακώ προσωπικά», είπε ο Γκόρμαν τον Μάιο.

Λόιντ Μπλάνκφαϊν: Τα στοιχήματα φέρνουν τα κέρδη στην Goldman

Ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν είναι 60 ετών και διανύει τον δέκατο χρόνο του ως επικεφαλής της Goldman Sachs. Μεγάλωσε σε μια εβραϊκή συνοικία του Μπρούκλιν και πήγε σε δημόσιο σχολείο, όπου μερικές φορές τα πράγματα ήταν τόσο σκληρά ώστε αναγκαζόταν να μην κατεβαίνει από το σχολικό λεωφορείο και να περιμένει μέχρι αυτό να τον επιτρέψει στο σπίτι του. Ξεκίνησε ως λογιστής και στη συνέχεια πέρασε πολλά χρόνια ως χρηματιστής νομισμάτων στη Wall Street, ενώ σε κάποιο σημείο έφτιαξε τη δική του εταιρεία.

Αρχισε να ανεβαίνει χάρη στα σημαντικά κέρδη που απέφεραν τα στοιχήματα στον τομέα του σταθερού εισοδήματος (π.χ. ομόλογα) πριν χτυπήσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Υπό την ηγεσία του η Goldman Sachs έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από τη Morgan Stanley, με βάση τα περισσότερα χρηματοοικονομικά μέτρα. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Goldman έφτασε το 11,2% το 2014, δηλαδή στο διπλάσιο επίπεδο, ενώ παρήγαγε 40% περισσότερα έσοδα με λιγότερους υπαλλήλους. Γι’ αυτό και η αμοιβή του Μπλάνκφαϊν έφτασε τα 126 εκατ. δολάρια την περίοδο 2010-2014.

Τα περισσότερα από τα κέρδη της η Goldman τα πραγματοποιεί στοιχηματίζοντας, πολλές φορές τα ίδια της τα κεφάλαια σε επενδύσεις που ποικίλλουν από δάνεια, μερίδια σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, σε «κόκκινα» δάνεια και σε καινοτόμες εταιρείες. Σε αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται να δουλέψει μόλις το 10% των υπαλλήλων της εταιρείας, αλλά από την άλλη το ελάχιστο όριο ιδίων κεφαλαίων που χρειάζεται να διατηρεί η τράπεζα ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια.

Η απόδοση της εταιρείας και η φήμη της για επιθετικά στοιχήματα, αλλά και το γεγονός ότι στοιχημάτισε στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας, την κατέστησαν συνώνυμο με την απληστία της Wall Street στη συνείδηση πολλών Αμερικανών, κάτι που ο Μπλάνκφαϊν προσπαθεί τώρα να αλλάξει χρηματοδοτώντας φιλανθρωπικό έργο. Πλέον είναι πιο πιθανό να δει κανείς τον Μπλάνκφαϊν στο πλευρό κάπoιου πολιτικού ή να σχολιάζει την οικονομία, παρά σε συνέλευση μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή