Τα πλεγμένα μικρο-κρύσταλλα έλαμπαν σαν αστέρια πάνω στο μπλε φόντο της πασαρέλας, ενώ τα πάτσγουορκ από τις σήμα-κατατεθέν στάμπες και τα κεντήματα-ψηφιδωτά έδιναν ένα άρωμα Βαλκανίων. Για τη Μαίρη Κατράντζου, την Ελληνίδα σχεδιάστρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, η έμπνευση για τη συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2016 πέρασε μέσα από «Τον καιρό των Τσιγγάνων», το λυρικό δράμα του Εμίρ Κουστουρίτσα.
«Πήρα διαφορετικά στοιχεία από βαλκανικές ενδυμασίες γάμου και κομμάτια από μεσογειακές χώρες» ανέφερε η σχεδιάστρια, μιλώντας στη Σούζι Μένκες, πρώην συντάκτρια μόδας των International New York Times και νυν Vogue International Editor. «Ολες οι στάμπες είναι βασισμένες πάνω σε ιδιαίτερα περίπλοκα μοτίβα από μια εκπληκτική γκραβούρα του 19ου αιώνα, η οποία απεικονίζει έναν επίπεδο κόσμο με τα αστέρια χτισμένα μέσα στη θάλασσα».
Τίτλος της κολεξιόν που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας μόδας της βρετανικής πρωτεύουσας, την περασμένη Κυριακή, η «Κοσμολογία», και υπότιτλος η ιδέα της «Εξερεύνησης πάνω στην εξερεύνηση». Το αποτέλεσμα; Μια συλλογή από ρούχα που θα φορεθούν και κάτω από την πασαρέλα, κομμάτια βασισμένα σε φολκλόρ πινελιές, λεπτά πλεκτά και υφάσματα στρωμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα της αμερικανικής Vogue τοποθέτησε τη συλλογή στο τοπ 10 της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου, μαζί με εκείνη του οίκου Burberry. Η Σάρα Μάουερ, κριτικός μόδας της πλατφόρμας, χαρακτήρισε το «κοσμικό τσιγγάνικο ταξίδι» της σχεδιάστριας στροφή προς μια ελαφρότητα, η οποία «μεταφέρει το ταλέντο της για το κολάζ σε μια διαφορετική διάσταση».
Παρά τις σύνθετες περιγραφές των ρούχων της, η Κατράντζου δεν ξεφεύγει ποτέ από την έννοια της μόδας ως εφαρμοσμένου ντιζάιν και η δουλειά της παραμένει ο σχεδιασμός ρούχων και αξεσουάρ για πελάτες, οι οποίοι σήμερα τα αγοράζουν στα περισσότερα από 200 καταστήματα σε 56 χώρες που φιλοξενούν το Mary Katrantzou brand.
Πρώτη επιτυχία, το 2008
Για τη σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983, η πρώτη επιτυχία ήρθε το 2008, όταν η πτυχιακή της συλλογή στο κολέγιο Central Saint Martins τράβηξε την προσοχή μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου Τύπου και αγοραστών που παρακολουθούν τους νέους σχεδιαστές. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία, με τα αναγνωρίσιμα ψηφιακά της prints (στάμπες) να παίρνουν τη θέση τους στην παγκόσμια βιομηχανία ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στυλιστικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Εδώ και τρεις σεζόν, η Κατράντζου αφήνει όλο και πιο πίσω τις στάμπες, όμως η επιτυχία συνεχίζεται. Ανάμεσα στις πρόσφατες διακρίσεις της σχεδιάστριας ήταν το βραβείο BFC/Vogue Designer Fashion Fund που της απονεμήθηκε στις 24 Μαρτίου από το British Fashion Council (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη βρετανική μόδα και διοργανώνει την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου). Το βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 200.000 λιρών Βρετανίας.