Τα πολλά πράγματα που είναι ο Νίκος Δήμου, σε μια έκθεση

Τα πολλά πράγματα που είναι ο Νίκος Δήμου, σε μια έκθεση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν περίεργο τρόπο, ο καθένας από εμάς γνωρίζει τον Νίκο Δήμου από μια διαφορετική σκοπιά. Κάποιοι έχουμε διαβάσει ή και ταυτιστεί με κείμενά του, που εξακολουθούν να καταφθάνουν φρεσκότατα μέσα από το protagon. Αλλοι προσεγγίσαμε τη σκέψη του μέσα από τα βιβλία του. Ορισμένοι τον ξέρουν από την καριέρα του στη διαφήμιση. Συνεπώς, ο τίτλος «Μοναχικός πολυπράγμων», που συνοδεύει την έκθεση που εγκαινιάστηκε εχθές το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, είναι επιτυχημένος, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο σκέλος. Σε τι όμως αναφέρεται το «Μοναχικός»; Ενδεχομένως στην πορεία του, η οποία δεν διασταυρώθηκε με συλλογικότητες. Από επιλογή και όχι από συγκυρία.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης των 80 του χρόνων, η έκθεση κάνει έναν ανάπλου στη ζωή και τα πολλά ενδιαφέροντά του, μέσα από το προσωπικό του αρχείο. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε όχι, η ιδέα της διοργάνωσης ενός τέτοιου corpus αντικειμένων και σκέψεων (υπάρχει και πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα) είναι χρήσιμη. Επιτέλους ένα μουσείο εστιάζει σε έναν εν ζωή διανοούμενο, ένα είδος ανθρώπου που σπανίζει στη χώρα μας.

Μέσα από ένα πανόραμα των δραστηριοτήτων του, σκιαγραφείται η προσωπικότητα του ίδιου του δημιουργού, με έμφαση στη δημόσια παρουσία του, μιας και υπήρξε μια ειλικρινής και τολμηρή φωνή. Κυρίως στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας εμείς οι Νεοέλληνες:«Διαιρώντας τον κόσμο σε μισέλληνες και φιλέλληνες βγάζουμε “πολύ πονηρά” τον εαυτό μας έξω από το παιχνίδι. Απεκδυόμεθα από όλες τις ευθύνες μας.

Η ιστορία είναι κάτι που μας συμβαίνει κι όχι κάτι που δημιουργούμε. Οι σκοτεινές δυνάμεις που μας μισούν είναι υπεύθυνες για τις ατυχίες μας», είναι μία από τις γνωστότερες ρήσεις του.

Στην Πειραιώς σταχυολογείται υλικό από την αλληλογραφία, οπτικοακουστικά μέσα, συνεντεύξεις αλλά και χειρόγραφα βιβλίων του, τα οποία απόκεινται στο Μουσείο Μπενάκη. Εγραψε και κυκλοφόρησε 64 βιβλία, τα οποία πούλησαν πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στη συγγραφική του δουλειά ασχολήθηκε με όλα τα είδη (εκτός από το μυθιστόρημα): ποίηση, δοκίμιο, πεζό, φιλοσοφία και σάτιρα.

Εκτός από συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος και χρονογράφος, εργάστηκε ως δημιουργός και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτογράφος, καθώς και τεχνολόγος σχολιαστής σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτου και φωτογραφίας. Η ιδιότητά του ως φωτογράφου φαίνεται μέσα από γνωστές, αλλά και άγνωστες, σπάνιες φωτογραφίες του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 8 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή