Πρόσωπα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σύντομη τελετή απονομής και την προβολή του «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, της ταινίας που κέρδισε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, έπεσε η αυλαία και των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας το βράδυ της Κυριακής, στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ, η Χρυσή Αθηνά, πήγε στην ταινία «Ντεγκραντέ» των αδελφών Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ (φωτ.). Οπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Βενετία Δεδεμάδη, πρόκειται για «μια ταινία πολιτικών αποχρώσεων, που προσεγγίζει το θέμα της εύστοχα και με έντονη κριτική διάθεση. Η πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά δημιούργησε μια ξεχωριστή θεατρική ατμόσφαιρα και εγκλώβισε τον θεατή στον μικρόκοσμό της».

(…) Με το βραβείο σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών τιμήθηκε η Αλαντέ Καβαϊτέ για την ταινία «To καλοκαίρι του έρωτά μου», ενώ εκείνο του σεναρίου κατέληξε στον Μαρκ Νούναν για το «Είσαι και άσχημος».

(…) Με το βραβείο Kirk Douglas Award, που δίνεται ετησίως, τιμήθηκε η Τζέιν Φόντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Αμερική. Η εβδομηνταεπτάχρονη ηθοποιός βραβεύεται για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η Φόντα, ενώ η ίδια όταν παρέλαβε το βραβείο της είπε πως ήταν μεγάλη τιμή και πρόσθεσε πως η ηθοποιία την έσωσε πολλές φορές στη ζωή της.

(…) Στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μέρες θεάτρου της Καρχηδόνας», που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας από τις 16 έως τις 24 του μήνα, συμμετέχει ο γνωστός Ελληνας αφηγητής Στέλιος Πελασγός.Το συγκεκριμένο φεστιβάλ υπερασπίζεται την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης σε μια ευαίσθητη περιοχή που κινδυνεύει από την άνοδο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Ετσι, ο Στέλιος Πελασγός, ο οποίος θα δώσει παραστάσεις σε θέατρα, πανεπιστήμια και σχολεία της χώρας, θα υπογράψει εκ μέρους της Ελλάδας τον «Χάρτη της Καρχηδόνας για την προστασία των καλλιτεχνών σε εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές», ο οποίος θα υποβληθεί στο συμβούλιο του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή