Ο Κίσινγκερ φταίει ακόμη και για την… Αμφίπολη

Ο Κίσινγκερ φταίει ακόμη και για την… Αμφίπολη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Ο Μόρτιμερ Γουίλερ, ο πιο γνωστός Βρετανός αρχαιολόγος, είχε πει κάποτε ότι «η αρχαιολογία δεν είναι επιστήμη. Είναι βεντέτα». Δηλαδή, παλεύεις εσύ να θεμελιώσεις μια θεωρία και έρχονται οι συνάδελφοί σου να στη «σκοτώσουν». Και μετά προχωράς εσύ σε αντίποινα, δολοφονώντας τις δικές τους.

Νταρκ: Πολιτισμένο επάγγελμα σου λένε μετά… Εχεις επηρεαστεί από την Αμφίπολη να υποθέσω.

– Φυσικά. Από πολλές απόψεις όμως, όχι μόνο λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιστημόνων. Ακουσα και την πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας του τάφου, Αννα Παναγιωταρέα, και ταράχτηκα. Βγήκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου και είπε: «Ντροπή, ο τάφος της Αμφίπολης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αφήνουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό “θησαυρό” να σαπίσει». Η Τατιάνα σχεδόν δάκρυσε… πριν περάσει στο επόμενο θέμα, αν θυμάμαι καλά, για κάποιον κύριο Αλεξάνδρου που ως νέος “Σπαλιάρας” αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Αναρωτιέμαι μήπως ήταν κάποιο έμμεσο σχόλιο για τον Μέγα Αλέξανδρο.

– Υπερβολές… Πες μου, όμως, ποιος αφήνει το μνημείο να σαπίσει;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον.

– Αμάν κι αυτοί. Με τίποτε δεν είναι ευχαριστημένοι. Δεν θέλουν μεταλλεία χρυσού, δεν θέλουν επενδύσεις, δεν θέλουν τάφους… Τι θέλουν, τέλος πάντων;

– Δεν είναι ότι δεν θέλουν. Απλώς αργούν να αποφασίσουν. Τους αρέσει η συζήτηση, η ατελείωτη, εξαντλητική, εις βάθος και εις το διηνεκές συζήτηση. Να περνάνε τα χρόνια θεωρητικολογώντας, για το τι είναι ο τάφος, τι είναι η παιδεία, τι είναι η πατρίδα μας και τα βουνά μας.

– Δεν ρωτούν τον Σαμαρά, που πήγε να παλινορθώσει την εθνική μας υπερηφάνεια και να συνδέσει την υστεροφημία του με εκείνη του στρατηλάτη;

– Μπα. Ο Τσίπρας θέλει να μείνει στην ιστορία για τα σύγχρονά του κατορθώματα. Και όπως βλέπεις, σκίζουμε από παγκόσμια δημοσιότητα.

– Με τη θεωρία για τον Ηφαιστίωνα, λες να έχουν πρόβλημα;

– Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν θα αρέσει στους Συριζαίους και μόνο για το γεγονός ότι έχει ασχοληθεί το Χόλιγουντ με το θέμα. Ξέρεις, αν η ταινία δεν είναι του Μπέλα Ταρ, του Μιχάλκοφ, κάτι λίγο ακατανόητο τέλος πάντων, ώστε να συζητάνε τους έμμεσους και άμεσους συμβολισμούς για χρόνια ολόκληρα, έχουν πρόβλημα. Μετά όμως θυμήθηκα ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μέγας Αλέξανδρος» ήταν ο Ολιβερ Στόουν –που αν έχω καταλάβει καλά έχει δηλώσει συμπαθών προς τον ΣΥΡΙΖΑ–, οπότε όποιες διαφωνίες υπάρχουν μάλλον θα καμφθούν.

– Δεν ξέρω αν είναι Συριζαίος ο Στόουν, το σίγουρο είναι ότι μελέτησε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πίστευε ότι ο Αλέξανδρος ήταν γιος του Δία και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, που ήταν αρχικά να τον υποδυθεί πριν καταλήξουν στον Κόλιν Φάρελ, ότι ήταν Ρώσος! Αυτά έχει δηλώσει τουλάχιστον σε συνέντευξή του ο Βρετανός ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ –ειδικός στον Μακεδόνα στρατηλάτη– που είχε αναλάβει επιστημονικός σύμβουλος του Στόουν στην ταινία. Λένε μάλιστα πως ήταν τέτοια η χαρά του για τη δουλειά αυτή που δεν ζήτησε λεφτά, αλλά να παίξει ως κομπάρσος στη σκηνή της μάχης στα Γαυγάμηλα.

– Εδώ θα έχουμε σύγχρονη μάχη για τον ένοικο του τάφου. Μήπως να τον πάρουμε για εφεδρεία; Λείπει κι από το προσκήνιο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, να μας πει τη γνώμη του. Οταν είχε βγει η ταινία στους κινηματογράφους, διατύπωσε μια ενδιαφέρουσα θεωρία σε συνέντευξή του. Είχε πει: «Ωραία, τι θα άλλαζε στη ζωή μας εάν ο Ναπολέων ήταν ομοφυλόφιλος; Πώς ξεκινάνε όλα; Ξεκινάνε από μια διάθεση να μπορέσουν να μειώσουν τα σύμβολά μας. Να θυμίσω ότι το 1992 ο Κίσινγκερ είπε “για να χτυπήσεις τους Eλληνες, χτύπησέ τους στην ιστορία, στη γλώσσα, στον πολιτισμό” και μια άλλη σειρά πράματα τα οποία έχουμε εμείς. Δεν θα μπορούσα ποτέ μα ποτέ να φανταστώ να υπάρξει μια ταινία που να ’χει τον Μωυσή ομοφυλόφιλο».

– Και γιατί είναι ενδιαφέρουσα θεωρία;

– Γιατί για όλα φταίει ο Κίσινγκερ. Κι έτσι εξηγείται και αυτό που έχει επικρατήσει να ακούγεται: Οτι λίγο πριν βγει να παραλάβει το Νομπέλ Ειρήνης, είχε σκάσει στα γέλια μόνος του πίσω από τις κουίντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή