Οταν ένα βιβλίο μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή

Οταν ένα βιβλίο μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγα χρόνια, όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία ετοιμάζονταν να γίνουν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Μεγάλη Βρετανία είχε ενσκήψει ένα αδικαιολόγητο, εκ πρώτης όψεως, κύμα πανικού. Ο δημόσιος διάλογος δηλητηριαζόταν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση από την αγωνία μιας πιθανής «απόβασης» Ρουμάνων και Βούλγαρων υπηκόων. Για μια χώρα τόσο εκτεθειμένη σε αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα και με μάλλον καλή βαθμολογία στην ενσωμάτωση των ξένων της, η φοβία για τους νέους Βαλκάνιους συγκάτοικους στην ευρωπαϊκή οικογένεια φάνταζε υπερβολική. Και οδήγησε (μαζί με άλλες «πλούσιες» χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και του Βορρά) στην απόφαση να καθυστερήσει την αποδοχή εργαζομένων από Ρουμανία και Βουλγαρία κατά επτά ολόκληρα χρόνια, μόλις τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Εβγκένι Τσιροβίτσι κατάφερε να εγκατασταθεί στην Αγγλία λίγο νωρίτερα (το 2012) για δύο λόγους: ο γιος του σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και στη γυναίκα του προσφέρθηκε μια καλή δουλειά ως οικονομική αναλύτρια. Ο Τσιροβίτσι ήταν συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά η αγορά της Ρουμανίας παραήταν μικρή για να κάνει το όνομά του να σημαίνει κάτι στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά μέχρι το 2015, την χρονιά που όπως φαίνεται θα αλλάξει τη ζωή του Τσιροβίτσι και της οικογενείας του για τα καλά. Σε ρεπορτάζ του «Γκάρντιαν» η περίπτωσή του περιγράφεται ως «εκδοτικό φαινόμενο». Και είναι ακριβώς έτσι.

Η απόπειρα του Τσιροβίτσι να γράψει στα αγγλικά εξελίσσεται σε εκδοτικό θησαυρό για τον οποίο διαγκωνίζονται τεράστιοι εκδοτικοί οίκοι από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο. Το μυθιστόρημα με τίτλο «The Book of Mirrors» πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2017 (!) αλλά αυτό δεν σταματάει λογοτεχνικούς πράκτορες να είναι έτοιμοι να κλείσουν συμβόλαια με πολλά μηδενικά προκειμένου να αποκτήσουν τα δικαιώματα του πολυπόθητου βιβλίου. Πριν υπογράψει με τους Peters Fraser and Dunlop (PFD), ο Τσιροβίτσι έλαβε έξι απορριπτικές επιστολές από ισάριθμους ατζέντηδες στις ΗΠΑ. Σήμερα εκδότες από 23 χώρες έχουν ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του προαλειφόμενου ως μπεστ σέλερ.

Μια Ελληνίδα, η κ. Μαρίλια Σαββίδη, η οποία μόλις έγινε λογοτεχνική πράκτορας εκ μέρους των PFD, ήταν ο άνθρωπος που διάβασε το χειρόγραφο, το ερωτεύτηκε και κάλεσε τον Ρουμάνο συγγραφέα να υπογράψει. Μέσα σε τρεις ώρες ένας Ιταλός εκδότης της είχε τηλεφωνήσει, ενώ έντεκα εκδοτικοί οίκοι από τη Γερμανία, εννέα από τη Γαλλία και έξι από τη Μεγάλη Βρετανία έδιναν τη «μεγάλη μάχη».

Ο 51χρονος Εβγκένι Τσιροβίτσι είναι σήμερα ένας ευτυχισμένος άνθρωπος: «Δεν είμαι σίγουρος ότι συνειδητοποιώ τι μου συμβαίνει. Με ξεπερνάει και δεν το περίμενα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή