Ο νεαρός σπουδαστής του Πρίνστον που μαγεύτηκε από την Ελλάδα του ’50

Ο νεαρός σπουδαστής του Πρίνστον που μαγεύτηκε από την Ελλάδα του ’50

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείστε τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας την Ελλάδα των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’50. Λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, μια ημικατεστραμμένη χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Φτώχεια, σκόνη αλλά και δίψα για ζωή. Και μετά προσπαθήστε να φανταστείτε έναν νέο Αμερικανό σπουδαστή της Αγγλικής Φιλολογίας που συνοδεύει τον αδελφό του σε ταξίδι με πλοίο στην Αίγυπτο.

Ο νέος λέγεται Robert ΜcCabe, φοιτά σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της χώρας του, στο Πρίνστον, και μια υποχρεωτική στάση στην Ελλάδα θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Χωρίς να το πολυσκεφτούν, τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να ξεχάσουν κάθε άλλο σχέδιο, το ταξίδι στην Αίγυπτο, και ρίχνονται με τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους στην ανακάλυψη της άγνωστης χώρας που ασκεί πάνω τους μια ανεπανάληπτη έλξη.

Το καλοκαίρι του 1954, ο Robert ΜcCabe θα βρεθεί στις Μυκήνες. Είναι η χρονιά μιας τεράστιας γλωσσολογικής ανακάλυψης: η γραφή της Γραμμικής Β΄ είχε πρόσφατα αποκρυπτογραφηθεί και ήταν ελληνική. O νέος Αμερικανός θα έχει μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή. Μαγεμένος από τον συνδυασμό ενός μοναδικού αρχαιολογικού τόπου και του μικρού, ρημαγμένου χωριού, δεν θα σταματήσει να φωτογραφίζει.

Το σώμα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Μυκηνών εκείνα τα δύο «πρωτόγονα» καλοκαίρια του 1954 και του 1955 θα γίνει έκδοση στα ελληνικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο, και τώρα, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ξαναγίνεται έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, ένα είδος συνέχειας στο λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη «Μυκήνες 1954, Το Καταμεσήμερο», στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες του Robert McCabe, συνοδευόμενες από κείμενο της Αθηνάς Κακούρη και σχόλια της Lisa Wace French.

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως σημειώνει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο, συνοδεύει τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, τα μοναδικά αυτά φωτογραφικά τεκμήρια είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας 140 χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ενώ μέρος των εσόδων του καλλιτέχνη θα διατεθούν για τους σκοπούς της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη και μια επίσκεψη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών μάς θυμίζουν τη μοναδικότητα ενός τόπου που έχουμε μάθει να μη βλέπουμε με καθαρή ματιά και, τελικά, να τον υποτιμούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή